Gard Aukrust: Fjella

Fra serien "Fjella" © Gard Aukrust

Prosjektet Fjella av norske Gard Aukrust er en reise gjennom fjellandskap, familie og minner.

• Av Erik Løvold

I somrene da han vokste opp tilbrakte Aukrust mye tid med sine besteforeldre i ei lita bygd omgitt av fjell. I 2014, etter at bestefaren hadde blitt syk, begynte han å fotografere dette stedet og menneskene i det. For mange er det å fotografere en måte å markere sin tilstedeværelse. I Fjella bruker Aukrust fotografiet for å komme seg nærmere sine besteforeldre og fjella de har gått i sammen, vel vitende om at landskapet man kjenner forandrer seg også når de man kjenner i landskapet blir borte.

Fjell er en sentral del av norsk kultur og mytologi. De ruver høyt i vår nasjonale bevissthet, som symboler på det evige og uforanderlige. Aukrust spiller på århundrer gamle motiver fra romantiske landskapsmalere, samtidig som han ser det hele gjennom samtidens briller – hva vil det si å være en del av landskapet i dagens urbaniserte samfunn? I romantikkens malerier er mennesket i ett med naturen, oppslukt av sine omgivelser. I dag lever de fleste av oss et liv langt borte fra dette, men samtidig er det noe vi ofte drømmer oss tilbake til, som om fjella bærer på en sannhet om hvem vi egentlig er.

I Aukrust sine stillferdige, kvadratiske komposisjoner er det mye som er i forandring. Bestefaren som var blitt syk, blir sykere, og etterhvert så dør han. Vi ser bestemoren sørge. Fjella er der som de alltid har vært, men de har endret seg. Vår barndoms landskap er fargelagt med minner fra oppvekst og familie. Når vi vokser opp viskes ting gradvis ut ettersom de forsvinner og verden blir et litt mindre sted. Men i Aukrust sine bilder er fjellufta skarp og fargene klare. Han fotograferer sine nærmeste med en ømfintlighet og verdighet som speiler de evige fjellene i rundt dem, samtidig som han stadfester deres tilstedeværelse der.

Gard Aukrust (f. 1985) har en bachelorgrad fra Kunst- og designhøyskolen i Bergen. I 2015 ble han nominert til Nordic Dummy Award på Fotogalleriet med boka Fjella. Han er med i fotografkollektivet Prega og jobber i dag i Oslo.

www.gardaukrust.com

Tags from the story
Written By
More from Redaksjonen
Send inn til Fotografis Portfoliopris
Fotografis Portfoliopris er nå åpen for innsendelse og i denne fjerde runden vil...
Read More
One reply on “Gard Aukrust: Fjella”

Comments are closed.