Foreslår “Leif Preus fotopris”

Filmskaper og fotograf Robert Hansen, opprinnelig fra Horten, foreslår i Gjengangeren i Horten at det opprettes en fotopris i Leif Preus navn.

– Jeg ble kjent med Preus i forbindelse med den store fotofestivalen Nordic Light i Kristiansund der jeg jobbet som frivillig i åtte år. En av oppgavene mine var å ta vare på fotografene, og da Leif Preus skulle ha utstilling ba jeg om å få følge ham under festivalen. Vi fikk et godt forhold. Etter dette var han til stede på festivalen stort sett hver gang, sier Robert Hansen til lokalavisa Gjengangeren i Horten.

Når Hansen fikk beskjeden om at Leif Preus hadde gått bort begynte han å tenke på hvordan “Mr. Foto”, som han kaller ham, kunne hedret.

 

Løftet norsk fotografi

– Jeg har et ønske om at det opprettes en fotopris i Leif Preus navn, enten i Horten i forbindelse med Fotografiets dag på Preus museum eller i forbindelse med Nordic Light- festivalen. Prisen bør gå til noen som er med på å løfte norsk fotografi, slik Preus gjorde. Han har hatt enorm betydning for norsk fotografi, sier filmskaperen.

Robert Hansen laget en video i forbindelse med Leif Preus siste utstilling i Preus Fotos gamle lager. Filmen finner du her.

Preus var en av pådriverne rundt filmen om “Start”-flyet som Robert Hansen laget og som senere ble vist på NRK.

 

Ville lage dokumentar

– Selv om han var 40 år eldre enn meg fikk vi et kreativt vennskap. Jeg filmet ham ved flere anledninger og hadde planer om å lage en dokumentar om ham. Dessverre fikk jeg ikke støtte til det. Jeg synes det er veldig trist at han har gått bort.

Leif Preus begraves fra Horten kirke 16. mai klokka 12.00.

Skjermbilde 2013-05-13 kl. 22.21.47

Written By
More from Pål Otnes
Bence Mate kåret til EISA Maestro 2018
Fotografi er medlem av EISA som hvert år arrangerer den internasjonale fotokonkurransen EISA...
Read More
0 replies on “Foreslår “Leif Preus fotopris””