Hyller Leif Preus

Fotograf Leif Preus i samtale med Fotografis kunstanmelder Per Torgersen. (Foto: Morten M. Løberg)

Mange hyller Leif Preus på sosiale medier og her på Fotografi.no for hans store innsats for norsk fotografi. Preus døde søndag morgen, 85 år gammel.

– En stor mann som har satt dype spor er tilsynelatende borte, men vil leve videre i minnet til alle oss som var så heldige å få bli kjent med ham og følge hans engasjement for vårt fantastiske virke, skriver formann Truls Løtvedt i Norges fotografforbund blant annet i en kommentar her på Fotografi.no og på Facebook.

– Leif Preus har for all tid skrevet seg inn i fotografiens histore her i Norge. Hans livsverk ruver, sier Fotografis mangeårige kunstanmelder Per Torgersen.

– Vi som har holdt på en stund, regner Leif Preus som alle fotografers far og bestefar. Og han er i den unike posisjon at verken jeg eller noen av mine mange gamle kolleger noen gang har hørt et vondt ord sagt om han, sier pressefotografveteran Johan Brun til Dagbladet.

Leif Preus er kanskje den nålevende norske fotograf som har betydd mest for norsk fotografi, skrev vi da han rundet 85 år i februar.

Leif Preus var selvlært som fotograf. Etter åtte år som undervisningsoffiser  i Marinen etablerte han sin egen fotoforetning i 1965, Preus Foto AS. Bedriften vokste til å bli Norges største fotobedrift, med et ledende fotolaboratorium og en butikkjede.. Preus Foto ekspanderte kraftig i 1980- og 1990-årene og hadde i sine glansdager over 200 ansatte og mer enn 40 fotobutikker.

Leif Preus grunnla Preus Fotomuseum i 1976, samlingene skulle senere danne grunnlaget for det nasjonale fotomuseet Preus Museum. Preus grunnla videre fotografkjeden Color Art Photo. Han ble utnevnt til Ridder av 1. klasse av St. Olavs orden i 2003.

Tags from the story
More from Morten M. Løberg
Rune Johansen i Galleri K
Rune Johansen skal stille ut i Galleri K i Oslo for tredje...
Read More
0 replies on “Hyller Leif Preus”