Fotofestivalen i Arles: Les Rencontres d´Arles – Europas beste fotofestival?

Finnes det noe som slår fotofestivalen i Arles når det gjelder program, intimitet og sosial faktor? Neppe!Fotofestivalen i Arles åpnet tirsdag og denne uka skjer det noe hele tida. De fleste utstillingene er åpne til september, men workshops, forelesninger, bildevisningene i det antikke romerske teatret og portfoliovisningene skjer i løpet av seks hektiske dager. Arles er en uttrolig sjarmerende småby i Sør-Frankrike hvor tida synes å ha stått stille. I hvert i de 30 årene som har gått siden jeg var her for første gang.

Mens fotofestivalen i Madrid er spredt over hele byen – og Madrid er en stor by – er Arles-festivalen konsentrert om et lite område i gamlebyen. Alle som deltar på festivalen sirker rundt Place du Forum, som med sine utekafeer og barer er festivalens samlingspunkt. Ingen annen fotofestival jeg vet om kan by på den samme intimiteten som Arles. Etter en dag har vi f.eks. rimelig oversikt over hvilke norske fotografer og fotointeresserte som er her i år – flere er sammen med familien siden Arles også er et utmerket sted å tilbringe noen later sommerdager hvis det er det man ønsker.

Og det blir naturligvis noe mer en en vanlig dag på jobben når jeg sitter på Cafe de la Nuit, kjent fra Vincent van Goghs berømte maleri “Nattkafeen” som han malte her for nøyaktig 110 år siden, og skriver denne første rapporten fra Arles-festivalen. Til nå har vi fått sett Peter Lindbergs fantastiske utstillingen i kirken “des Fréres Précheurs”. Lokalet er grandiost, lyset trolsk og Lindbergs meterstore forstørrelser (laget på baryttpapir av faglaboratoriet Picto i Paris) er en nytelse. Lindbergh er først og fremst motefotograf (temaet for årets Arles-festival er mote i vid forstand), men Lindberg viser (som de fleste andre) bilder fotografert i andre sammenhenger, eller litt på siden av oppdraget som ligger bak settingen.

I går kveld var det “europeisk natt” med utendørs bildevisninger til klokka fire i natt. 27 land – som alle er medlemmer i EU – var representert. Grunnen til at prosjektet var begrenset til EU-land er at Frankrike nettopp har overtatt presidentskapet i EU. Norge var ikke representert siden vi ikke er medlem i EU.

More from Morten M. Løberg
Hylles av REM og innkjøpt av Statoil
Nylig  takket den amerikanske supergruppa REM for seg etter 31 år i...
Read More
0 replies on “Fotofestivalen i Arles: Les Rencontres d´Arles – Europas beste fotofestival?”