Espen Rasmussen årets fredsprisutstiller

Espen Rasmussen og direktør Bente Erichsen ved Fredssenteret i årets utstilling med de tre fredsprisvinnerne. (Foto: Morten M. Løberg)

VG-fotograf og bilderedaktør Espen Rasmussen har fotografert de tre fredsprisvinnerne på oppdrag fra Nobels fredssenter. Utstillingen “Sheroes” åpner i dag.

Espen Rasmussen og direktør Bente Erichsen ved Fredssenteret i årets utstilling med de tre fredsprisvinnerne. (Foto: Morten M. Løberg)

 

– Det var mye venting, årets fredsprisvinnere er opptatte kvinner. Jeg måtte bare henge meg på når anledningen var der, forteller Espen Rasmussen som har fulgt Ellen Johnson Sirleaf og Leymah Gbowee fra Liberia og Tawakkol Karman fra Jemen i ca en uke hver. Rasmussen er til daglig bilderedaktør i VG, men er bedre kjent som en dyktig og prisbelønnet fotojournalist. Nobels fredssenter har nemlig fått øynene opp for norske fotografer når de hvert år engasjerer en fotograf til å fotografere prisvinneren – eller vinnerne.

– Vi har en rekke dyktige norske fotografer som det også er lett å samarbeide med, sier direktør Bente Erichsen ved fredssenteret. Norske fotografer har beina på jorda og stiller ikke krav som er umulig å innfri innenfor de økonomiske rammer man har til rådighet.

Årets fredsprisutstilling vises i fredssenterets andre etasje siden utstillingen “Transit” fremdeles vises i hovedsalen nede. Det betyr at Espen Rasmussens bilder ikke kommer like godt til sin rett som ved de seks foregående fredsprisutstillingene – fotografert av blant annet Jonas Bendiksen, Linda Nesfeldt og Anton Corbijn. På den annen side er ikke dette en ren fotoutstilling, men en “opplevelsesutstilling” bygd på fotografier, tekster, lydklipp og video.

Espen Rasmussen foretrekker å jobb med 28 mm vidvinkel, denne gangen har han også benyttet en 50 mm til portretter av prisvinnerne og til videointervjuer.

Årets fredsprisutstilling er mer en "opplevelsesutstilling" basert på fotografier, tekst og video enn en ren fotoutstilling. Siden hovedsalen i fredssenteret er opptatt blir årets utstilling vist i mindre lokaler – og lider nok litt under det. En rekke av Espen Rasmussens bilder kommer ikke fullt til sin rett i konglomeratet av tekst, video og bilder. (Foto: Morten M. Løberg)
More from Morten M. Løberg
Gjestvang sikret finaleplass i Sony World Photography Awards
Andrea Gjestvang omtales som en spennende up-and-coming fotograf i annonseringen av den...
Read More
0 replies on “Espen Rasmussen årets fredsprisutstiller”