Går’e an, det a’?

Isfjorden, Spitsbergen (2007) © Morten M. Løberg

Hvis bilder forteller mer enn tusen ord blir det kanskje enda mer uttrykksfullt med musikk til?

Jeg satt en dag og redigerte noen videoopptak fra Svalbard, noen korte snutter som er fine å legge inn som små avbrekk når jeg holder foredrag og viser egne bilder. Filmopptaket viste en vakker fjord omkranset av isbreer, det var vindstille og ikke en krusning på vannet. Langsom panorering fra en båt som glir stille gjennom sjøen blir spektakulære opptak. Her må det musikk til!

Klassisk norsk musikk, tenkte jeg, Svalbard er jo norsk. Og hva er vel mer norsk enn Kirsten Flagstad som synger Grieg, eller Geirr Tveitt eller noe annet norsk, tenkte jeg videre – og gikk ned til operaen i Bjørvika her i Oslo og kjøpte noen samle-CDer med gamle innspillinger med Flagstad. Det er jo ikke akkurat en vanlig dag på kontoret å sette seg ned og bare høre på musikk, så jeg så fram til en hyggelig formiddag.

Det var ikke lange musikksnutten jeg trengte, men etter flere timers lytting hadde jeg fremdeles ikke funnet noe jeg syntes passet. Jeg hørte gjennom deler av materialet på nytt, samtidig som jeg spurte meg selv hvorfor jeg ikke umiddelbart falt for noe av dette?

Til slutt måtte jeg bare innrømme for meg selv at jeg ganske enkelt ikke syntes dette var noe fint. Kirsten Flagstads stemme og stil passet rett og slett ikke til disse sangene. Stemmen er for markant og for teatralsk – annet enn til Wagner naturligvis, som var Kirsten Flagstads spesialitet. Men til klassiske, lyriske norske sanger? Nope.

Så jeg droppet Flagstad og fant noen moderne innspillinger med Marianne Hirsti og Solveig Kringlebotn i stedet. Helt annerledes stil, og perfekt lyd – jeg hadde nesten sagt dessverre. Knitringen på de gamle 78-platene på innspillingene med Kirsten Flagstad fra 1930-tallet hadde passet bra til det ville landskapet på Svalbard, men det hjelper ikke når hun ikke synger noe fint.

Det satt langt inne å si at Kirsten Flagstad ikke synger noe fint. Det er nok ikke særlig musikkpolitisk korrekt, heller. Det er nesten som å legge bort ei bok av en kjent og kritikerrost forfatter og si at; nei, denne var ikke særlig god. Har du noen gang lagt fra deg ei bok halvlest og begynt på noe annet? Jeg skal innrømme at jeg har gjort det flere ganger.

(Illustrasjonsbilde: Isfjorden, Spitsbergen, 2007 © Morten M. Løberg)

www.mortenloberg.no

Tags from the story
More from Morten M. Løberg
Bringedal gjenvalgt i PK
Terje Bringedal ble som ventet gjenvalgt som leder i Pressefotografenes Klubb på...
Read More
0 replies on “Går’e an, det a’?”