Espen Tveit i Bomuldsfabrikken kunsthall

Tomter 2008. Fotografi av Espen Tveit.

Espen Tveit har fotografert fotballtribuner på småsteder over hele Norge. Det har blitt til boka «Fra siden» og en stor utstilling i Bomuldsfabrikken kunsthall ved Arendal.

Fotballkulturen har mange sider. Den profesjonelle virksomheten med millionomsetning er den vi kjenner best fra all medieomtale. Men få blir født i storklubbene – de fleste begynner i det små med leken, ballgleden og det sosiale samspillet. Og det starter som regel i den lille klubben og på den lokale banen.

I flere år fotograferte Espen Tveit fotballøkker og forballmål. Det ble til en bildeserie og en bok. Underveis oppdaget han at tribunene hadde sine egne historier og sine særegne utforminger etter natur og interesse, fra de minste med plass til tre til de største i betong. En fascinerende variasjon i utforming og naturtilpasning. I fem år reiste Tveit rundt og fotograferte småstedenes fotballtribuner, fra Grimstad i sør til Lofoten i nord. Dette resulterte i noen hundre bilder.

Espen Tveit er født i 1945 i Drammen og bosatt i Mysen siden 1972. Han tilhørte kretsen rundt Forbundet Frie Fotografer som på slutten av 70-tallet fornyet norsk kunstnerisk fotografi. Han var med på den første Fotografisk Vårutstilling i 1976 og på Høstutstillingen i 1979 da fotografene deltok som egen gruppe. Første separatutstilling viste han i Preus fotomuseum i 1980. Tveit har senere hatt flere egne utstillinger (bl.a. i Fotogalleriet i 1986, 1991 og 2010). Han har deltatt på flere viktige kollektivutstillinger og var blant annet norsk representant (av to inviterte) på Under/Exposed i Stockholm med verdens fremste fotografer i 1998/99.

Tveit har mottatt flere statlige stipender og utført offentlige utsmykkingsoppdrag og er representert i flere museer og samlinger. Han har utgitt fire bøker; 80-tall runer, Samtidsarkeologi, Rite (kåret til årets vakreste foto- og kunstbok) og Fra siden – hvor tribunebildene er hentet fra.

Aremark 2008. Fotografi av Espen Tveit.
More from Morten M. Løberg
Møt rockefotografen Lynn Goldsmith
Bilder Nordic og Norwegian Wood til et unikt foredrag om rockens historie...
Read More
0 replies on “Espen Tveit i Bomuldsfabrikken kunsthall”