Fotobok i toppklasse

Amerikanske Blurb har lenge vært regnet som den beste og mest fleksible fotobokløsningen, og har tjent som referansegrunnlag for vurderingen av andre fotobokprodukter.

 

Blurb er nok også den kanskje mest kjent av de internasjonale fotobokprodusentene. Blurb gir kvalitet i alle ledd, men er ikke lenger uslåelige på bildekvalitet, selv om den er meget bra.

Blurb utmerker seg med gode maler, stor valgfrihet mellom hvordan du vil lage bokdesignen, og suveren informasjon både til de litt erfarne og til de som har full kontroll på hva de gjør.

Toralf Sandåker – som har testet fotobøker forFotografi, valgte å bruke Blurbs InDesign-maler for å produsere sin egen bok i PDF-format , med Blurbs egne og veldokumenterte innstillingsfiler og fargeprofiler. Det fungerte utmerket og ga mulighet for høy kontroll og presisjon.

Kvalitetsprodukt

Blurb er eneste fotobokprodusent vi har testet som kan tilby smussomslag i farger, forøvrig i solid kvalitet. Hele boken fremstår meget innbydende og profesjonell, og med premium matt papir blir bildene presentert på en god måte, men kan ikke måle seg med fotopapiret til Japan Photo. Fotoboka fra Japan Photo skal vi presentere nærmere litt senere.

Bildegjengivelsen i Blurbs fotobok er meget god og prisen spiselig.

Pluss for webløsning

Toralf Sandåker gir Blurb plusspoeng for god og fleksibel designløsning, god bildekvalitet på såvel farge- som sorthvittbilder og innbinding. Ferdig fotobok på 30 sider i format 30×30 cm med stivt omslag kostet 565 kroner tilsendt med kurérpost (UPS). Total poengscore: 8,8.

Hele testen med syv forskjellige fotobokprodukter kan du lese i siste nummer av Fotografi (8/2011).

Hvis du vil bestille din egen fotobok med Fotografis testbilder for å se hvordan Blurbs fotobok egentlig ser ut, kan du hente ut hele fotoboka som en pdf-fil, samt testbildene hvis du ønsker det  her. (Fotoboka som pdf-fil er det første bildet)

Tags from the story
,
More from Morten M. Løberg
Porno eller kunst?
Er Chin Chin Wus fotografier av barberte kvinnekjønn så mye annerledes enn...
Read More
17 replies on “Fotobok i toppklasse”
 1. says: Eli R.

  Ikke at det betyr noe – men Blurbs hjemmeside sier at de er basert i San Francisco, USA og ikke i England. For det norske markedet trykker de flere steder, bl.a i Nederland.

  1. Eli har rett, jeg har rettet i artikkelen. Det er riktig at de også trykker i blant annet Nederland, på profesjonelle Hewlett Packard Indigo laserprintere. Samme type printer finnes forøvrig hos trykkeriet CDDU i Oslo, hvis man har bruk for tilsvarende kvalitet i mindre opplag, f.eks. til en katalog. Mye bedre enn tradisjonell offset-trykk.

   Morten M. Løberg
   Redaktør

   1. says: Toralf Sandåker

    Saksopplysning: Fotografis Blurb-bok ble produsert i England, og var på døra ca. 24 timer etter at den ble sendt fra produsenten.

 2. says: PC Nilssen

  Inkluderer prisen også merverdiavgift, fortollingsgebyrer osv fra UPS?

 3. says: Tor Berg

  Jeg har laget mange fotobøker med Blurb. Meget bra kvalitet og utrolig fleksibel software som kun begrenses av din egen kreativitet.

 4. Jeg har etterhvert laget mange fotobøker med Blurb og har utelukkende bare gode tilbakemeldinger! Levert på døra den dagen som er lovet. Veldig bra for mitt bruk.

 5. says: Marius A. Hansen

  Bøker er fritatt for toll og avgifter ved import, så null moms (mva) og tollgebyr fra Blurb.

 6. says: Marius A. Hansen

  Bøker er fritatt for toll og avgifter ved import, så null moms (mva) og tollgebyr fra Blurb

 7. says: Igor Kostin

  Hei.

