Frilansere får bedre avtale


Aller Media justerer den kontroversielle frilansavtalen på vesentlige punkter. Betyr det at flere frilansere vil underskrive?

Aller Media – som blant annt utgir KK og Henne – endrer frilansavtalen som opprinnelig ga mediekonsernet i praksis uinnskrenket bruksrett til frilansernes artikler og bilder. Det er Journalisten.no som melder dette. NJ reagerte sterkt på betingelsene i den første avtalen, og har den siste tiden hatt flere møter med ledelsen i AM.

– Det er ingen hemmelighet at vi ser at noen av de innspillene vi fikk, har vært riktige. Vi er glad for dialogen som gjør at vi nå forhåpentlig har en avtale som begge parter kan leve godt med, sier direktør Tore Sannum i Aller Media til Journalisten.no.

Ifølge nestleder Thomas Spence i NJ dreier de to viktigste endringene seg om avgrensing mellom bestilt stoff og tilbudt stoff, og at AM tar på seg ansvar for å klarere rettigheter med intervjuobjekter og fotograferte ved videresalg utenfor avtalens område.
Allers bruksrett til bestilt materiale er etter endringene dessuten begrenset til Aller Medias publikasjoner i Norden. Opprinnelig ga avtalen rom for bruk av materiale også hos alle deres eksisterende og fremtidige samarbeidspartnere, en formulering frilanserne reagerte kraftig på.

NJ har tidligere advart frilanserne mot å undertegne avtalen, men sier nå at hve enkelt frilanser må avgjøre selv om de synes avtalen er god nok eller ikke. Aller Media avviser at de vil gjøre ytterligere endringer i frilansavtalen.

– Slik avtalen fremstår nå, er det vi tilbyr våre samarbeidspartnere, sier Sannum til Journaliten.no.

NJ håper nå at også Hjemmet Mortensen – som i flere år har arbeidet mer eller mindre i det stille for å innføre lignende betingelser for sine frilansere, forøvrig uten særlig hell – revurderer sin frilansavtale som er til forveksling lik avtalen Aller Media nå har endret.

Tags from the story
More from Morten M. Løberg
Helt ny sekk fra Lowepro
Lowepro lanserte en helt ny type foto-ryggsekk på Photokina; Rover Pro AW....
Read More
0 replies on “Frilansere får bedre avtale”