Fujifilm X10: ny superkompakt

Etter suksessen med kompaktkameraet FinePix X100 har mange håpet på en etterfølger med zoom. Nå er det her – Fujifilm X10 henter inspirasjon fra X100, er mindre og billigere, og plasserer seg en divisjon under FinePix X100, men også som et kompaktkamera med mange «profesjonelle» egenskaper. Fujifilm har laget kompaktkameraer med høy kvalitet før, ikke minst superzoomkameraer. Men dette er første gang de lager et moderne, påkostet kompaktkamera i nesten lommeformat med relativt stor bildebrikke, optisk søker og zoomobjektiv.

X10 har en stor 2/3″ 12 megapiksel EXR CMOS bildebrikke, og en fast montert avansert Fujinon 4x manuell zoom (tilsv. 28-112mm) med lysstyrke fra f/2.0 til f/2.8. X10 har ikke den hybride søkeren til X100, men en avansert optisk søker med zoom. Dette er en mindre bildebrikke enn på FinePix X100, men samtidig 2,5 ganger så stor som det typiske kompaktkamera fra Fujifilm dag, og større enn selv Canon PowerShot G12 og Nikon CoolPix P7100. Det er nok disse kameraene heller enn de kompakte systemkameraene Fujifilm X10 skal kjempe mot.

Fujifilm X10 er bygget i solid magnesiumlegering, også objektivtuben. Zoomobjektivet betjenes mekanisk, samtidig som det fungerer som kameraets hovedstrømbryter. Dette er et nyutviklet Super EBC FUJINON objektiv med 11 elementer i 9 grupper, hvorav tre er asfæriske med i alt seks asfæriske flater. Objektivet har optisk bildestabilisator, og fokuserer ned til bare 1 cm fra frontlinsen. Med 7 avrundede blenderlammeller og lysstyrke på max f/2 er objektivet også laget for selektivt fokuserte motiver med myke bakgrunnsdetaljer.

Ryddig betjening på toppen av kameraet, ikke ulikt FinePix X100.

Her er også mange av de ergonomiske egenskapene fra X100, som eget eksponeringskompensasjonsratt på toppen av kameraet, samt en utløserknapp med gjenger til snorutløser. X10 har en mer tradisjonell funksjonsvelger med alle automatikkmuligheter, samt manuelle innstillinger, her er en blitzsko (og innebygd sprett-opp-blitz), og egen konfigurerbar funksjonsknapp.

Det avanserte objektivet er en manuell 4x zoom tilsv. 28–112 mm med lysstyrke fra f/2.0 til f/2.8.

På ett par punkter er Fujifilm X10 et hestehode foran FinePix X100: nykomlingen klarer nemlig Full HD video 1920×1080/30p, og kontinuerlig panoramaopptak inntil 360°. Objektivet kan også zoomes under filming. Den nyutviklede optiske søkeren har bl.a. tre asfæriske linser og en egen takkantprismekonstruksjon, som kombinerer kompakte mål med et spesielt bredt synsfelt. Slike søkere har vi knapt sett siden vi brukte film i kameraene, og da var de sjelden på så kompakte kameraer.

Med en avansert optisk søker er Fujifilm X10 også beregnet på dem som ikke nøyer seg med å fotografere med skjermen som søker.

Den nyutviklede bildebrikken benytter Fujifilms egen EXR-teknologi til å oppnå bedre lysfølsomhet, og brukeren kan velge mellom en egen modus for lav støy og høy følsomhet, stort dynamikkområde og spesielt høy oppløsning. Kameraet har også en rask prosessor som tillater 7 bilder/sekund i full oppløsning, og Fujifilm lover hurtig autofokus.

På typisk Fujfifilm-vis har kameraet selvsagt filmsimuleringsmodus for bl.a. Velvia, Provia og Astia og kan stilles inn fra ISO 100 til ISO 5000 (ISO 12800 i lavere oppløsning). Kameraet tar opp i RAW og JPEG (egen RAW-knapp), har en 2,8″ LCD-skjerm og levers uten solblender (men den kan kjøpes ekstra).

Fujifilm X10 kommer i slutten av oktober. Prisen er ikke kjent ennå, men vi tror den vil ligge nær halvparten av X100, dvs. kanskje rundt 5.000 kroner.

Tags from the story
,
More from Toralf Sandåker
EISA-prisene for årets beste grønne produkter i Europa 2013 – 2014
EISA ønsker å sette fokus på miljøvennlige produkter og deler ut priser...
Read More
2 replies on “Fujifilm X10: ny superkompakt”
  1. says: Lars A G

    Veldig spennende kamera. Endelig noen som går i riktig retning. Håper neste versjon får en større sensor. Noen bilde-eksempler ennå?

  2. says: Vigleik Haga

    Etter lang tenkeperiode gikk jeg til innkjøp sist uke. Det viste seg å være et drømmekamera som supplement til den store og tunge speilrefleksen. Overbevisende kvalitetsfølelse, topp optikk, kan alt og er brukervennlig fra a til å (med unntak av den til tider knølete oversettelsen av bruksanvisningen). Utrolig mange muligheter bakt inn, og du når det meste med enkle trykk på dedikerte knapper og hjul. Alt kan kjøres så manuelt du bare vil,med full informasjon på skjermen i info-modus. Men du må ikke kjøre manuelt, kameraet har en rekke gjennomtenkte programvalg.

Comments are closed.