Fotobok: Jimmy Nelson – Before they pass away

Before they pass away © Jimmy Nelson

Verden forandrer seg – fort. Fra å leve i pakt med naturen trekkes vi i stadig større grad mot byene. Men noen blir igjen. Jimmy Nelson har gjort det til sin livsoppgave å dokumentere våre siste stammesamfunn.

Before they pass away © Jimmy Nelson
Before they pass away © Jimmy Nelson

– Min drøm er å ta vare på verdens stammer gjennom mitt virke som fotograf. Ikke å stoppe utviklingen, men å lage et visuelt dokument som kan minne oss og generasjonene etter oss om skjønnheten i et liv i harmoni med naturen.

Jimmy Nelson har reist siden han var barn. Med en far som jobbet i et stort internasjonalt firma flyttet han rundt på kloden fra tidlig alder. Etter en omflakkende oppvekst dro han til Tibet for å finne seg selv. Han krysset landet til fots og kom tilbake med et fotografisk dokument på en anderledes kultur. Dette var starten på en fotografisk karriere og en fasinasjon for urbefolkning og gamle kulturer.

Before they pass away © Jimmy Nelson
Before they pass away © Jimmy Nelson

Boken ”Before they are gone” er et dokument på våre siste naturfolk, en visuell reise fra den varmeste ørken til den kaldeste snøstorm. Over hele kloden finner man fortsatt små samfunn som holder på den tradisjonelle levemåten. Mennesker om lever av det naturen tilbyr og som trosser elementene for å kunne fortsette å leve slik de alltid har gjort.

– Det viktigste jeg lærte var at for å nå frem til andre mennesker, i alle situasjoner, må man legge fra seg sin arroganse. Det å vise at man er menneskelig og sårbar er helt avgjørende i et prosjekt som dette. Som i alle relasjoner i livet; nøkkelen for å nå frem til andre er tillit. Bare når man skreller bort rikdom, klasse, hudfarge og kulturelle forskjeller kan oppriktig menneskelig kommunikasjon begynne.

Before they pass away © Jimmy Nelson
Before they pass away © Jimmy Nelson

For det er dette som er prosjektets budskap: gjennom å møte våre medmennesker uten fordommer kan vi lære mye om oss selv og hvor vi kommer fra. At vi kan leve rike liv uten å være materielt velstående. Og samtidig vise de som velger å leve nær naturen at de ikke nødvendigvis får det bedre ved å hige etter vår vestlige levemåte.

Boken er et solid visuelt dokument over de 35 stammene som er dokumentert så langt. Etter planen skal prosjektet fortsette med 35 nye, og en dokumentar skal også pruduseres fra prosjektet.

Bok: Before They Pass Away av Jimmy Nelson
Utgitt av teNeues 
Tekst på engelsk, tysk og fransk.
ISBN 978-3-8327-9759-1

Jimmy Nelson vil holde foredrag i regi av Bilder Nordic og PUG den 18. juni. Klikk her for påmelding.

www.beforethey.com

Tags from the story
,
Written By
More from Pål Otnes
Andrea Gjestvang-workshop for ungdom
Er du mellom 15 og 19 år? Da har du mulighet til...
Read More
0 replies on “Fotobok: Jimmy Nelson – Before they pass away”