Fotografiska med Inta Ruka-utstilling og bok

I over tetti år har den Latviske fotografen Inta Ruka portrettert sine landsmenn. Nå presenteres hun i en utstilling på Fotografiska i Stockholm – sammen med en fotobok, helt fri for bilder.

Inta Ruka: "The bigger picture – a photobook without pictures"
Inta Ruka: “The bigger picture – a photobook without pictures”

Inta Ruke ble født i Riga i 1958 og utdannet seg tidlig til syerske. Som eksamensgave fikk hun et kamera og via dette aparatet blomstret hun som kreativ person. Hun er kjent for de ærlige og nære møtene, og når Fotografiska nå presenterer hennes bilder er det et bred utvalg av hennes arbeider vi får se, samt en ny dokumentar laget av hennes nære venn Maud Nycander.

I forbindelse med utstillingen presenterer Fotografiska også en fotobok i hennes navn. Det uvanlige ar at den ikke inneholder et eneste bilde:

– Den bildeløse boken er en honør til Inta Ruka og hennes misjon for å gå utover de forventede rammene for portrettet. Vi laget denne boken for å utfordre leserne på hva fotografiet er – og kan være. Kan for eksempel de mentale bildene vi får ved å lese hennes tekster bli kalt portettfotografi i seg selv? Og hvordan vil disse mentale bildene forholde seg til historiens faktiske portrett?, forteller Min-Jung Jonsson hos Fotografisk.

Inta Ruka er en av Latvias fremste fotografer og har hatt utstillningaer både i Storbritannien, Frankrike, Holland och Tyskland, og er representert i flere internasjonale samlinger. Hun har aldri jobbet som pressfotograf, og jobber kun med egne projekter. Hun er selvlært og kopierer fortsatt sine egne bilder hjemme.

I utstillningen “You and Me” vises et femti-talls bilder fra Inta Ruka produksjon. Utstillingen vil være tilgjengelig fra 5. oktober til 8. desember. Boken “The bigger picture – a photobook without pictures” vil være til salgs i museets butikk.

www.fotografiska.eu

Tags from the story
,
Written By
More from Redaksjonen
Gratis foredrag med Emma Hardy
Bilder Nordic School of Photography inviterer til foredrag med den britiske mote,...
Read More
0 replies on “Fotografiska med Inta Ruka-utstilling og bok”