Fame Foto konkurs

Fame Fotografene AS har 12 studioer spredt rundt omkring i Norge. Skal driften fortsette, må noen andre overta, sier bobestyrer Morten Ustgård.

Studiokjeden Fame Fotografene AS ble i går begjært konkurs i Sør-Trønderlag tingrett.

Fame Fotografene AS er eid av søskenpasret Trine og Tortgrim Melhuus. De to kjøpte i 2003 konkursboet etter Fotograf Schrøder AS i Trondheim og etablerte studiokjeder Fame Fotografene AS som har spesialisert seg på utradisjonelle familiebilder og portretter. Konseptet har vært en rimelig pris for selve fotograferingen mens hoveddelen av omsetningen har vært på etterbestilling av bilder. I dag skylder selskapet 15,3 millioner kroner. Fame Fotografene AS har 69 ansatte.

Det meldes at virksomheten i enkelte av Fame-studioene rundt omkring i landet går som normalt.

– Vi har ikke fått noe videre informasjon fra ledelsen så vi fortsetter som før. Ingen av oss er foreløpig kalt inn til noe infomøte, sier en av de ansatte i Fame Fotografene AS i Bergen til Bergens Tidende. Utover Bergen er det 11 andre Fame-studioer spåredt utover landet. Hovedkontor og produksjonsavdeling er i Trondheim.

Advokat Morten Ustgård er oppnevnt som bobestyrer.

– Vi tar sikte på å fortsette driften slik at man får sikret arbeidsplassene. Hvis dette skal skje må driften tas over av noen andre, sier han til BT.

Bobestyreren opplyser forøvrig de vil legge til rette for at de som venter på bilder fra Fame får mulighet til å hente disse.

More from Morten M. Løberg
Jens ruler
Det er langt fra journalistisk nøytralt å melde at det var en...
Read More
21 replies on “Fame Foto konkurs”
 1. says: CF-Wesenberg

  Hvilken fremtid har fotofaget? Som alltid når endringer oppstår i et samfunn; NÅ er det også på tide å forene kreftene og fortelle verden hva fotografisk håndtverk dreier seg om.

  Gleder meg til å se Foto-Norge komme på banen her og tale fotografiets sak. Når dette skjer skal jeg gladelig følge etter og melde meg inn i alle eller en av de ni foreningene jeg kan bli medlem av for å kunne slå en ring om vårt lille sære fag.

  mvh
  CF-Wesenberg / tidligere medem av Pressefotografenes Klubb, Norges fotografforbund, Oslo fotograflaug og Norske Reklamefotografers Forening. (formann i en periode i sistnevnte)

 2. says: Gunnar Strøm

  Selvfølgelig er det i utgangspunktet leit at bortimot 70 kolleger kansje mister jobben sin.
  Det paradoksale i dette er jo at nettop disse i en årrekke har gjort det vanskelig for seriøse fagfotografer, ja noen av dem har faktisk gitt seg, og det blir derfor ikke lett for de som er rammet å få seg ny jobb som fotograf! Den som graver en grav for andre, risikerer selv å falle i den….

  Jeg oppfordrer NFF til å komme på banen. De må bruke denne anledningen til å få gratis spalteplass hvis de i det hele tatt
  skal være fotografenes talerør utad!!

  Mvh
  Gunnar Strøm

  1. Både Norges fotografforbund og Foto-Norge er dermed oppfordret til å komme på banen. Kom igjen – «gratis» spalteplass venter!

   Morten M. Løberg
   Redaktør

 3. says: Isidor Åstrøm

  Nei det er ikke trist. Fame er/var en kvise på en edel gammel håndtverkstradisjon. Men kanskje den «syndefloden» bransjen trengte for å våkne og fornye seg. Når det gjelder de 70 annsatte så er jo ikke kunden konkurs. Det vil si at markedet og mulighetene burde være der for dem. Jeg ønsker dem lykke til. Litt salt i såret er det at det garantert vil dukke opp nye «Fame»-varianter med om mulig enda mindre fotografisk fokus og med enda raskere samlebånd.

  Isidor

 4. says: Per-Christian Nilssen

  Som engangskunde av Fame må jeg si at jeg ikke savner deres forretningsmodell. Vi fikk tilbud om gratis fotografering og forstørrelse. Under fotograferingen skulle vi ikke prate priser, og først etter å ha kommet på bildevisning kveld 2, etter at en selger prøvde å pushe all verdens varianter på oss, kom vi inn på prislisten, og da fikk vi bakoversveis…

  Men bildene ble jo OK.

