Helene Fjell: Inner Self

© Helene Fjell

Helene Fjell er aktuell med utstilling på Celsius Showcase, men hun er langt fra en debutant. Hun har hatt en rekke utstillinger tidligere, og har holdt på med fotografi siden slutten av 1980-tallet.

© Helene Fjell
© Helene Fjell

Den fotografiske utdanningen fikk hun ved Norsk Pressefotografskole i Fredrikstad (1990), der hun selv sier at hun fikk en grundig innføring i faget. Men pressefotograf ønsket hun ikke å bli, selv om det gjennom årene har blitt en del frilansjobbing for ulike aviser. Skolen i Fredrikstad var vel den enste fotoutdanningen i Norge på den tiden, og om utlandet var en opsjon for Helene, tenkte hun at det ene kanskje var like godt som det andre.

På 1990 tallet deltok hun i Nikon International Photo Contest og oppnådde en bronsemedalje og en hederlig omtale. Men det var på workshop med Morten Krogvold i Tsjekkia at den kunstneriske banen egentlig ble staket ut. Morten ga henne en forståelse av hva hun kunne få til, og det ble på en måte en bekreftelse på et ønske. For Helene har alltid villet satse på en kunstnerisk karriere, men ikke turt å si det høyt til seg selv. Tvilen var alltid tilstede – er jeg virkelig bra nok? Men så tok hun en sjanse og valgte å tro på seg selv. Og når hun nå ser tilbake, kan hun i hvert fall slå fast at det ble en lang omvei til en indre kraft som alltid hadde ligget der latent.

De bildene hun viser på utstillingen på Celsius Showcase er et resultat av det hun har jobbet med i lang tid. – Det er bilder jeg har drømt, bilder jeg har sett – og nå har jeg på en måte samlet dem, forteller hun. –Inspirasjonen kommer med andre ord fra det jeg henter opp fra meg selv, og fra det som er rundt meg. Kanskje kan du si at mine bilder av kvinner er en refleksjon på indre selvportretter, sier hun. Og der ligger kanskje forklaringen på hvorfor utstillingen fikk tittelen «Inner Self».

www.helenefjell.no

Teksten er et utdrag av intervjuet som tidligere har vært på trykk i papirutgaven av Fotografi.

Tags from the story
,
Written By
More from Tore
Når pengene er viktigere enn kunsten
  “Alle” kommer til Paris Photo, men messen er først og fremst...
Read More
One reply on “Helene Fjell: Inner Self”

Comments are closed.