Her er årets EISA-vinnere

Årets EISA-priser for 2015 er klare. EISAs europeiske jury har valgt ut de beste fotoproduktene for året 2015-2016. Les hvorfor disse er valgt ut og se om du er enig med juryen.

 

EUROPEISK AMATØR-SPEILREFLEKSKAMERA 2015-2016
Nikon D5500

D5500 er et kompakt og lett, men svært kompetent og brukervennlig speilreflekskamera. Med sin 24-megapiksler bildebrikke byr det på bildekvaliteter ledende i sin klasse, med fremragende oppløsning uten optisk lavpassfilter, og et enormt dynamikkområde, spesielt ved lave ISO-verdier. Det 39-punkts autofokussystemet slår konkurrentene, spesielt i å følge bevegelige motiver. Det bærende kameradesignet har et uvanlig komfortabelt grep for sin beskjedne størrelse, og den fullt fleksible pekeskjermen kan vris og brukes til selvportretter. Med omfattende manuelle kontroller og innebygd WiFi inneholder Nikon D5500 alt fotoentusiasten trenger for å fotografere og dele flotte bilder.

EUROPEISK AVANSERT SPEILREFLEKSKAMERA 2015-2016
Canon EOS 7D Mark II

Canon-EOS-7D-Mark-II

Canon EOS 7D Mark II er ett av de beste speilreflekskameraene med APS-C-format som noensinne er laget, med egenskaper som normalt bare finnes i profesjonelle fullformatkameraer. Det 65-punkts AF-systemet gir rask og responsiv fokusering under mange ulike forhold, til og med når motiver med hurtige bevegelser skal følges. Kameraet klarer serieopptak med 10 bilder i sekundet, med en enorm buffer også ved Raw-fotografering. Byggekvaliteten er fremragende, med full værbeskyttelse som kan takle nesten alle forhold. EOS 7D Mark II er perfekt for sports-, action- og naturfotografer som ønsker å fange de mest flyktige øyeblikkene.

EUROPEISK PROFESJONELT SPEILREFLEKSKAMERA 2015-2016
Canon EOS 5DS/5DS R

Canon-EOS-5DS_5DS-R

Canon EOS 5DS og 5DS R er speilreflekskameraene med markedets høyeste oppløsning. De to modellene gir fotografer valget: EOS 5DS kommer med et optisk lavpassfilter som fortrenger digital bildeforvrengning i fine bildedetaljer, mens EOS 5DS R nøytraliserer denne effekten for skarpest mulige bilder. Bildebrikken på 50,6 megapiksler, doble DIGIC 6-prosessorer, redusert vibrasjon fra speilet og forutsigbar lysmåling gir superb bildekvalitet, mens 61-punkts AF med 41 kryssfølsomme punkter sikrer pålitelig og hurtig autofokus. Disse to kameraene er det perfekte valg for fotografer som prioriterer den ultimate bildekvaliteten.

EUROPEISK AMATØR KOMPAKT SYSTEMKAMERA 2015-2016
Fujifilm X-T10

Fujifilm-X-T10

Fujifilm X-T10 tar med seg de beste egenskapene fra fjorårets prisvinner X-T1 til en mye lavere pris. Det har toppmonterte hjul for funksjonsvelger, lukkertid og eksponeringskompensasjon, og blenderring på de fleste objektivene. Den 16-megapiksel X-Trans CMOS II-bildebrikken byr på fremragende bildekvalitet, med spesielt imponerende fargegjengivelse med JPEG-bilder. Et nyutviklet autofokussystem er nå i stand til å følge bevegelige motiver, uansett hvor i bilderammen de opptrer. Alt dette er inkludert i et kompakt, lett hus i speilrefleksstil med en fremragende 2,36 millioner punkters elektronisk søker, innebygd blitz og WiFi for å dele bilder. Et flott lettvektsalternativ til et speireflekskamera.

EUROPEISK AVANSERT KOMPAKT SYSTEMKAMERA 2015-2016
Olympus OM-D E-M5 II

Olympus-OM-D-E-M5-II

Med Mark II er E-M5 blitt videreutviklet til et virkelig seriøst fotografisk verktøy. Den suverene elektroniske søkeren, fullt fleksibel pekeskjerm, lydløs lukker og en ekstremt effektiv 5-aksers innebygd bildestabilisator gir samlet et eksepsjonelt kapabelt kamera. Autofokusen er ekstremt rask, og serieopptak tas med inntil 10 bilder i sekundet. Den innovative 40-megapiksler høyoppløste multiopptaks-modusen gir bildekvalitet nær de høyoppløste fullformatkameraene med statiske motiver. Markant forbedrede videoegenskaper er også med å gjøre Mark II svært interessant for videofotografer. Samlet sett er E-M5 Mark II ett av de fineste kompakte systemkameraene tilgjengelig i dag.

