Fotografiets dag med rekordbesøk

Utstillingen med Robert Mapplethorpes bilder bidro nok sterkt til rekordbesøk under Fotografiets dag på Preus museum. Nærmere 2.000 mennesker var innenfor portene.

Årets festivalutstiller var Sigurd Fandango. (Foto: Morten M. Løberg)

Prosjektrommet “A Doll´s House” – som selv beskriver seg som ”den rampete lillesøstra til Preus Museum” – åpnet dørene for en 24 timers “pop up-utstilling” av Robert Mapplethorpe. Forretningsmannen Stein Erik Hagen eier en av verdens største, private samlinger av Mapplethorpes bilder, og denne gang var det hans datter Camilla Hagen som hadde valgt ut bildene. Deler av Hagens samling har vært vist tidliger, blant annet under Nordic Light i 2008 og 2009, men da var det så hemmelig hvem som eide bildene at pressen kun fikk vite om dette mot løfte om ikke å røpe eierskapet. Begrunnelsen var sikkerhet, men i går ble bildene vist i en garasje på museumsområdet i Horten uten profesjonell sikring eller vakthold. Men vi trenger kanskje ikke klø oss i hodet over det, det var uansett en flott utstilling.

Kø for å komme inn på åpningen av Mapplethorpe-utstillingen. (Foto: Morten M. Løberg)

Utvalget fokuserte på Mapplethorpes aktfotografier av menn. Hans homoerotiske SM-bilder som er fortsatt kontroversielle mer enn 30 år etter at de ble fotografert. Mapplethorpe døde av aids i 1989.

 

Sigurd Fandango var årets festivalutstiller. Fotografiene hans er ikke ren dokumentar, de er også regisserte portretter med bevisst bruk av sterke farger og lyssetting, slik at de minner om reklamefotografi. Fandango holdt også foredrag som sin fotografering.

En av hovedattraksjonene på Fotografiets dag hvert år er den store utendørs utstillingen med nærmere 50 fotografer på en 100 meter lang utstillingsvegg. I tillegg til festivalutstilleren i år, var 45 fotografer valgt ut av en jury, mens fire fotografer var invitert av de norske fotografforeningene, nemlig Liz Palm (NSSF), Roderick Ewart (IFF), Kai Jensen (NN), Jens Haugen (NFF) og Stig Marlon Weston.

Fotografiets dag er et samarbeid mellom Preus museum og Norges Fotografforbund, Forbundet Frie Fotografer, Institusjonsfotografenes Forening, Norsk Selskap for Fotografi, Norske Naturfotografer og Norsk Fotohistorisk Forening – Preus museums venner. Også i år var arrangementet heldig med været, det begynte ikke regne før litt ut på dagen.

Fotografiets dag er for både store og små. (Foto: Morten M. Løberg)
Knut Førsund åpnet Fotografiets dag. (Foto: Morten M. Løberg)

 

More from Morten M. Løberg
China 14th International Photographic Art Exhibition
China International Photographic Art Exhibition skal arrangeres for 14. gang i år,...
Read More
One reply on “Fotografiets dag med rekordbesøk”

Comments are closed.