Et liv med bilder

Fotografveteran Leif Preus (83) stiller ut bilder fra et langt fotografliv i Horten.

Preus har flyttet alle bildene sine til Europris tidligere butikklokaler i Horten. Det er ikke blitt plass til alt på veggene, så mange bilder står i stabler på bakrommet eller ligger i bunker som publikum kan bla seg gjennom. Her er bilder fra Preus Fotos første år, og fra fotolaboratoriet – først i Langgaten under beskjedne forhold, senere i nybygget i Elgstien. Her er også en rekke fargebilder fra Horten og omegn, og en rekke av Leif Preus sorthvittbilder fra 1950-tallet.

For det er først og fremst fotograf han er, Leif Preus. For det store publikum er nok navnet hans sterkest nyttet til fotomuseet i Horten og til Preus fotolaboratorium, ett av de støre fargefotolaboratoriene i Norge på 1970- og 80-tallet. Men det hele begynte med Leif Preus glødende fotointeresse og senere fotografvirksomhet, og fotoforretningen i Horten, etablert i 1956.

Utstillingen i Horten kaller han beskjedent nok et julesalg, men jeg så med en gang jeg kom inn i lokalene at her oppsummeres et helt liv med fotografi. Jeg setter spesielt pris på Leif Preus arbeider i sorthvitt. Bilden fra 1950- og 60-tallet er håndverk av stor klasse. «Jeg kjenner min begrensning, jeg liker å fotografere solnedganger og slikt», sa han til meg da jeg intervjuet ham til 75-årsdagen. Det er nok ytterligere et utslag av beskjedenhet, hans interesse for fotografering strekker seg åpenbart noen lysår lenger enn som så. Jeg husker godt bildene fra «Motorfabrikken» – Horten mekaniske versksted – i Fotografiens Hus for et par år siden. Det er klassisk industrifotografering på sitt aller beste. På utstillingen i Horten viser han nå blant annet flere mosaikker med landskapsbilder i sorthvitt som røper en opplevelse og forståelse av landskap – lenge før sola går ned.

Det hadde vært interessant og sett en utstilling med basis i Leif Preus fotografi, utvalgt og presentert av de som forstår seg på slikt, nemlig kunstkuratorene.

Leif Preus viser rundt på utstillingen med egne bilder i Horten. (Foto: Morten M. Løberg)
Tags from the story
,
More from Morten M. Løberg
Årets bilde sparket i gang Dok10
Dok10 er i gang med foredrag og debatt på Litteraturhuset i Oslo....
Read More
0 replies on “Et liv med bilder”