EUROPEISK PROFESJONELT KOMPAKT SYSTEMKAMERA 2015-2016
Sony α7 II

Sony-Alpha7-II

Sony α7 II er et fullformat kompakt systemkamera av virkelig profesjonell kvalitet som forsterker konkurransen med speilreflekskameraer og tilbyr et stort potensial i et lettvektshus. Den fullformats bildebrikken med 24 Mp har fremragende dynamikkegenskaper sammen med lav bildestøy ved høye ISO-trinn, og det hybride AF-systemet gir hurtig og nøyaktig fokusering. Magnesiumhuset og et nytt håndgrep revolusjonerer opplevelsen og betjeningen sammenlignet med forgjengeren, mens den innebygde 5-aksers bildestabilisatoren er ekstremt nyttig når du fotograferer håndholdt, spesielt med nærfoto og lange lukkertider. Alt dette gjør α7 II til et seriøst alternativ til en fullformat speilrefleks.

EUROPEISK AVANSERT KOMPAKTKAMERA 2015-2016
Leica Q

Leica-Q

Leica Q er et enormt imponerende kamera som kombinerer det siste i teknologi med tradisjonell design. Vidvinkelobjektivet på 28 mm er utrolig skarpt, og den raske elektroniske lukkeren gjør det mulig å fotografere selv i sterkt sollys med full blenderåpning på f/1,7. Fullformatbrikken på 24 megapiksler gir superb bildekvalitet, selv ved høye ISO-verdier, og de tradisjonelle kontrollrattene gir intuitiv fotografering. Den 3,7 millioner punkter store elektroniske søkeren opererer godt med den silkemyke fokusringen for manuell fokusering, mens pekeskjermen gjør autofokus utenfor bildesentrum enkelt. Disse elementene kombinert gjør Leica Q til det beste digitale kameraet Leica har laget noensinne, uten hensyn til den høye prisen.

EUROPEISK REISEKOMPAKTKAMERA 2015-2016
Sony Cyber-shot DSC-HX90/V

Sony-Cyber-shot-DSC-HX90_V

Sony Cyber-shot DSC-HX90/V er verdens minste superzoom kompaktkamera med innebygd elektronisk søker. Zeiss Vario-Sonnar T*-objektivet byr på et kraftig zoomområde tilsvarende 24–720 mm og dekker alle tenkelige reisesituasjoner. Den elektroniske søkeren er spesielt nyttig for øyet i kraftig lys, og skyves inn i kameraet når den ikke trengs. LCD-skjermen som vipper 180° forenkler kreativ fotografering fra ulike vinkler. Video kan tas opp med 180/60p i meget god kvalitet, og HX90V har innebygd GPS, samt WiFi med NFC. Et utmerket reisekamera i lommestørrelse som du kan ta med overalt.

EUROPEISK SPEILREFLEKSOBJEKTIV 2015-2016
SIGMA 24mm F1.4 DG HSM | Art

Sigma-24mm-F1.4-DG-HSM_Art

SIGMA 24mm F1.4 DG HSM | Art er et fremragende objektiv som kombinerer eksepsjonell oppløsning med svært lite fortegning og fargebrytningsfeil. Det er likevel ikke bare den utrolige skarpheten til dette lyssterke vidvinkelobjektivet som imponerer, men det overordnede preget til bildene, som omfatter de myke og attraktive områdene utenfor fokus. Også konstruksjonen er av høy kvalitet, med ergonomisk design og en my manuell fokusring, mens autofokus er rask og lydløs. SIGMA-objektivet er tilgjengelig for de mest populære speilreflekssystemene, gir svært mye for pengene sammenlignet med sine direkte konkurrenter og produserer ikke minst konsistent attraktive bilder med minst mulig innsats.

