Høgskulen i Volda med nytt masterkurs i dokumentarfotografi

Høgskolen i Volda startet i vår et kurs i praktisk dokumentarfoto på bachelor-nivå. Fra og med vårsemesterer 2015 utvides kurset til å passe inn i skolens masterprogram. Høyskolen blir dermed den første til å tilby en akademisk utdannelse på masternivå innen pressefotografi i Norge.

Stuart Franklin
Stuart Franklin

Høgskulen i Volda er kjent for sine journaliststudier, men det har til nå skortet litt på dokumentarfoto-siden. For å bøte på dette har skolen nå utvidet tilbudet som tidligere kun har vært tilgjengelig på bachelor-nivå, til å kunne inngå i skolens master-program.

Det er dr. Stuart Franklin, kjent for mange som en fremtredende fotograf tilknyttet fotobyrået Magnum, som leder kurset. Han har også vært primus motor for det eksisterende dokumentarfoto-kurset sammen emneansvarlig Gaute Hareide.

– Vi har lenge hatt et masteropplegg i dokumentar og journalistikk, med mulighet for flere ulike fordypninger. Studieløpet går over to år der studentene kan fokusere på radio, avis, dokumentarfilm og animasjon. Nå får vi også muligheten til å tilby fordypning i dokumenterfotografi. Vi tok med oss tilbakemeldingene vi fikk fra Franklins kurs i vår og så at det var et behov for en utdanning på et høyere akademisk nivå innenfor dette feltet, forteller Gaute Hareide.

På kursene i våres fullførte til sammen 31 studenter, og selv før det nye master-kurset har blitt promotert har skolen fått god respons, både fra Norge og utlandet. Som på alle masterkursene er også dette samlingsbasert, noe som gjør det mulig å følge kurset selv om man bor andre steder enn i Volda:

– Kurset går over et semester og gir 30 studiepoeng. I løpet av semesteret blir det fem samlinger og studentene får oppgaver som må løses mellom hver gang. Arbeidene som leveres er i stor grad basen for neste økt, men dette er et akademisk kurs hvor man også setter et prosjekt inn i en faglig sammenheng. Dette er ikke et «fotokurs». Vi forventer at studentene behersker verktøyene før de begynner, avsluttter Hareide.

Stuart Frankling er hovedansvarlig for kurset og opplevde også at behovet for et kurs på høyere nivå var til stede:

– Når jeg satt sammen det opprinnelige bachelorkurset hadde jeg hele tiden i tankene nettopp å skape et kurs på master-nivå. Det var kun administrative utfordringer som hindret oss i å gå rett på master. Vår grunntanke er at det finnes millioner av mennesker som kan ta bilder, men det å ta ok fotografier er ikke målet. Vårt mål er å øke kvaliteten på arbeidet, skape bedre fotografi. Vi ønsker å forstå hva vi kan gjøre med fotografiene, hvordan skape gode fortellinger, hvordan vi kan oppmuntre til kritisk tenkning rundt fotografiet, hvordan ha et personlig uttrykk og samtidig si noe om verden vi lever i. Målet er å skape et miljø hvor studentene kan gå i dybden. Vi mener at vi på Volda har muligheten til å forberede studentene på de raske forandringene journalismen og dokumentarfotografiet gjennomgår, enten man ønsker å jobbe praktisk eller teoretisk innen faget.

– Passer kurset også for yrkesaktive fotografer?

– Et master-studium på Volda er et fulltidsprogram over to år. Professionelle fotografer er velkomne så lenge de oppfyller opptakskriteriene og har mulighet til å sette av tid til å jobbe med studiene. Men vi ser også på muligheter for å invitere professionelle fotografer til å delta i enkeltmoduler, eller som deltidsstudenter på masterprogrammet

– Hva ser dere etter hos søkerne?

– Man må oppfylle de formelle kravene som man finner under kursbeskrivelsen. Forøvrig ser jeg etter studenter med en seriøs interesse for dokumentarfotografiet, og som vil utforske både de teoretiske og praktiske sidene ved faget. Rent praktisk ser jeg etter en følsomhet i tilnærmingen, innovativ tenkning samt adekvate kunnskaper med kameraet, avslutter Stuart Franklin..

Kurset på bachelor-nivå vil antagelig bli faset ut men tilbys i alle fall ut 2015. Interesserte for master-kurset sender inn en søknad med portfolio og det er løpende opptak mot studiestart. Første samling vil være siste uke i januar.

www.hivolda.no

Written By
More from Pål Otnes
Delta i Hasselblad Masters 2016
Hasselblad Masters er en av de mer presisjefylte internasjonale fotokonkurransene, og nå...
Read More
0 replies on “Høgskulen i Volda med nytt masterkurs i dokumentarfotografi”