Hans Eijkelboom: «People of The Twenty-First Century»

Hans Eijkelbooms nye bok er en visuell fest som på humoristisk vis undersøker våre felles preferanser i klesveien. 

Rotterdam, Nederland © Hans Eijkelboom.
Rotterdam, Nederland © Hans Eijkelboom.

Den engelske fotografen Martin Parr uttalte nylig: Antropologer bruker ofte fotografi i sin research, spesielt når de samler informasjon om merkelige og fasinerende vaner i samfunnet. Om jeg var antropolog ville Hans Eijkelboom være den første fotografen jeg ville ringt.

Det er lett å forstå hva Parr mener når man blad i Eijkelbooms siste bok ”People of The Twenty-First Century”. Det er et enormt arkiv av gateliv som Eijkelboom har opparbeidet i løpet av de siste 20 årene, fra Amsterdam, Paris, New York, og andre steder. I boken beskriver han sin metode. Han stiller seg opp der det er mye folk, ofte på et hjørne ved de store hovedgatene eller ved kjøpesentre. Deretter leter han etter mønster, eller en viss type folk, med likt utseende og klær.

Amsterdam, Nederland © Hans Eijkelboom.
Amsterdam, Nederland © Hans Eijkelboom.

De han fotograferer er ikke klar over at de blir festet på film. Han har kameraet hengende rundt halsen og eksponerer med en utløser som er gjemt i lommen. Vel hjemme setter han bildene sammen i et rutesystem.

Eijkelboom er utvilsomt dedikert, enkelte vil kanskje si besatt, og til sammen utgjør hans arkiv et slags portrett ov globaliseringen og kunsumismen. «People of The Twenty-First Century». er utgitt av Phaidon.

www.pahaidon.com

 

Tags from the story
,
Written By
More from Michael Dee
Saltprinter på Tate Britain
Michael Wilson er filmprodusenten som står bak filmhistoriens kanskje mest vellykkede franchise,...
Read More
0 replies on “Hans Eijkelboom: «People of The Twenty-First Century»”