Hasselbladprisen til Wolfgang Tillmans

Freischwimmer 16, 2003 © Wolfgang Tillmans. Courtesy Galerie Buchholz, Be

Den tyske fotografen og kunstneren Wolfgang Tillmans får Hasselbladstiftelsens internasjonale pris i fotografi på 1 million svenske kroner for 2015. Prisen deles ut i Gøteborg 30. november.

Wolfgang Tillmans (født 1968) er utdannet fra Bournemouth and Poole College of Art and Design i Bournemouth. Han fikk sitt gjennombrudd i år 2000 da han vant den prestisjetunge Turner-prisen, og frem til i dag er han fremdeles den eneste fotografen som har mottatt denne prisen, et bevis på hans verks banebrytende karakter.

Tillmans verk kjennetegnes ved en mangesidig og rastløs innstilling til sine temaer. Hans arbeider spenner fra gatefotografi og urbane portretter til reiser, landskap, stilleben og abstraksjoner. I senere år har han laget serier med rent abstrakte fotografiske verk, der han eksperimenterer med både tekniske og kjemiske hjelpemiddler, samtidig som han har beholdt en nysgjerrighet for potensialet i dokumentarfotografiet. I nærmere tretti år har han undersøkt hva det er som skaper et bilde, hvordan bildet fungerer og spres teknisk og sosialt i de forskjellige presentasjonsrom.

Tillmans installasjoner går fra gulv til tak, og består av både innrammede og uinnrammede verk i forskjellige formater og størrelser. I tillegg til utstillingsrommet betrakter Tillmans det trykte medium som et viktig sted for sine arbeider. Siden 1990-tallet har han vært involvert i formgivningen og redigeringen av kunstnerbøker og monografier, og han er hyppig presentert i tidsskrifter og andre publikasjoner.

Stiftelsens begrunnelse for valget av Wolfgang Tillmans som årets prisvinner er som følger:
«Wolfgang Tillmans har etablerat sig som en av de mest originella och nyskapande konstnärerna i sin generation och driver ständigt det fotografiska mediet i nya riktningar. Hans praktik har sedan 1990-talet omfattat frågor av angelägen politisk och social vikt, som både direkt och indirekt speglat den fotografiska bildens kraft att kritiskt engagera sig i världen omkring oss. Därtill har Tillmans förändrat förståelsen av fotografiska utställningar genom sina djärva och originella installationer, som leker med skala, format, inramning och presentation, för att skapa fördjupande upplevelser som har inspirerat efterföljande generationer av konstnärer».

Årets priskommité består av Simon Baker, kurator for fotografi ved Tate Modern, London; Irina Chmyreva, kurator for  “Project in Support for Photography in Russia” ved IRIS Foundation i Moskva, Katerina Gregos, frilanskurator og kunstnerisk leder av Art Brussels i Brussel, Roberto Koch, forlegger ved Contrasto Books, Roma og Milano, og Roxana Marcoci, kurator for fotografi ved  Museum of Modern Art, New York.

Hasselbladprisen har blitt delt ut siden 1980, og Lennart Nilsson var den første mottaker av prisen. 1. desember 2015 åpner en utstillingen med Tillmanns verk i Hasselblad Center i Gøteborg.

www.hasselbladfoundation.org

More from Kristin Skåmedal
Portfolio: Tine Poppe
Man må jo bruke fotografi til noe ordentlig! Tine har invitert Fotografi...
Read More
0 replies on “Hasselbladprisen til Wolfgang Tillmans”