Japan Foto: Den beste fotoboka

Japan Photos fotobok i ekte fotopapir vinner suverent Fotografis fotobok-test. Men det er også den desidert dyreste løsningen.

Denne boken blir dyrere enn de andre i testen, til dels mye dyrere, men den har også en mer påkostet innmat. Japan Photo/CeWe kan nemlig levere 30×30 cm fotobok med høykvalitet fotopapir i en perfekt utførelse med perlematt overflate, og limte dobbeltsider der du slipper «rennestenen» i margen. Prisen på 738 kroner ved henting i butikk er mer en dobbelt så høy som billigste boka i testen (FotoKnudsen 355,00 ved henting i butikk).

Men Japan Foto/CeWe har produktet for deg som vil lage en skikkelig fotobok med høyeste kvalitet. Dette er produktet du velger når du virkelig vil vise fram de beste bildene dine, eller bilder fra en spesiell anledning. Og så kan du velge rimeligere løsninger til bildene fra ferieturen.

Fotografis test baserer seg på bøke med 30 bildesider, men med Jan Fotos løsning måtte vår fotoboktester Toralf Sandåker velge 34 siders bok, fordi Japan Photo hopper 8 sider i slengen i sin løsning. Toralf gir designverktøyet mer enn godkjent (du blir ikke fristet av malene likevel hevder han), og både innbinding, papirkvalitet og bildegjengivelse er på det høyeste nivået i testen.

En vel fortjent testvinner  på grunn av gedigen innbinding, bilde- og papirkvalitet, er hans dom – 8,9 og “best i test”.

34 sider med stivbind i format 30×30 cm koster 355,50 kroner inkludert levering i butikk.

Du kan lese hele testen med 7 forskjellige fotobokprodukter i siste nummer av Fotografi (8/2011) som er i handelen hos Narvesen ut januar måned.

Vi har tidligere omtalt her på Fotografi.no: Blurb fotobok, Europhoto, Elite Foto og FotoKnudsen.

FotoKnudsen skårer 7,6 poeng av 10 mulige. Blurb oppnår 8,8, Europhoto 7,3 og Elite Foto 7,1.

Hvis du vil bestille din egen fotobok med Fotografis testbilder for å se hvordan Eurofotos fotobok egentlig ser ut, kan du hente ut hele fotoboka som en pdf-fil, samt testbildene hvis du ønsker det  her. (Fotoboka som pdf-fil er det første bildet)

Slik har vi testet

Fotografis fotoboktest har pågått gjennom flere måneder og har handlet om å velge ut bilder, gå gjennom løsningene fra 7 ulike produsenter og lage en bok som alle kunne reprodusere med ssmå variasjoner. Her er måten vi har bedømt resultatene på:

Designprosessen
Vi har tatt utgangspunkt i at vi ville lage en egen design med rene sider, luft og sober skrift der vekten er lagt på presentasjon av bildene. Vi har vurdert å bruke de ferdige malene der det er mulig. For noen leverandører var designverktøyene så enkle at vi måtte lage ferdige høyoppløste bilder for hver hele side.

Den fysiske boken
Boken skulle være i format 30×30 cm i stivt bind med smuss- omslag med eget design og bilder. Bare en leverandør kunne levere smussomslag, men flere hadde meget gode alternativer. To leverandører kunne ikke tilby bildeomslag i dette formatet. Vi har vurdert helheten i tilbudet og kvaliteten på det fysiske produktet, både innbinding og papir. Vi har også vurdert helheten i hvordan boka fremstår.

Bildekvalitet
Bildekvalitet har vi tillagt stor vekt i vår endelige bedømmelse, sammen med det fysiske produktet. Vi har vurdert fargegjengivelse, detaljgjengivelse, fargemetning og ikke minst stabil gjengivelse. Vi har også vurdert sorthvittbilder for fargenøytralitet og toneskala.

Konklusjon
De tre punktene designprosess, fysisk bok og bildekvalitet er vurdert samlet slik at designprosessen teller litt mindre enn hver av de to andre punktene. Sluttkarakteren er vår kvalifiserte bedømmelse for boka og tjenesten i sin helhet uavhengig av pris.

More from Morten M. Løberg
Photokina i gang – ny Leica M lansert i dag
Verdens eldste, største og viktigste fotomesse – i alle fall i Europa...
Read More
7 replies on “Japan Foto: Den beste fotoboka”
 1. says: Geir

  Veldig bra serie, men det er en produsent som ikke er nevnt, men som ut fra mine erfaringer overgår testvinnerne her i kvaliteten på sluttproduktet, og det er MyPublisher. Jeg anbefaler at dere lager et ekskurs om denne produsenten.

  1. says: Nils Amundsen

   Fraråder MyPublisher på det sterkeste. Dårlig software, medium billedkvalitet og relativt høy pris. Mange er svært misfornøyd med dem.

 2. says: Toralf Sandåker

  Takk for konstruktiv tilbakemelding. I denne testen var hensikten først og fremst å sammenligne aktuelle norske fotobøker med en internasjonal referanse, og Blurb ble valgt som referanse fordi de uten tvil er mest kjent og mest referert. Også her i landet har mange fotografer snakket pent om Blurb, men Fotografi har ikke testet Blurb tidligere.

  Fotobøker er absolutt ikke et emne vi kommer til å la være i fred i tiden som kommer, heller, så vi tar med oss ditt innspill når vi skal følge opp fotobøker som tema i tiden som kommer.

  I første rekke har vi til hensikt å invitere oss selv på en gjenvisitt til de norske leverandørene etter en tid, for å kunne rapportere om de har endret noe på sine produkter etter vår test. I så fall er det noe som våre lesere ønsker å vite.

  Mvh Toralf Sandåker

  1. says: Geir

   Jeg forstår selvsagt veldig godt hvorfor fokuset er på det norske markedet. Samtidig lever vi i en verden der grensene på mange måter har blitt utvisket, og det beste er det beste uansett landegrenser. Derfor tror jeg et engere utvalg fotobokprodusenter som ikke er norske også hadde gjort seg. Men listen må selvsagt ikke bli for lang.
   En annen sak er de produsentene som tilbyr portefølekvalitet på bøkene, med hjelp til individuell design og høykvalitetstrykk. Her er prisene også av et helt annet format, men det bør være interessant å se på for noen av oss. Eksempler fins f.eks. på Apple sine hjemmesider: http://www.apple.com/aperture/resources/third-party-books.html.

Comments are closed.