Horten – et høl?

Hvem gidder å reise til Horten – som ikke har noe å by på utenom Preus museum? Er Fotografi.nos redaktør Morten M. Løberg «altfor snill» som ikke skjærer gjennom og krever museet flyttet til Oslo?

Preus museums direktør Ingrid Nilsson ønsker seg en "museums-satelitt" i Oslo. Flytt heller hele museet til Oslo, sier andre. (Foto: Mortrn M. Løberg)

Kommentar: Morten M. Løberg

Flere har kommentert min kommentar her på Fotografi.no om Preus museum i går («Ikke så gøy på landet?»). Kan det lave besøket ha å gjøre med beliggenheten i Horten? Naturligvis har den det, og etter min mening hadde det vært ønskelig at et nasjonalmuseum for fotografi hadde ligget i Oslo. Og ikke bare i Oslo, men i Oslo sentrum – for virkelig å vri kniven rundt i alle som synes distriktshensyn er viktigere. Det synes ikke jeg.

Distriktshensyn ikke viktigst

Men det er flere grunner til Preus museum sannsynligvis forblir i Horten i uoverskuelig framtid. For det første har museet flotte lokaler som ikke lett lar seg erstatte ved flytting. For det andre satte Leif Preus som vilkår for å overdra museet til staten at det skulle ligge i Horten. Det er Leif Preus vi kan takke for at vi i det hele tatt har et nasjonalt fotomuseum, og det er ikke ulovlig å være lokalpatriot.

Samtidig er det slik at Preus museum ble solgt til staten og i og med at de har kjøpt hele sulamitten gjør de sannsynligvis også som de vil. Hvis staten ønsker å flytte til Oslo så gjør de det. Det er tvilsomt om gründerens ønske er juridisk bindende for kulturdepartemenet. Leif Preus vilkår hva plassering angår er ikke nedfelt i kjøpekontrakten. Samtidig har staten vist at de respekterer Preus ønske, i og med at de valgte å bruke store summer på å pusse opp den gamle magasinbygningen på Karljohansvern og bygge et fotomuseum for fremtiden i Horten.

Flytt museet til Oslo, lag heller «satelitt» i Horten!

«Alle» er visst skjønt enige om at Preus museum lider under sin beliggenhet i Horten. Det er ikke akkurat en by våre lesere lengter til, hvis innleggene vi har fått er representative. Øystein Meland skriver:

«Jeg synes forsåvidt at tanken om en «satelitt» i Oslo er god, om det virkelig er alt det er mulig å få til. Men strengt tatt er det vel mer naturlig å flytte hele Preusmuseet til Oslo, og heller bevare en liten «satelitt» i Horten.

Fotografiska Museen i Stockholm hadde 100 000 besøkende i løpet av de første seks månedene fra åpningen i mars 2010. Ok, de har 5.500 kvadratmeter med lokaler. Ok, de har lykkes med å kuratere gode utstillinger fra sentrale fotografer. Ok, Stockholmsområdet er omkring tre ganger befolkningsgrunnlaget i Stor-Oslo. Men dette dreier seg rett og slett om å møte publikum. Et museum som tydeligvis har så små ambisjoner som Preus museum er modent for en konkurrent I hovedstaden. Egentlig virker vel tanken om et «lokkegalleri» i Oslo som et litt desperat forsøk på å redde stumpene i Horten?

Jeg synes du er altfor snill, Morten M. Løberg! Du skriver: «Selv om avstanden fra Oslo ikke er stor er Horten allikevel for langt unna. For å se en utstilling i Preus museum må jeg – bosatt i landets hovedstad – sette av en hel dag.» Om man må sette av en hel dag, så er avstanden STOR!»

Også Ole Hofsøy synes undertegnede er for snill:

«Horten er på ingen på ingen måte et ideelt sted å ha et museum som Preus museum, som tydelig har veldig fine lokaler og mange interessante bilder å vise frem, for som du skriver tar det halvannen time fra Oslo. Det virker ikke så langt, men så skal man tilbake også, og da er man opptil tre timer bare på transport. Enda lengre tid tar det dersom man skal ta tog eller buss.»

Horten har ikke mye å by på

«Hmm. Interessant artikkel, Morten, og et tankekors», skriver Tom Ståle Engebretsen. «Horten har ikke mye å by på. Hadde det vært et par store gallerier, eller små og innovative gallerier i byen så øker lysten litt. Bare en ting i tillegg til Preus museum ville mye vært gjort for Horten. Her bør vel egentlig lokalpolitikerne se sin besøkelsestid, bokstavelig talt. Eller er det sånn at Horten ikke ønsker turister for en dagsutflukt?»

More from Morten M. Løberg
John Swannell
John Swannell er en av Europas store motefotografer. Samtidig har han fotografert...
Read More
9 replies on “Horten – et høl?”
 1. says: Anne-Lise

  Det er ca. 8 mil fra Oslo til Horten. Hvorfor man må sette av en hel dag for å besøke Preus museet da, kan ikke jeg forstå? Det tar ca. 1 time å kjøre en vei…. Totalt to timer tur – retur. Starter du klokka 08.00 er du framme til kl. 09.00. Da kan du bruke 3 timer i museet, kjøre hjem igjen, og likevel være hjemme i egen stue til lunsj….

 2. Og hvis du bruker offentlig fremkomstmiddel, så tar turen minimum 4 timer tur/retur. Så for mange av oss, er en tur i året nok. Jeg opplever meg som over gjennomsnittet interessert, men har klart meg uten bil i 20 år. Behold gjerne Horten, men det er vel en så stor samling at det kan plasseres mye i Oslo – uten at det virker tomt i Horten. Så får man ta en ny avgjørelse om 30-50 år.

  1. says: Helge Preus

   Til Oslo fra Horten med buss imorgen. Reiser 11.06, Vika 12.30 For mange er dette daglig reisevei til jobb. omtrent like lenge som fra Oslo til Oslo.

   1. says: Roy Gabrielsen

    På en t/r bruken man vel 4 kvarter til og fra bussen – så er vi enige.. Bor man i Bærum og kjører bil til sentrum – ja, så har du et poeng. I Oslo finns det mange raske alternativer til bil.

    1. says: Helge Preus

     Da er vi vel ferdige og enige om at det er like langt fra A til B som fra B til A. Nytt tilbud med expressbuss innom Horten var positivt, vi har alltid måtte bringe og hente på Skoppum og Kopstad, idag kunne jeg gå. Og utgangspunktet for vår søte snakk om offentlig kommunikasjon er jeg ferdigblåst med. I en knøttby som vår er livet som bilfri mer utfordrende! Oslo er en favoritthovedstad for meg, og den er rett ved der jeg bor. Sønnen min bor i Oslo, og kan ikke tenke seg å ha bil.

 3. says: Eli R.

  Jeg reagerer på kommentaren om at du skal «skjære igjennom og kreve museet flyttet til Oslo». As if.

  Dersom du ønsker å jobbe for åpne noe a la Fotografiska i Oslo så syns jeg det er en utmerket ide.

  Men jeg syns at det må være mulig å jobbe for en slik ide uavhengig av Horten.

  Å rakke ned på hva de får til i Horten burde være under din verdighet. Og å omtale seg selv i tredje person er bare komisk.

Comments are closed.