EUROPEISK PROFESJONELT SPEILREFLEKSOBJEKTIV 2015-2016
Canon EF 11-24mm F/4L USM

Canon-EF-11-24mm-F_4L-USM

Med EF 11-24mm F/4L USM har Canons ingeniører konstruert en av de beste vidvinkelzoomene som noensinne er laget. Verdens mest vidvinklede rettlinjede zoom har klassens beste bildekvalitet, med eksepsjonell skarphet ved alle innstillinger selv med høyoppløste bildebrikker. Fortegning, fargebrytningsfeil og vignettering er alle holdt under rimelig kontroll. Konstruksjonen er fremragende, med værforsegling for utendørs bruk, mens autofokusen er hurtig og stillegående. Fullformatfotografer som spesialiserer seg på landskap-, arkitektur- og interiørfotografering og krever eksepsjonell optisk ytelse trenger ikke lete lenger. Det er et stort og kostbart objektiv, men for den som har råd er det et absolutt fremragende stykke glass.

EUROPEISK SPEILREFLEKS-ZOOMOBJEKTIV 2015-2016
Tamron SP 15-30mm F2.8 Di VC USD

Tamron-SP-15-30mm-F2.8-Di-VC-USD

Tamron SP 15-30mm F2.8 Di VC USD er ganske enkelt en revolusjonerende konstruksjon, som første vidvinkelzoom til å kombinere konstant f/2,8 maksimum blender med optisk bildestabilisator. Det dekker et brennviddeområde som passer til landskapsfotografering, interiør og arkitektur takket være lav optisk fortegning, men kan også benyttes til gatefotografering og portretter med atmosfære. Den optiske ytelsen er eksepsjonell og leverer kontrast og detaljer på høyt nivå. Autofokus- og bildestabiliseringssystemene er også svært effektive. Byggekvaliteten er høy, med en konstruksjon som beskytter mot fuktighet. Det er et stort og tungt objektiv, men svært mye for pengene.

EUROPEISK SPEILREFLEKS TELEZOOMOBJEKTIV 2015-2016
SIGMA 150-600mm F5-6.3 DG OS HSM | Sports

Sigma-150≠-600mm-F5-6.3-DG-OS-HSM_Sport

Dette avanserte objektivet er spesielt utviklet for natur- og sportsfotografering, og setter en ny standard for telefotozoomer. Byggekvaliteten er eksemplarisk, med støv- og sprutsikker konstruksjon for utendørsaktiviteter, og zoomen kan låses til alle markerte brennvidder. Bildene er svært skarpe, hjulpet av en forbedret optisk bildestabilisator (OS) som bidrar til å unngå uskarpe bilder fra kamerabevegelser. Autofokusen er rask og lydløs, og kompatibiliteten med SIGMA USB DOCK muliggjør brukertilpasning av innstillinger, sammen med oppdatering av internprogramvaren. For sport- og naturfotografer er objektivet i en klasse for seg.

EUROPEISK OBJEKTIV TIL KOMPAKT SYSTEMKAMERA 2015-2016
Sony FE 90mm F2.8 Macro G OSS

Sony FE 90mm F2.8 Macro G OSS er sannsynligvis det beste objektivet i sin klasse, og leverer noen av de fineste testresultatene EISAs eksperter noensinne har sett. Det er utrolig skarpt, selv ut i hjørnene ved største blender, og har minimal fortegning og fargebrytningsfeil. Kontrastnivået det leverer åpner for flotte bilder ved f/2,8, og det leverer vakker gjengivelse av bokeh, med myke toneforløp, takket være de runde blenderlamellene. Med solid byggekvalitet, stillegående fokusering og effektiv optisk bildestabilisator er dette et objektiv av svært høy kvalitet.

EUROPEISK ZOOMOBJEKTIV TIL KOMPAKT SYSTEMKAMERA 2015-2016
Fujifilm Fujinon XF 16-55mm F2.8 R LM WR

Fujifilm-Fujinon-XF-16-55mm-F2.8-R-LM-WR

16-55mm F2.8 er et nesten perfekt allroundobjektiv, med bildekvaliteter som normalt bare kan oppnås ved å bruke faste brennvidder. Det er eksepsjonelt skarpt ved alle brennvidder og blendertrinn, med ekstremt lite fortegning, fargebrytningsfeil og vignettering. Autofokusen er svært rask, nesten helt lydløs og permanent nøyaktig. 16–55-millimeteren er et stort og tungt objektiv, med værbeskyttelse som matcher den solid konstruerte Fujifilm XT-1. Den eneste egenskapen vi savner er optisk bildestabilisator, men den eksepsjonelle bildekvaliteten er verd et slikt offer.

