Espen Rasmussen til topps i Sony World Photography Awards

Espen Rasmussen
Espen Rasmussen vant førstepremien i sin klasse under Sony World Photography Awards 2016 (Foto: Toralf Sandåker).

Espen Rasmussen i VG gikk til topps i den profesjonelle klassen «Daily Life» under Sony World Photography Awards, da årets priser ble delt ut i London i går. Arbeidet som brakte ham enda en gjev pris, var prosjektet «The Curse of Coal» – en personlig serie fra kriseutsatte miljøer i Beckley, West Virigina, USA.

(Copyright foto: Espen Rasmussen).
Ett av bildene i vinnerserien fra Beckley, West Virigina, USA. (Copyright foto: Espen Rasmussen).

Espen Rasmussen er i dag fotosjef i VG Helg, og har høstet en rekke priser i Norge og internasjonalt, senest prisen for Årets Bilde og årets Fotograf under pressefotografenes utdeling i mars. Men han var ikke alene om oppmerksomheten blant norske fotografer. Kristoffer Eliassen vant tredjepris i den profesjonelle klassen «Staged» for sin hysterisk morsomme «The Selfie Project», og i den åpne klassen vant Arnfinn Johansen den nasjonale norske prisen for bildet «Fighting Topis».

Arnfinn Johansen fpran sitt vinnerbidrag "Fighting Topis" (Foto: Toralf Sandåker)
Arnfinn Johansen foran sitt vinnerbidrag “Fighting Topis” (Foto: Toralf Sandåker)

Sony World Photography Awards er verdens største fotokonkurranse målt i innsendte bidrag. Rundt 230.000 var sendt inn til konkurransen, og juryene består av anerkjente fotografer og kritikere verden over. Til årets konkurranse var det rundt 100.000 bidrag i den åpne klassen, mens resten var profesjonelle.

– Kull pleide å være gullet i West Virginia, USA, men så kom Obama og nye miljøreguleringer, sier Rasmussen. I tillegg til lavere priser på kull, ledet dette til store nedbemanninger og kullet ble til en forbannelse for mange av kull-byene i West Virginia. I 1940 arbeidet 140,000 mennesker i fjellene – i dag er kun 15,000 igjen i kullbransjen. Byer som Beckley og Mullens har ikke mange andre inntektskilder. Narkotika, piller, alkohol og vold er dominerende mange steder, og unge mennesker sliter med å få seg jobb, noe som tvinger mange til å flytte.

Espen Rasmussens vinnerbidrag er blant de 500 bildene som er utstilt på Somerset House i London 22. april til 8. mai 2016.
Espen Rasmussens vinnerbidrag er blant de 500 bildene som er utstilt på Somerset House i London 22. april til 8. mai 2016.

Om prisen kommenterer Rasmussen:

– Det er utrolig inspirerende å nå toppen blant titusenvis av bilder med denne dokumentarserien som jeg har jobbet med i West Virginia, USA de siste tre årene. Reportasjen er en del av Hard.Land-prosjektet hvor jeg fotograferer endringene som arbeiderklassen og middelklassen i “Rust Belt”-områdene i USA gjennomgår. Jeg har gjort dette prosjektet veldig personlig, og fokusert på å møte folk og fortelle historier om deres liv.

Han forteller til Fotografi at det var lett å komme i kontakt med det miljøet han fotograferte i via en person som var kjent i miljøet. Amerikanere er som regel svært åpne og lette å snakke med, sier han.

www.worldphoto.org

Fotografis reise til prisutdelingen i London er betalt av Sony.

More from Toralf Sandåker
ÅRETS AVANSERTE KOMPAKTE SYSTEMKAMERA 2013-2014:
Olympus PEN E-P5
Olympus PEN E-P5 er et hurtig og teknisk svært moderne kompakt systemkamera...
Read More
One reply on “Espen Rasmussen til topps i Sony World Photography Awards”

Comments are closed.