Historisk fotomulighet i rommet i kveld

Utsyn fra den internasjonale romstasjonen ISS i bane rundt Jorda. Vi ser deler av romferga Endeavour som er på sin siste ferd til romstasjonen. Lasterommet er åpent og vi ser vingene og haleroret.

Når deler av mannskapet på den internasjonale romstasjonen ISS kobles fra i et russisk Soyuz romfartøy ved 22-tiden i kveld er det duket for en uvanlig fotosession.

Utsyn fra den internasjonale romstasjonen ISS i bane rundt Jorden. Vi ser deler av romferga Endeavour som er på sin siste ferd til romstasjonen. Lasterommet er åpent og vi ser vingene og haleroret.

Ved siden av romfartøyet er nemlig romferga Endeavour også tilkoblet romstasjonen. Det er første gang et romfartøy forlater stasjonen mens ei romferge er tilkoblet, og astronaut Paolo Nespoli får i praksis mellom fem og ti minutter på seg til å fotografere og gjøre video-opptak av den sjeldne konstellasjonen.

Etter et Soyuz er koblet fra ISS vil den fjerne seg langsomt fra stasjonen, men deretter bli manøvrert i posisjon ca. 200 meter unna slik at Nespoli får best mulig utsikt til Endeavour. Ikke værst, tatt i betraktning at både romstasjonen og Soyuz begge beveger seg med er fart av 27.731 kilometer i timen akkurat nå, drøyt 34 mil over Jorden. Nespoli skal frigjøre seg fra setet, krype inn i servicemodulen som følger med Soyuz, ta bildene, krype tilbake, spenne seg fast på nytt, og sette kursen mot jorden hvor de lander ved fire-tida i natt.

Stillbildene ombord i romferga og den internasjonale romstasjonen blir fotografert med Nikon D3 og D3s kameraer og forskjellig optikk. Til opptakene i kveld vil Nespoli sannsynligvis benytte Nikkor 70 – 200 mm og 200 – 400 mm objektiver.

Når astronautene ombord i Soyuz lander i Kasaksthan i natt har de vært ombord ISS siden før jul. Det blir sikkert godt å kjenne på tyngdekraften igjen.

Du kan følge kveldens fotosession og nattens landing direkte på NASA TV.

 

Tags from the story
, ,
More from Morten M. Løberg
=Oslo Julebok
=Oslo-selger Christer møtte i høst Kong Harald sammen med blant andre =Oslo-fotograf...
Read More
0 replies on “Historisk fotomulighet i rommet i kveld”