EUROPEISK PROFESJONELT OBJEKTIV TIL KOMPAKT SYSTEMKAMERA 2015-2016
Olympus M.Zuiko Digital ED 40‑150mm F2.8 PRO

Olympus-M.Zuiko-Digital-ED-40-150mm-F2.8-PRO

M.Zuiko Digital ED 40–150mm F2.8 Pro dekker samme bildevinkler som et 80–300 mm objektiv for fullformat, men i et mye mindre og lettere innpakning. Med en stor og konstant f/2,8 blenderåpning erstatter zoomen nesten alle objektiver med fast brennvidde i samme område, og leverer utmerket skarphet og optisk korrigering selv ved åpen blender. Byggekvaliteten er også eksepsjonell, og lar profesjonelle bruke objektivet under vanskelige forhold. I tillegg har objektivet superhurtig ytelse, støttet av klasseledende autofokus- og bildestabiliseringsegenskaper i kompatible profesjonelle kameraer, slik at Olympus M.Zuiko Digital ED 40–150mm F2.8 Pro skiller seg ut som et uunnværlig objektiv til sports-, villmarks- og pressefotografering.

EUROPEISK FOTOINNOVASJON 2015-2016
DxO ONE

DxO-ONE

DxO ONE er et virkelig innovativt produkt som benytter nyskapende teknologi til å forbedre mobil fotografering med iPhone. Med en 20 megapiksel 1-tomme bildebrikke og f/1,8 objektiv leverer det mye høyere bildekvalitet enn konvensjonelle mobilkameraer, samtidig som det utnytter mobilens kommunikasjonsegenskaper til å publisere bilder på sosiale medier. Men med DNG raw og DxOs eget SuperRAW-format, som kombinerer data fra fire eksponeringer, er det i stand til å levere enda høyere kvalitet når bildefilene importeres til en datamaskin ved hjelp av programvaren DxO Connect. DxO ONE innebærer en ny tilnærming til mobil fotografering, med topp bildekvalitet fra en svært mobil enhet.

KOMBINERT PRIS MED HT VIDEO & DISPLAY EXPERT GROUP

EUROPEISK FOTO & VIDEO-KAMERA 2015-2016 (sammen med HT Video & Display)
Panasonic Lumix DMC-G7

Panasonic-LUMIX-DMC-G7_G70

G7 er et virkelig hybrid stillbilde- og videokamera som leverer interne 4K videoopptak til en meget overkommelig pris. Dette følges opp av et bredt utvalg videoegenskaper som omfatter mikrofoninngang og fokus-«peaking». Stillbildefotografer blir heller ikke oversett, med en 16-megapiksler Four Thirds bildebrikke, 2,36 millioner punkters elektronisk søker ISO 100–25600, kontinuerlig opptak med 8 bilder i sekundet, og en elektronisk lukker med hastigheter opp til 1/16000 sekund. Det store grepet, de doble kontrollhjulene og fullt fleksibel pekeskjerm gir utmerket betjeningskomfort. Spesielt for amatørfilmere utgjør G7 en stor forskjell.

KOMBINERT PRIS MED  MOBILE DEVICES EXPERT GROUP

EUROPEISK SMARTMOBILKAMERA 2015-2016 (sammen med Mobil)
LG G4

LG-G4

For den seriøse bildetaker som ikke ønsker å måtte bære rundt på et kamera i lommen, kan LG G4 møte alle krav i sjekklisten. Den 1/2,6-tommer store 16-megapiksel bildebrikken kombinert med 3-aksers optisk bildestabilisator sikrer at alle håndholdte bilder er stabile og uten kamerabevegelser. Det lyssterke f/1,8-objektivet er perfekt for vanskelige motiver i svakt lys, mens den superhurtige laser-autofokusen fester seg til motivet med feilfri hastighet og nøyaktighet. Pakken kompletteres med ColorSpectrum-teknologien som justerer hvitbalansen til å tolke lyset fra omgivelsene med mer realistiske og klare farger. Endelig gjør den flotte avrundede designen og fremragende 5,5-tommer Quantum IPS-skjermen med QHD-oppløsning G4 til et sensasjonelt verktøy for også andre oppgaver enn fotografering.

More from Toralf Sandåker
Testbilder fra Leica M Monochrom
Leica M Monochrom ble fyldig testet i Fotografi nummer 6 2012. Her finner...
Read More
One reply on “Her er årets EISA-vinnere”

Comments are closed.