Få betalt for bildetyveri

Mange har benyttet seg av Fotograf Lasse Turs bilde av Utøya 21. juli 2011. Bare de færreste hadde lov til å bruke bildet.

Nå kan du avsløre bildetyveri på nett, og få betalt. Et nytt firma sporer opp fotografers bilder brukt ulovlig, og sender regning for deg.

Mange har benyttet seg av Fotograf Lasse Turs bilde av Utøya 21. juli 2011. Bare de færreste hadde lov til å bruke bildet.
Mange har benyttet seg av Fotograf Lasse Turs bilde av Utøya 21. juli 2011. Bare de færreste hadde lov til å bruke bildet.

De fleste fotografer har opplevd såkalt bildetyveri – at andre benytter bildene dine uten lov. Etter at fotograf Lasse Tur fotograferte Utøya fra lufta dagen før terrorudåden i 2011, eksploderte problemet for hans del. Bildet ble brukt av kreti og pleti, nesten ingen spurte om tillatelse. Siden har bildet også blitt brukt til tvilsomme formål, som å oppfordre til ytterligere drap. Tur fikk nok, og bestemte seg for å gjøre noe med problemet.

Fotograf Lasse Tur har spesialisert seg på fotografering fra fly. Han forsyner en rekke norske kommuner, kommunale og fylkeskommunale etater med flybilder som jevnlig oppdateres. Virksomheten krever så mange timer i lufta at Tur for noen år siden kjøpte sitt eget fly. Han har også utgitt en rekke bøker med flybilder av norske byer og kjente naturområder.

Tur har 350.000 bilder liggende ute på nettet, noe som gjør det forholdsvis enkelt å stjele. Tur har nå gjennom sitt datterselskap i Tallinn utviklet programvare som gjør det mulig å spore opp bilder på nettet, og sjekke om disse er brukt lovlig eller ulovlig. Opphavsrettslovgivningen er krystallklar på dette punktet: For å publisere et bilde må du ha opphavsmannen eller kvinnens tillatelse. Det spiller ingen rolle om det er en privat blogg eller en stor avis, loven gjelder all publisering.

Tur har benyttet systemet til å spore opp sine egne bilder brukt ulovlig på nettet, for deretter å sende brukeren regning på misbruket. Nå tilbyr han den samme tjenesten til norske fotografer gjennom det nyopprettede selskapet Byraaet OÜ i Tallinn. For 70 euro i året kan Byraaet overvåke opptil 20 bilder for deg.

Det finnes annen programvare som sporer opp bilder, men treffsikkerheten er ikke like god, ifølge Tur. Den største fordelen med å la andre gjøre overvåkningen og ikke minst sende regning og følge opp dette, er nok at det sparer deg som fotograf for mange ubehageligheter. Tur forteller at han har fått sin kvote kjeft av utvitende bloggere og andre mindre profesjonelle mediaktører som knapt kan stave ordet opphavsrett.

Byraaet OÜ har lagt seg på en modell hvor bilder brukt uten tillatelse belastes med vanlig bildehonorar, men med tillegg for medgått tid til oppsporing og fakturering. I praksis havner regningenofte på omtrent det dobbelte av vanlig bildehonorar. Hvis brukeren betaler får de også som regel lisens til fortsatt bruk av bildet.

Dette er en grei og «snill» praksis som fører til at i hvert fall de profesjonelle bildebrukerne gjør opp for seg. De skjønner at de har brutt loven. sier Tur.

Fotografer som ønsker å benytte seg av Byraaets tjenester får altså betalt for bildebruk de ellers aldri ville blitt oppmerksom på, mens Byraaet tar betalt for merarbeidet og en andel av honoraret. Du kan oppgradere abonnementet til å dekke opptil 120 ekstra bilder mot et årlig tillegg på 60 euro.

www.byraaet.com

Tags from the story
,
More from Morten M. Løberg
Urszula Tarasiewicz ble debutantutstiller
Urszula Tarasiewicz er Interfotos debutantutstiller nr. 17 hos Bølgen & Moi på...
Read More
0 replies on “Få betalt for bildetyveri”