Horst P. Horst: Sensuelt sofistikert

© Horst P. Horst

The Victoria and Albert Museum viser en stor utstilling med motefotografen Horst P. Horst (1906 – 1999). I tillegg til 250 av hans mest berømte bilder vises det også tidligere usette bilder, samt filmer, magasiner og skissebøker.

10._Round_the_Clock_New_York_1987__Conde_Nast_Horst_Estate
Round the Clock, New York 1987© Horst P. Horst, Condé Nast Horst Estate

Utstillingens undertittel,”Photographer of Style” er velvalgt siden Horst innførte en klassisk inspirert stil i motefotografiet. Horst ble født i Tyskland. Han hadde egentlig tenkt å bli arkitekt, og reiste til Paris for å studere under den modernistiske arkitekten Le Corbusier. I Paris ble han kjent med motefotografen Hoyningen-Huene, noe som førte til at han slo seg inn på fotografiet i stedet, og i 1939 begynte han å arbeide for Vogue.

Mainbocher Corset, 1939, © Horst P. Horst, Condé Nast Horst Estate
Mainbocher Corset, 1939, © Horst P. Horst, Condé Nast Horst Estate

Horst fotograferte ikke bare mote, men også portrett, akt og stilleben, alltid med den samme sans for komposisjon og stil. Av hans mest kjente bilder fra denne tiden er ”Mainbocher Corset” fra 1939, et bilde som Madonna kopierte i videoen til sangen ”Vogue”.

I 1937 flyttet Horst til New York og ble amerikansk statsborger i 1941. Han tjenestegjorde som fotograf i det amerikanske forsvaret under andre verdenskrig, men gjenopptok arbeidet for Vogue etter krigen. Hans klassiske stil ble umoderne på 60-tallet, og han fokuserte mer og mer på portrettet. Men mot slutten av 1970-tallet fikk hans motebilder en renessanse, og han fotograferte igjen mote, blant annet for franske Vogue.

Salvador Dalis kostymer for Leonid Massines ballett Baccanale, 1939. © Horst P. Horst, Condé Nast Horst Estate
Salvador Dalis kostymer for Leonid Massines ballett Baccanale, 1939. © Horst P. Horst, Condé Nast Horst Estate

Denne utstillingen går i dybden. I tillegg til 250 av hans mest berømte bilder vises det også tidligere usette bilder, samt filmer, magasiner, skissebøker og haute couturedrakter av Coco Chanel og Elsa Schiaparelli.

 ”Fashion is an expression of the times. Elegance is something else again.”
– Horst, 1984

Victoria and Albert Museum, London
Horst, Photographer of Style
6. september 2014 – 4. januar 2015
www.vam.ac.uk

Written By
More from Michael Dee
Boktips: The Photobook: A History volume III
Denne våren kom tredje, og etter hva ryktene sier, siste utgave av...
Read More
0 replies on “Horst P. Horst: Sensuelt sofistikert”