 5. says: Isidor

  Siden jeg ikke har lagt inn kommetaren over, men skrevet det i en mail skylder jeg å legge til følgende: Jeg synes selvfølgelig synd på familien Melhuus og alle de ansatte som rammes. Og bruken av ordet «syndeflod» kan med godvilje oversettes med «friskt pust». Jeg håper portrettfotografiet i Norge nå ikke stagnerer eller tar et skritt tilbake, men snarere begynner å lytte til markedet. Labbenes tid er forbi og det betyr at fotografene selv kan ta kontrollen over markedet.

 6. says: Daniel Nordby

  All ære til Torgrim og Trine som turte å prøve noe nytt. Og dette har gjort mye med bransjen. De har satt spor etter seg, og aldri før har vi sett flere tilfeller av andre fotografer som har blitt «inspirert» og prøvd å kopiere stilen, og ikke alle med like stort hell. Med et ønske om å gi faste 100% stillinger til 70 fotografer, som får gjøre det de brenner aller mest for, har ingen andre klart før. Og ikke minst å gi freelancere en mulighet til å kunne overleve på foto. Man kan sikkert si mye om måten Fame har drevet sin «bissniss» (og det er det mye meninger om), men de har hvertfall turt å gjøre noe annerledes. Det finnes mange tusen hjem her i landet som er dekorert med Fames bilder, og som er evig takknemlig for de tjeneste Fame har gjort for dem. Torgrim og Trine har hele veien hatt gode hensikter både for fotografer og for selve fotografiet, men det har ligget en liten «sky» av ubevisst misunnelse over fotograf-norge, for at noen har klart å gjøre noe større enn bare den lille «sjappa» i gata. …og de siste dagene en del skadefryd. Det fokuseres 100% på det som ikke har vært fotografisk bra, men man glemmer alle de tusen bildene som har vært fantastisk. Selvfølgelig kan det bli noe som kan bli elendig når de tilsammen har 150 fotografer og freelancefotografer i sving over hele landet. Ingen bedrift med så mange ansatte, uansett bransje, har klart å ha KUN perfekte tjenere. Jeg tror kanskje vi skal ta oss litt i nakken, VI som sitter her og bare så vidt klarer å drive vårt lille enkeltmannsfortak, for de klarte faktisk noe mye mye større!

  Dette blir en spennede framtid, ingen vet hva som skjer nå. Ønsker Melhuus lykke til videre, og gleder meg til å se hva fremtiden bringer for både de og oss andre.

 7. says: morten johansen

  Til Iselin.
  Snakker som du har vett til. Når det gjelder portrett-og familiefotografering overgår Fame sine produkter og tjenester det du kaller «gamle håndtverkstradisjoner innen fotofaget» med lysår! Dette vet du og alle andre som holder på med fotografi og lever av det.

  Forsøkene på å framstå som bedre enn det du er, med Fames konkurs som springbrett er usmakelig og smålig. Den mangel på respekt du viser andre mennesker og kollegaer er uverdig. Fame krediterer ikke fotografene sine og de har dermed heller ikke mulighet til å imøtegå kritikk annet enn i fra generellt ståsted.

  Slik jeg ser det er Fame mesteren, og sett i lys av skriveriene dine her er du ikke engang en amatør, for du mangler kjærlighet i møte med andre. Lykke til med hobbyfotograferingen din.

  Sjekk bloggene til famestudioene. Åpne øynene. Se og lær.

  morten

  1. says: Isidor

   Ja det stemmer, jeg snakker som jeg har vett til. Gjør ikke alle det? Hvorfor i all verden skulle jeg ønske å gjøre meg bedre enn jeg er med denne saken? Jeg jobber tross alt ikke med portrett og har ikke tenkt å begynne med det heller.
   Min agenda (i den grad det engasjerer meg i hele tatt) er at jeg ønsker at fotografiet skal utvikle seg med fotografiet i sentrum og ikke med penger og effektivitet som overordnet mål.
   Du skriver selv at Fame ikke krediterer sine fotografer. Det sier alt for meg.

   Som sagt har jeg ikke lagt inn kommentaren til denne saken selv. Den er sakset ut fra en mail og klippet og limt inn hit av andre enn meg (litt frekt forresten Morten). Jeg ville ikke skrevet det inn her selv hvis jeg hadde blitt spurt.

   Jeg forstår at det å miste jobben setter følelser i sving og det respekterer jeg, men mine kommentarer er fotopolitiske og intet annet. Torgrim og Trine er supre folk, men jeg skulle ønske at de startet Fame på en annen platform enn de valgte.

