Fujifilm X-T1 mot værgudene

XT1_Front_WhiteBK

Fujifilms nye toppmodell ser ut som en klassisk speilrefleks, og er værbeskyttet. Men den største nyheten er kanskje søkeren. Fotografi har tatt en sniktitt.

 

Søkeren til Fujifilm X-T1 er den største og raskeste elektroniske søkeren hittil.
Søkeren til Fujifilm X-T1 er den største og raskeste elektroniske søkeren hittil.

De kommer på løpende bånd, nyhetene fra Fujifilm. Fujifilm X-T1 er det sjette systemkameraet på to år, og det første med tradisjonell speilrefleksdesign i stedet for den mer Leica-aktige målsøkerformen. Men nyheten er slett ikke bare estetisk. Søkeren er både den største og raskeste elektroniske søkeren hittil. Med et OLED-panel på 2,36 Mp og en tidsforsinkelse på knapt målbare 0,005 sekunder kan du knapt føle noe som helst «lag» når du eller motivet beveger seg. Forskjellen mellom denne søkeren og de fleste elektroniske søkere hittil, er dramatisk. Og søkerbildet, sett gjennom skarp og velkorrigert okularoptikk, er større enn på Canon og Nikons profesjonelle fullformatkameraer med 0,77x forstørrelse. Størrelsen utnyttes blant annet til å gi god oversikt for brillebrukere, og en valgfri funksjon der søkerbildet splittes, med et hovebilde til venstre og til høyre et forstørret utsnitt for eksakt manuell fokus.

Bildebrikken er den samme vi kjenner fra Fujifilm XE-2, en 16 Mp X-Trans CMOS med hybrid kontrastsøkende og faseregistrerende fokus. Her er ikke fysisk lavpassfilter som diffuserer pikslene for å motvirke moiré, og Fujifilm beholder den samme Lens Modulation Optimizer-funksjonen som ble introdusert med X-E2, og som Fujifilm hevder skal medføre detaljoppløsning, skarphet og dynamikk som et fullformatkamera.

Analoge kontroller på toppen av X-T1, bl.a. eksponeringskompensasjon.
Analoge kontroller på toppen av X-T1, bl.a. eksponeringskompensasjon.

Selve huset er mer kompakt enn det ser ut til på bilder, og kan best sammenlignes med Olympus OM-D E-M1 eller Sony Alpha A7 i størrelse. Det er værbeskyttet med en rekke pakninger, og når det brukes sammen med ett av de nye værbeskyttede objektivene (mer om det nedenfor), skal det tåle en regnskur. Det er likevel ikke i klasse med Pentax K-3 og Olympus EM-D E-M1 når det gjelder værsikring. Grepet er kraftig nok til å la deg holde kameraet komfortabelt, og både autofokus og respons føles svært kjapt.

Kameraet tar foruten stillbilder, også Full HD video opp til 50 bilder/sek med 36 Mbps datahastighet. I stillbildemodus klarer kameraet 8 bilder/sekund med kontinuerlig autofokus, og er det første til å støtte den raske minnekortstandarden UHS-II SD-kort.

Tre nye værbeskyttede objektiver er annonsert, de kommer alle senere i år. De er 18-135mm F3.5-5.6 R OIS WR, 16-55mm F2.8 R OIS WR, og 50-140mm F2.8 R OIS WR. Fujifilm opplyser at alle som kjøper X-T1 innen 31. mars i år vil få kjøpt 18-135mm F3.5-5.6 R OIS WR med 25 % rabatt når dette kommer i juni.

Fujifilm X-T1 er klart for salg i februar, og vil koste ca. 10.500 kroner for huset alene, 14.500 med 18-55 mm F2,8–4.

Tags from the story
,
More from Toralf Sandåker
Bli med i fotokonkurransen EISA Maestro
Årets tema er «Arkitektur». Du kan vinne 1500 Euro, en tur til...
Read More
0 replies on “Fujifilm X-T1 mot værgudene”