  Fikk nettopp faktura fra UPS på å betale MVA for ei bok jeg bestilte hos BLURB. Jeg tenkte jo at dette må være feil siden jeg har kjøpt alle mine bøker i de siste tre årene fra Blurb uten å betale MVA. Så tok jeg kontakt med UPS og fikk dette svaret fra de:

  Hei Igor

  Forsendelsene fra Blurb med fotobøker er dessverre ikke momsfritt da dette er bøker med bilder folk selv har laget og bestilt kopi av.
  Fritaket gjelder bøker der overvekten av innholdet er tekst. Altså bøker man kjøper for å lese. Se utdrag fra merverdiavgiftsforskriften under:

  § 6-3-2. Publikasjoner som ikke er bøker
  n)
  samlinger av bildetrykk o.l. dersom sidene er uten tekst eller bare angir stedsnavn, personnavn eller betegnelser, korte instruksjoner e.l.

  Her finner du link til hele merverdiavgiftsforskriften: http://www.lovdata.no/for/sf/fd/td-20091215-1540-006.html#6-3

  Fakturaen fra UPS må på grunnlag av dette betales i sin helhet.

  Mvh / Best Regards
  Lene K. Krüger
  Broker
  UPS Norway AS

  Så spørsmålet er mitt har dem rett? Eller er dette helt tilfeldig at den eneste boka må betales MVA på? Hva med min neste bok da – må jeg betale også??

  Håper på deres rask respons og hjelp.

  Mange takk.

  mvh Igor

  1. Opplysningene du har fått fra UPS er korrekte. Det skal svares MVA-avgift av bøker som domineres av bilder. Det er ikke alltid du blir avkrevd dette når du får bøker tilsendt fra utlandet, fordi tollvesenet ofte regner bøker som MVA-fritt uansett. Men når en speditør (som UPS) har lagt seg på den linjen de gjør så er det UPS som gjør det korrekt – i henhold til merverdiavgiftsloven. Om du bestiller en fotobok i en fotoforretning og henter boka selv og betaler i forretningen eller får den tilsendt, skal det også svares MVA-avgift av salget, men da er avgiften allerede inkludert i det du betaler (som når du kjøper en hvilken som helst annen vare over disk i Norge) og du får ikke noe MVA-krav i ettertid.

   Når MVA-avgiftsplikt utløses på en bok tilsendt fra utlandet skal det svares MVA både av bokprisen og fraktutgiftene.

   Mvh
   Morten M. Løberg

   1. says: Igor Kostin

    Takker Morten.

    Vil kommentere det du skrev- “Når MVA-avgiftsplikt utløses på en bok tilsendt fra utlandet skal det svares MVA både av bokprisen og fraktutgiftene”
    Snakket nettopp med tollere og dem sier at den “200kr” grensa gjelder KUN reine boka og ikke portoen.

    Ble det en misforsåelse?

    mvh Igor

    1. Neida, alt under 200 kroner er MVA-fritt. Men når MVA-avgiftsplikt utløses (boka koster over 200 kroner) beregnes det MVA både av bokprisen og frakten.

     Morten L

   2. says: John Bauge

    Jeg har også hatt flere runder med UPS om dette, og det som her sies om regelverket er i og for seg korrekt. UPS opplyser imidlertid at de har fått instrks fra Tollvesenet om å fortolle alle pakker fra Blurb, fordi det oftest er avgiftspliktige bøker. Jeg har bedt om en referanse til Tollvesenet på dette, men det har UPS aldri klart å gi, så jeg tror dette er noe UPS har funnet på for å innkassere sitt gebyr, som ofte er større enn selve avgiften. Tollvesenet sier at dette har ikke UPS lov til; det er i utgangspunktet kunden som skal fortolle, og speditøren skal ikke gjøre det uten på oppdrag fra kunden (mottaker). De bøkene jeg har laget, har også en del tekst, i varierende grad, og da er de alltid tollfrie. Likevel har UPS beregnet avgift og gebyr, som de hver gang har måttet tilbakebetale.
    Dersom det var Tollvesenet som hadde instruert UPS til å gjøre det på denne måten, i form av et rundskriv eller lignende, ville dette selvfølgelig gått til de andre speditørene også.
    Det siste året har alle mine bøker kommet fra FedEx, så kanskje noen andre har funnet ut at UPS er spesielt vanskelige her?

    1. says: Tommy Christiansen

     Hei John.
     Har du hørt med FedEx angående dette, eller har bøkene bare kommet avgiftsfrie frem til deg uten noe problemer?
     Har liksom ikke lyst til å spørre dem heller, tilfelle det setter dem på noen ideer, men hele denne tollbehandlingsprosessen er helt avgjørende for om jeg skal bestille egne fotobøker fra utlandet.

Comments are closed.