Gjev pris til Akseli Valmunen

The Same New Pet © Akseli Valmunen

For tredje gang deler Fotografiska ut stipendet ”Young Nordic Photographer of the Year”. I år er det den finske fotografen Akseli Valmunen som vil motta 10.000 euro og en egen separatutstilling på Fotografiska.

Akseli Valmunen er 29 år gammel og nyutdannet i fotografi med en mastergrad fra Aalto University i Helsinki. Valmunen jobber i en av Finlands største aviser, Helsingin Sanomat, og ble kåret til ”The Challenger of the Year” innen finsk fotojournalistikk i 2015 og 2016.

Juryen falt for serien ”The Same New Pet”, der Valmunen har fulgt forskningen på kloning av dyr på et laboratorium i Sør-Korea. Her kan eierne, til en pris på 100.000 USD, få en klonet kopi av sitt elskede, men døde dyr. Forøvrig skriver juryen i sin begrunnelse:

“I kliniske nøytrale bilder lykkes Akseli Valmunen å treffe hele det emosjonelle spekteret fra varme og medfølelse, til de sterkeste følelsene av ubehag. At mennesket begynner å spille Gud er et gammelt og stadig tilbakevendende moralsk dilemma, som blir stadig mer relevant i takt med den teknologiske utviklingen. I nærgående portretter får Valmunen oss til å reflektere over dette problemet når avl ikke lenger er nok til å skape det perfekte kjæledyret, og kloning i stedet begynner. Med et poetisk dokumenterende øye ser Valmunen sin omverden, og vi ser med spenning på hvor han tar oss med i fremtiden.”

Årets jury besto av:

• Marianne Ager, research manager ved Brandts Museum for Kunst & Visuel Kultur
• Nygårds Karin Bengtsson, kunstner
• Kristín Hauksdottir, prosjektleder ved Reykjavík Museum of Photography
• Johan Vikner, utstillingskoordinator ved Fotografiska
• Ellen K. Willas, galleri manager ved Willas Contemporary

www.fotografiska.eu

Written By
More from Pål Otnes
Portfolioprisen: Henriette Sabroe Ebbesen
Det er ikke alltid eksperimenter fungerer, men denne gangen sitter det som...
Read More
0 replies on “Gjev pris til Akseli Valmunen”