Fotografis fotopapirtest med nytt testoppsett

Fotografis papirtester omfatter per i dag 367 forskjellige papirer og utskriftsmedier. Vi har nå oppgradert utstyret vi benytter til testene våre og lagt til enda flere testresultater i testbasen.

Vi har nylig byttet til tredje og siste generasjon Epson storformatskriver, og tester nå ut papirene på en SureColor P6000 med siste generasjon Epson UltraChrome HD blekk. Vi har valgt å benytte det siste i skriverteknologi til testene (som utføres av Fotografis mangeårige medarbeider Morten M. Løberg). Epson har til sin nye serie fotoskrivere utviklet et blekk med sort pigment som gir dypere sort (høyere DMax/maksimal svertning). Det betyr at papirer vi har testet tidligere, vil score høyere i DMax med den nye skriveren med det nyeste blekket. Fordelen er at vi får relevante og tidsmessige testresultater, men samtidig innebærer dette at de testen vi gjør i dag ikke uten videre kan sammenlignes med tester utført med de skriverne vi har benyttet tidligere. Vi har prøvd å avhjelpe dette ved å teste utvalgte papirer på nytt slik at du kan danne deg et bilde av hvordan forbedringene arter seg her.

Vi tester utvalgte papirer på nytt med siste gererasjon fotoskriver, en Epson SureColor P6000 med Ultrachrome HD blekk.
Vi tester utvalgte papirer på nytt med siste gererasjon fotoskriver, en Epson SureColor P6000 med Ultrachrome HD blekk.

Forbedringen er spesielt velkommen når det gjelder papirer med matt overflate. Matt papir har i utgangspunktet lavere makssvertning enn halvblanke og blanke papirer, og bedre sort betyr mer briljante og kontrastrike bilder på matt papir. Forbedringen varierer fra papir til papir og fra merke til merke, men vi har oppnått opp mot 10 prosent høyere DMax med den nye skriveren.

Testoppsettet vårt er per i dag som følger:
Skriver: Epson SC-P600
Fargeprofilgenerator: X-Rite/Macbeth EyeOne Pro
Skjerm: Eizo ColorEdge CG245W.

Fotografis testbase for fotopapir er nå inndelt i fem forskjellige grupper papirer/medier:
Fiber barytt
Glossy/luster/semigloss
Lerret
Matt kunstpapir/bomull
Matt papir med cellulosebase
Spesialpapir/japansk washipapir og effektmedier.

Testbasen finner du på vår nettbrett-utgave. Er du abonnent får gratis tilgang, men testen kan også kjøpes separat. Slik får du tilgang på Fotografi på nettbrett.

Les hvordan du blir abonnent her.

Tags from the story
More from Morten M. Løberg
Interfotos debutantutstiller nr. 16
Det var godt besøk på Bølgen & Moi i går da Tove...
Read More
0 replies on “Fotografis fotopapirtest med nytt testoppsett”