James Nachtwey, et sannhetsvitne på Nordic Light

James Nachtwey, Nordic Light 2015 © Pål Otnes

James Nachtwey har besøkt Nordic Light tidligere, og vi har sett hans bilder igjen og igjen. Likevel satt vi i salen på Nordic Lights andre dag og så festivalens høydepunkt. Ingen av oss gikk ut av det rommet uten å være berørt langt inn i vår velfødde samvittighet.

Det tok ikke mer enn noen få minutter fra vi sto i trappen utenfor men en kaffe i hånden, opptatt av vårt, til vi ble ført inn i en verden så fjernt fra vår egen virkelighet av en av verdens fremste historiefortellere.

Foran oss så vi bilder fra verdens mest grusomme konflikter. Bosnia, Sudan, Tsjetsjenia. Krig, sult, håpløshet. Den menneskelig lidelse ser ikke ut til å ta noen ende. Men mens Nachtweys rolige stemme forteller om den urett han har sett, formidles samtidig et håp. En tro på at det tross alt er mulig å gjøre en forskjell. At et bilde kan gjøre en forskjell. At en mann med et kamera kan følge sin samvittighet og hjelpe de som ikke lenger kan hjelpe seg selv.

Det er til syvende og sist dette fotografiet handler om, det å kunne formidle en historie langt borte fra vår egen hverdag. Det å kunne sette søkelyset på den urett vi ikke kan se. Og få gjør dette vakrere, og samtidig mer sjokkerende, en James Nachtwey.

www.jamesnachtwey.com

Nordic Light arrangeres til og med lørdag, og du kan også få med deg Nachtwey på Ansikt til ansikt i dag.
Følg med i Fotografi nummer 4, der vil vi trykke et fullt intervju med Janes Nachtwey.

Tags from the story
,
Written By
More from Pål Otnes
Fotografis portfoliopris: Felix Falck-Næss
Felix Falck-Næss er årets vinner av Fotografis Portfoliopris med serien ‹Hunting high...
Read More
0 replies on “James Nachtwey, et sannhetsvitne på Nordic Light”