Gunnar Smoliansky til Shoot Gallery

© Gunnar Smoliansky

Den svenske pioneren er godt kjent i sitt hjemland, men det er første gang hans bilder vises i Norge. Torsdag 12. desember åpner Shoot Gallery en omfattende utstilling av Gunnar Smlianskys bilder.

© Gunnar Smoliansky
© Gunnar Smoliansky

Gunnar Smoliansky er en av Sveriges mest betydningsfulle fotografer. Han ble født i Visby i 1933 og har siden 1950 tallet vært dedikert til fotografi. Siden 70-talelt har han jobbet som fri kunstner hovedsaklig med egne fotografiske bilder. Han representerer i dag et helt unikt kunsterskap, om enn med koblinger og referanser til den fotografiske historien.

Gunnar Smoliansky arbeider utelukkende med sorthvit fotografi og fremkaller alltid selv sine bilder. Under hele sin fotografiske karriere har han jobbet utifra motiv som tilfeldigvis har kommet hans vei og videre forvandlet disse til ferdige verk i mørkerommet.

Gunnar Smolianskys verk har i geografisk forstand oppholdt seg innenfor et ganske begrenset område. Tross dette blir han mer og mer betraktet som en verdensfotograf. Gunnar Smoliansky har stilt ut over hele verden, senest på Moderna Museet i Stockholm hvor han også er representert i samlingen. Hvilket han også er i samlingen til Foundation Hermés og Deutsche Börse mfl. Sammen med den retrospektive boken «One Picture at the Time» som ble gitt ut på GUN/Steidl i 2008 har han publisert et tyvetals monografier. I 2011 ble Gunnar Smoliansky tildelt Prins Eugen-medaljen med begrunnelse i «et konsekvent og lavmelt kunstnerskap».

Utstillingen viser vintage prints i tillegg til bilder av nyere dato.

www.shootgallery.no

Tags from the story
,
Written By
More from Redaksjonen
Nytt nummer av Fotografi ute nå
I årets andre nummer av Fotografi kan du lese om kunstnerduoen Cooper...
Read More
0 replies on “Gunnar Smoliansky til Shoot Gallery”