Imponerende flybilder av hovedstaden

Flyfotograf Lasse Tur har gitt ut bok med flybilder av Oslo sett fra lufta. Bildene er imponerende skarpe og detaljrike – rene spionsatelitten. Alt er fotografert fra småfly med digitalt speilreflekskamera.

Tur har lang erfaring som flyfotograf og har forsynt en rekke norske kommuner og etater med flybilder i mange år gjennom sitt firma Mapaid. Det finnes knapt en krok av landet han ikke har dekket fra lufta, det siste året med eget småfly. Han benytter digitale speilreflekskameraer med fullformat, blant annet Sony A850 og Nikon D3x.

Til boka «Oslo sett fra oven» – med tekst av journalist Odd Helge Brugrand – har han for en stor del brukt en Nikon D3x med Nikkor 70-200 og 200 – 400 mm telezoomobjektiver. Ikke minst bildene fotografert med Nikkor 200 – 400 mm har en imponerende skarphet og detaljrikdom. Vi har tidligere prøvd dette objektivet i Fotografi og erfarte at det er et svært godt og skarptegnende objektiv.

Å fotografere fra småfly har alltid vært en utfordring fordi det krever svært korte lukkertider. Lasse Tur bruker regelmessig 1/1000 og 1/2000 sek. eksponeringstid. Tidligere innebar det ofte største blenderåpning, men med dagens kvalitet ved høy lysfølsomhet (ISO) er ikke dette lenger noe problem. Det er en smal sak å få knivskarpe bilder selv i overskyet vær eller endog i skumringen.

«Oslo fra oven» er en visuell glede å bla i fordi vi kommer så tett på og fordi bildekvaliteten er så høy. Lasse Tur fotograferer slik at bildene får større dybde enn vi vanligvis ser i flybilder, som lett blir litt «flate» og kjedelige. Du kan i ro og mak studere detaljer i hovedstaden sett fra lufta – med en detaljrikdom som er imponerende. Boka koster 280 kroner og er tilgjengelig på nett og i bokhandelen i Oslo.

Revierhavna Kro en sommerdag...
...og det er rimelig detaljrikt.

Tags from the story
,
More from Morten M. Løberg
Innsatslederen roste pressefotografene
Innsatsleder for politiet 22. juli, Thor Langli, roste i sitt vitneprov i...
Read More
0 replies on “Imponerende flybilder av hovedstaden”