Heikki Willamo på Norsk NaturfotoFestival

© Heikki Willamo

Heikki Willamo har skapt et helt unikt univers med sine bilder av dyr, og i mars besøkte han Norsk NaturfotoFestival i Ski for å holde foredrag om sin bok ”The House in The Woods”.

Heikki vokste opp i en familie hvor han ble eksponert for både kunst og natur. Hans bestefar var en arkitekt som begynte å male på sine eldre dager, noe Heikki husker godt. Og i dag tar Heikki sønnen sin med på tur i skogen, slik som han og hans far pleide å gjøre.

–Jeg har alltid hatt en forkjærlighet for naturen, foteller Heikki med sin finsk/svenske aksent. – Og jeg trenger ikke reise jorden rundt for å ta bilder. 90% av bildene jeg tar er tatt i et område på 50 kilometer fra der jeg bor. Jeg kjenner både området og dyrene her veldig godt. Jeg vet hvor jeg finner dem.

–Føler du noen ganger at dyrene gjenkjenner deg?

–Ja, det er grunnen til at jeg gjør hva jeg gjør. Når en elg eller rev sovner noen få meter unna meg, da vet jeg at de stoler på meg. Det er en unik følelse. Å være naturfotograf handler ikke bare om bildene, men hele opplevelsen.

Og den opplevelsen kommer tydelig frem i Heikkis bilder, der man får øyekontakt med bjørnen eller ser den sitte nærmest som ett menneske å se utover horisonten i månelyset.

Heikkis bilder er ikke det du vanligvis ser for deg når du tenker naturfotograf. I istedenfor å fokusere kun på det spektakulære, fokuserer han heller på nærheten og auraen til dyrene rundt ham. Bildene trenger ikke alltid å være skarpe, det handler heller om et større historisk perspektiv.

– Jeg er opptatt av å lage bilder folk kan bruke tid på å forstå. At det er noe som griper dem førstegangen de ser det, men også andre og tredjegangen de ser bildene. Og min interesse for steinalderkunst er med på understreke dette aspektet i mine bilder. Formene som en hjort lager i et uskarpt bilde ligner på de illustrasjonene som ble malt på huleveggene for nærmere 30,000 år siden. Det morer meg å tenke at nå er jeg den siste linken i den kjeden av folk som lager bilder av dyr. Og når mine bilder da begynner å se ut som de som var de første avbildningene av dyr, er det en ganske fin tanke.

© Heikki Willamo
© Heikki Willamo

På festivalen i Ski er det ikke bare hans eget prosjekt han skal snakke om, men et prosjekt han lagde i samarbeid med Kai Fagerström.

–Boken ”The House in the Woods”, har fått mye omtale, kan du si litt om hvordan det prosjektet startet?

–For meg startet det allerede på 80-tallet da jeg fotograferte forlatte hus. Andre ting tok etter hvert over og jeg begynte først å jobbe med dette temaet igjen da jeg møtte Kai i begynnelsen av årtusenskiftet. Han fortalte at han jobbet med et lignende prosjekt, og vi bestemte oss derfor å samarbeide.

–Og nå er det blitt til bok og flere utstillinger?

–Ja, og det er de bildene jeg skal vise på festivalen.

”The House in The Woods” er en unik bildeserie der skogen og dyrene har flyttet inn i gamle forlatte hus og gjort dem til sine egne. En grevling familie har slått seg til rundt en slitt gammel peis, mens ekornene stirrer ut gjennom de skitne vinduene. Bildene kan til forveksling minne om illustrasjonene til barneboken Det Suser i Sivet, bortsett fra at de er virkelige fotografier av dyr.

www.willamo.net

Written By
More from Elli Trier
Tre på rad: Bøker om fotografi
Enten du er på vei tilbake på skolebenken eller du bare har...
Read More
One reply on “Heikki Willamo på Norsk NaturfotoFestival”
  1. says: Xenia

    Thanks for the post!Ultimo Fashions – your one stop destination for pucihasrng high quality leather jackets and leather accessories for men, women and kids.

Comments are closed.