Espen Rasmussen til topps i Sony World Photography Awards

Espen Rasmussen
Espen Rasmussen vant førstepremien i sin klasse under Sony World Photography Awards 2016 (Foto: Toralf Sandåker).

Espen Rasmussen i VG gikk til topps i den profesjonelle klassen «Daily Life» under Sony World Photography Awards, da årets priser ble delt ut i London i går. Arbeidet som brakte ham enda en gjev pris, var prosjektet «The Curse of Coal» – en personlig serie fra kriseutsatte miljøer i Beckley, West Virigina, USA.

(Copyright foto: Espen Rasmussen).
Ett av bildene i vinnerserien fra Beckley, West Virigina, USA. (Copyright foto: Espen Rasmussen).

Espen Rasmussen er i dag fotosjef i VG Helg, og har høstet en rekke priser i Norge og internasjonalt, senest prisen for Årets Bilde og årets Fotograf under pressefotografenes utdeling i mars. Men han var ikke alene om oppmerksomheten blant norske fotografer. Kristoffer Eliassen vant tredjepris i den profesjonelle klassen «Staged» for sin hysterisk morsomme «The Selfie Project», og i den åpne klassen vant Arnfinn Johansen den nasjonale norske prisen for bildet «Fighting Topis».

Arnfinn Johansen fpran sitt vinnerbidrag "Fighting Topis" (Foto: Toralf Sandåker)
Arnfinn Johansen foran sitt vinnerbidrag “Fighting Topis” (Foto: Toralf Sandåker)

Sony World Photography Awards er verdens største fotokonkurranse målt i innsendte bidrag. Rundt 230.000 var sendt inn til konkurransen, og juryene består av anerkjente fotografer og kritikere verden over. Til årets konkurranse var det rundt 100.000 bidrag i den åpne klassen, mens resten var profesjonelle.

– Kull pleide å være gullet i West Virginia, USA, men så kom Obama og nye miljøreguleringer, sier Rasmussen. I tillegg til lavere priser på kull, ledet dette til store nedbemanninger og kullet ble til en forbannelse for mange av kull-byene i West Virginia. I 1940 arbeidet 140,000 mennesker i fjellene – i dag er kun 15,000 igjen i kullbransjen. Byer som Beckley og Mullens har ikke mange andre inntektskilder. Narkotika, piller, alkohol og vold er dominerende mange steder, og unge mennesker sliter med å få seg jobb, noe som tvinger mange til å flytte.

Espen Rasmussens vinnerbidrag er blant de 500 bildene som er utstilt på Somerset House i London 22. april til 8. mai 2016.
Espen Rasmussens vinnerbidrag er blant de 500 bildene som er utstilt på Somerset House i London 22. april til 8. mai 2016.

Om prisen kommenterer Rasmussen:

– Det er utrolig inspirerende å nå toppen blant titusenvis av bilder med denne dokumentarserien som jeg har jobbet med i West Virginia, USA de siste tre årene. Reportasjen er en del av Hard.Land-prosjektet hvor jeg fotograferer endringene som arbeiderklassen og middelklassen i “Rust Belt”-områdene i USA gjennomgår. Jeg har gjort dette prosjektet veldig personlig, og fokusert på å møte folk og fortelle historier om deres liv.

Han forteller til Fotografi at det var lett å komme i kontakt med det miljøet han fotograferte i via en person som var kjent i miljøet. Amerikanere er som regel svært åpne og lette å snakke med, sier han.

www.worldphoto.org

Fotografis reise til prisutdelingen i London er betalt av Sony.

More from Toralf Sandåker
Det beste fra Photokina 2014
Photokina 2014 er tilbakelagt, og vi fant flere nyheter enn vi hadde...
Read More
One reply on “Espen Rasmussen til topps i Sony World Photography Awards”

Comments are closed.