   Jeg ser gjerne og lærer hvis du har noe lyssetting å vise meg f.eks. (Kansje ikke Fame sitt faste lys)

   mvh
   Iselin
   Hobbyfotograf

   1. Det er riktig at Isidors innlegg er sakset fra en debatt som har gått på en forholdsvis stor epostliste. Forøvrig er det han selv som har mailet innlegget sitt til meg. Det er fullt lovlig å publisere andres meningsytringer – fremsagt i det offentlige rom – på nett. Jeg burde vite det siden jeg selv bidro til denne rettspraksis gjennom «Løberg-dommen» fra 2001. Dagbladet ble da frikjent i Eidsivating lagmannsrett for å ha lagt ut en av mine kronikker på nett uten å be om min tillatelse. Rettens begrunnelse var at meningsytringer skrevet for publisering fritt kan legges ut på nett av hensyn til ytringsfriheten (med vanlige artikler forholder det seg annerledes, jfr. opphavsretten).

    At det er lov betyr ikke at man ikke kan spørre først. Det har jeg gjort med flere andre som er lagt ut på samme måte. Ingen har hatt innvendinger, flere er glade for at synspunktene deres på denne måten spres til flere. Jeg har derfor slappet av på denne praksisen med å spørre, men merker meg at Isidor ikke ville ønsket publisering selv om han hadde blitt spurt.

    Men det finnes altså ikke grunnlag for å motsette seg publisering heller. Hvis noen ikke vil ha det de skriver på trykk, så ikke send det til meg.

    Morten M. Løberg
    Redaktør

    1. says: Isidor

     Ingen skade skjedd. Det står ingenting jeg ikke mener, men la oss skille klart mellom lov og moral.

    2. …og til Morten Johansen: Jeg er sterk tilhenger av at det holdes en noenlunde saklig tone på debattforumet. Jeg synes debattene og kommentarene som har kommet i kjølvannet av konkursen i Fame Fotografene AS og min kommentar om Årets bilde har vært gode og interessante. Jeg ønsker at det forsatt skal være slik og vil om nødvendig ta grep for å sikre kvaliteten på forumet.

     Morten M. Løberg
     Redaktør

 8. says: Andrea

  Fame har gått konkurs, men det stod i avisa at man kan få tilbake bilder som man venter på. Men man får jo ikke kontakt med fame verken på telefon eller mail.. Jeg var innom et av studioene i går og kom til stengt dør.. enda jeg hadde avtalt med fame for en uke siden at jeg skulle komme på visningstime. Syntes det er så dårlig, da jeg måtte kjøre en time for å komme dit. Ingen hadde gitt beskjed til meg om at studioet var stengt.. Nå kommer jeg verken fram på telefon og ingen svarer på mail. Ringer jeg dit så kommer jeg til telefonsvarer som sier at jeg skal legge igjen navn og telefonnummer, men ingen ringer tilbake..
  Så hvordan kan jeg få tilbake bildene nå? Tilbudet gjelder jo ut januar og snart er januar over.. Kunne hverfall tenkt å få kjøpt rett kopi av de..

 9. says: Tone

  Jeg har tatt 1-års bildene av poden hos fame, har vært på visning og bestilt masse bilder til både oss selv og slekta. Til sammen ca 10 000,-, herav over halvparten forhåndsbetalt.

  Er det noen som vet noe mer om hva som skjer videre? Jeg er ganske fortvilet, det har vært en lang prosess med fame for å få biler av OK kvalitet, og så skjer dette. Nå er gutten 1 1/2 år, toget er gått for nye 1-års bilder. Hjelp…

 10. says: sandra

  Har noen ringt eller sendt email til Telefon 73 89 78 20 – epost: post.nordre@fotoschroder.no
  Jeg har en bestilling hos fame som er betalt og ikke fått. Veldig fortvila da jeg verken får tak i de på mail eller tlf. Har nå sendt mail til mailen over her og håper på svar.

 11. says: Andrea

  Hei:)
  Jeg har også vært fryktelig fortvila. Var redd bildene var gått tapt.. Tok noen flotte baby bilder av mine to sønner. Men det virker som om det ikke ser så håpløst ut likevel. Fikk beskjed fra et av famestudioene som jeg hadde sendt mail til, at fame er kjøpt opp og at de jobber med saken.

  1. says: sandra

   Så bra. Håper vi får bildene vi venter på snart. Ringte fotoschroder og det var de som hadde kjøpt det opp og jeg fikk i svar at det kan ta litt tid, men det ordner seg får jeg håpe.

 12. says: Jeanette

  Har vært så fortvilet etter jeg fikk mail i fra Fame at de måtte utsette timen 1 til 2 uker…nå har det godt 3 uker, forstår at ting kan ta tid men fikk vite i går at det var lagt ner..men har fårstått det sånt at det er oppe og kjøre igjen? av et annet firma? vi har tatt bilder men fikk ny time for og velge ut bilder vi skulle ha, og vil veldig gjerne ha den timen igjen.

Comments are closed.