Kommentar: Naturfotografen Erik Johansson

Impact © Erik Johansson

Erik Johansson har blitt kåret til Årets Fotograf av svenske Naturvårdsverket. Prisen representerer en sjelden aksept for det manipulerte naturfotografiet.

Det er 25. gang Naturvårdsverket deler ut denne prisen som i år går til den anerkjente svenske fotografen Erik Johansson. Med utmerkelsen kommer et stipend på 25.000 kroner og utstilling på Naturhistoriska Museet.

─ Erik Johansson får stipendet fordi han med sine magiske bilder, med naturen som utgangspunkt, skaper fantasi av en virkelighet som faktiskt finnes. Bildene viser med briljans at selv iscenesatt fotografi kan være vel så viktig og bevissthetsutvidende naturfotografi, som både vekker og påvirker, sier generaldirektør Björn Risinger i en pressemelding.

Det er interessant at nettopp Johansson mottar denne prisen da fotografen er kjent for sine svært manipulerte bilder. Det er ingen tvil om at bildene han presenterer er tuklet med og bildene overrasker og utfordrer våre vante oppfatninger rundt perspektiv, erfaringer og forventninger.

Cover Up © Erik Johansson
The Cover Up © Erik Johansson

Dette uttrykket står i sterk kontrast til mer tradisjonell naturfotografi hvor bildets troverdighet i stor grad har vært knyttet opp til det å ligge så tett opptil «sannheten» som mulig. Ser man på tidligere års prisvinnere føyer disse seg pent inn i denne tradisjonen. Men Johansson utfordrer denne tankemåten og får oss til å reflektere rundt viktige naturrelaterte spørsmål gjennom et nytt uttrykk, med manipulerte bilder som Impact (øverst) og The Cover Up.

Om man ønsker å rette oppmerksomheten mot et tema er det kanskje like spennende å gå «all the way», heller enn å streve etter «det objektive». Denne tanken ligger nok til grunn når Naturvårdverket tildeler Erik Johansson årets pris. Om det er virkningsfullt blir opp til den enkelte å bedømme, så gjelder det fra fotografens side å være ærlig på hva man gjør. Og her er Erik Johansson på mer enn trygg grunn.

Written By
More from Pål Otnes
Nytt Fotografi ute nå
I Fotografi nummer åtte kan du lese om  den verdenskjente fotografen Nadav...
Read More
0 replies on “Kommentar: Naturfotografen Erik Johansson”