Gjev pris til Akseli Valmunen

The Same New Pet © Akseli Valmunen

For tredje gang deler Fotografiska ut stipendet ”Young Nordic Photographer of the Year”. I år er det den finske fotografen Akseli Valmunen som vil motta 10.000 euro og en egen separatutstilling på Fotografiska.

Akseli Valmunen er 29 år gammel og nyutdannet i fotografi med en mastergrad fra Aalto University i Helsinki. Valmunen jobber i en av Finlands største aviser, Helsingin Sanomat, og ble kåret til ”The Challenger of the Year” innen finsk fotojournalistikk i 2015 og 2016.

Juryen falt for serien ”The Same New Pet”, der Valmunen har fulgt forskningen på kloning av dyr på et laboratorium i Sør-Korea. Her kan eierne, til en pris på 100.000 USD, få en klonet kopi av sitt elskede, men døde dyr. Forøvrig skriver juryen i sin begrunnelse:

«I kliniske nøytrale bilder lykkes Akseli Valmunen å treffe hele det emosjonelle spekteret fra varme og medfølelse, til de sterkeste følelsene av ubehag. At mennesket begynner å spille Gud er et gammelt og stadig tilbakevendende moralsk dilemma, som blir stadig mer relevant i takt med den teknologiske utviklingen. I nærgående portretter får Valmunen oss til å reflektere over dette problemet når avl ikke lenger er nok til å skape det perfekte kjæledyret, og kloning i stedet begynner. Med et poetisk dokumenterende øye ser Valmunen sin omverden, og vi ser med spenning på hvor han tar oss med i fremtiden.»

Årets jury besto av:

• Marianne Ager, research manager ved Brandts Museum for Kunst & Visuel Kultur
• Nygårds Karin Bengtsson, kunstner
• Kristín Hauksdottir, prosjektleder ved Reykjavík Museum of Photography
• Johan Vikner, utstillingskoordinator ved Fotografiska
• Ellen K. Willas, galleri manager ved Willas Contemporary

www.fotografiska.eu

Written By
More from Pål Otnes
Dag Alveng på Henie Onstad Kunstsenter
Nå vises en stor retrospektiv utstilling på Henie Onstad Kunstsenter. «Tid som...
Read More
0 replies on “Gjev pris til Akseli Valmunen”