Førsteinntrykk: Sony Cyber-shot RX100 III

Sony har fått mye skryt for sine entusiastkompakter RX 100 og RX 100 II. Produsenten lanserer nå etterfølgeren RX 100 III med forbedret optikk, oppfellbar søker og en raskere Bionz X signalprosessor.

_5210090_FEAT

Kameraet bygger i høy grad på forgjengerne, og vil bli produsert parallelt med Cyber-Shot RX 100 II. De viktigste nyhetene er en ny zoom med mer vidvinkel som også er mer lyssterk på telefoto, en elektronisk søker som kan felles opp, en forbedret skjerm som kan vippes opp 180 grader (selfie-modus), og en raskere Bionz X signalprosessor som øker ytelsen. Videoegenskapene er også betydelig oppgradert, bl.a. med en mer aktiv optisk bildestabilisator (i tillegg til vel 1,5 trinn bedre lysstyrke på tele), et innebygd 3-trinns ND-filter, og ikke minst renere og kraftigere opptaksmotor som gir bedre videobilder.

Nytt objektiv og ny prosessor i Cyber-shot RX-100 III.
Nytt objektiv og ny prosessor i Cyber-shot RX-100 III.

Nytt objektiv
Det nye objektivet er en fast 2,9x Zeiss Vario-Sonnar T* 8,8–25,7 mm f/1.8–2.8 zoom (tilsv. 24–70 mm), som felles inn i kameraet når det ikke brkes, og med innebygd deksel. Objektivet inneholder bl.a. et kombinert asfærisk element (to asfæriske glass koblet i ett element)  blant sine 10 elementer i 9 grupper. Opptaksformater er 3:2 som på småbildekameraer, og objektivet har en nærgrense så kort som  5 cm foran frontlinsen på vidvinkel. Til video kan «CLear Image Zoom) (digital) øke utsnittet til 5,8x. Den optiske bildestabilisatoren får ved videoopptak hjelp av en elektronisk pikselstabilisator som motvirker kamerabevegelser i 5 akser, og gir jevnere filmopptak.

Skjerm og søker
Skjermen er en stor og klar 3″ LCD med 1.228.800 piksler. I tillegg til å vippes opp, kan den også vippes ned 45 grader. Nytt i RX-100-serien er altså en elektronisk søker. Den 0,39″ store søkerchipen får god hjelp av okularoptikken og er større og klarere enn man først skulle tro. Søkeren har 1.440.000 punkter, gir ca. 0,59x forstørrelse med 50 mm objektiv (tilsv.), og må felles opp og trekkes litt ut for å brukes. Når den ikke er i bruk, felles den helt ned i kameraet. Dessverre har også tilbehørsskoen forsvunnet – det var ikke plass til begge deler sier Sony. Vi ville likevel gjerne sett muligheten til å plugge inn en ekstern blitz, i stedet for den lille innebygde – særlig fordi vi også mister muligheten til å plugge inn en ekstern mikrofon via tilbehørsskoen (Sony har egne mikrofoner som bruker tilbehørsskoen til å overføre signal).

Søkeren er overraskende anvendelig. Oppløsningen er helt utmerket, og både tidsforsinkelse og gjengivelse ellers virker å ha et godt nivå, om ikke på samme nivå som på de beste speilløse systemkameraene. Den har også dioptrikorrigering på toppen av det uttrekkbare stykket. Med briller er den litt trang – men husk, dette er et lommekamera.

Kameraet
Cyber-shot RX100 III har som sine slektninger en 1″ CMOS-bildebrikke på 20 Mp, som slipper inn betydelig mer lys enn vanlige kompaktkameraer. Det er i det store og det hele også samme bildebrikke som sitter i Cyber-shot RX-10, som vi testet i Fotografi nr. 2-2014 og ble svært begeistret for. I praksis kan bildekvaliteten sammenlignes med mange speilreflekskameraer og kompakte systemkameraer så lenge ikke lyset er dårlig.

Fysisk er RX-100 III nesten som sine forgjengere. Den er aningen større for å få plass til den vippbare skjermen og søkeren, og det lyssterke objektivet legger til litt glass. Her er ikke noe egentlig grep, det er ofret for plassen. Batteriet er heller ikke så stort, men Sony klarer å klemme ut 320 bilder på en ladning (CIPA-tall). Sony har tilpasset brukergrensesnittet til det vi kjenner fra nyere Alpha-kameraer, blant annet har du nå en rekke muligheter til å skreddersy funksjonsknapper på kameraet. Rundt objektivet er funksjonsringen praktisk og følsom, og gir ikke minst mulighet til å stille avstanden manuelt – nyttig til videoopptak.

Video
Blant forbedringene er altså video-opptaksmulighetene. Her er både mer ytelse og den før nevnte oppjusterte bildestabilisatoren. Kameraet støtter nå, i tillegg til AVCHD og MP4, Sonys nye standard XAVC S, som er forberedet for 4K video og høyere opptaksfrekvenser med AVC-komprimering og 10- eller 12-bits filer, og som bl.a. støttes av Sonys nye 4K-kameraer som Alpha A7S og FDR-AX100.

På Cyber-shot RX-100 III innebærer dette at kameraet nå kan levere Full HD med 50 MB/sek. i 50p, 25p og 100p frekvenser, og dermed muliggjør både sakte film og hurtig film (hhv. 2x og 1/2x) ved siden av forbedret normal frekvens. Via HDMI-utgangen kan kameraet også lagre rene Full HD-opptak til eksterne opptakere, samtidig som MP4 eller AVCHD/XAVC S-filer lagrs på minnekort. Cyber-shot RX-100 III har også støtte for «Zebrastriper» – merking av de lyseste områdene av opptaket.

Sony Cyber-shot RX-100 III forventes i salg i løpet av sommeren, og prisen ventes å bli ca. 7500 kroner.

www.sony.no

Tags from the story
, ,
More from Toralf Sandåker
EISA-juryen er samlet i Hamburg
Akkurat nå er EISA-juryen samlet i Hamburg for å kåre årets EISA-vinnere....
Read More
0 replies on “Førsteinntrykk: Sony Cyber-shot RX100 III”