Portrettmodus i iPhone 7 Plus imiterer speilrefleksen

Få løftet øyebrynene da Apple sist uke oppgraderte sine mobiler til iOS 10.1. Den mest sexy nyheten, iPhone 7 Plus portrettmodus, gikk under radaren for de fleste. Men ikke for fotografer.

Da iPhone 7 ble lansert i september, var det hodetelefonkontakten som fikk mest oppmerksomhet. Den var nemlig vekk. Det overskygget den største nyheten: det doble kameraet på den største modellen, iPhone 7 Plus. Med henholdsvis vidvinkel og «teleobjektiv». Vi setter det i anførselstegn fordi brennvidden mer tilsvarer et normalobjektiv.

Apple kaller det optisk zoom, og med digital teknologi simulerer kameraet en zoom. Og nettopp signalprosessoren er nøkkelen her. Den 64 bits A10-prosessoren er nemlig utviklet spesielt for mange bildefunksjoner. Den har også en integrert M10 koprosessor for bevegelse. Og med kombinasjonen av lengre brennvidde og avansert digitalteknikk mener Apple nå at mobilen skal kunne ta portretter som en speilrefleks, og har publisert ekesmpelbilder som skal vise dette.

Foreløpig er denne egenskapen forbeholdt den største og dyreste modellen av iPhone 7, iPhone 7 Plus, som har to objektiver. Og foreløpig er det en betaversjon. Funksjonen er i prinsipp enkel: mobilen tar to eller flere bilder i rask rekkefølge, så du knapt merker det, og bruker typisk ansiktgjenkjenning til å fokusere på forgrunnen. Siden brennvidden fysisk er så kort, vil normalt også bakgrunnen være relativt skarp, derfor fotograferes bakgrunnen ute av fokus, sannsynligvis med fokus ekstremt nær. Prosessoren i mobilen skiller ut forgrunnen fra bakgrunnen og setter de to sammen til ett bilde.

Siden iPhone 7 Plus portrettmodus krever lengre brennvidde og spesiell databehandling, er det lite sannsynlig at de som har andre iPhone-modeller får samme mulighet. Apple fremhever både ny bildebrikke og forbedret bildeprosessor for iPhone 7, og har høstet lovord fra anerkjente fotografer også før den nye funksjonen kom.

Men prinsippet er ikke nytt. Mange kompaktkameraer har hatt samme funksjon, så vi kan kanskje vente oss tilsvarende muligheter via apper til andre mobiler.

 

0 replies on “Portrettmodus i iPhone 7 Plus imiterer speilrefleksen”