Julegavetips: Norsk dokumentarfotografi i dag

I 2007 fikk 38 fotojournalister og dokumentarfotografer tilsammen fem millioner kroner av Fritt Ord for å realisere sine fotoprosjekter. Boka Norsk dokumentarfotografi i dag presenterer et utvalg av de beste bildene.

I 2006 utlyste institusjonen Fritt Ord midler til fremme av norsk dokumentarfotografi. Av i alt 371 søkere ble 38 prosjekter plukket ut. Kriteriet for utvelgelsen var samfunnsengasjement og et særegent uttrykk. Nitten menn og nitten kvinner ble valgt ut. Tildelingen skulle også vektes mellom helt unge og mer etablerte utøvere.

Boka viser stor variasjon av kreativitet og talent. I tillegg til mange nye og spennende navn kan en stifte bekjentskap med etablerte fotografer som Rune Johansen, Jonas Bendiksen, Espen Rasmussen m.fl. 25 av prosjektene er gjennomført i Norge, de 13 øvrige handler om verden for øvrig.

Aldri tidligere har sjangeren dokumentarfotografi blitt presentert så bredt i Norge. Boken har et innledende essay av Eva Klerck Gange, der hun redegjør for dokumentarfotografiet som begrep og dets historie. Billedredaktør har vært Rune Eraker.

Boka utkom på Press forlag i 2009 og koster 399 kroner – og er like aktuell som julegave til fotointeresserte også i år. Du kan bla i boka her.

More from Morten M. Løberg
Adams bibel
Fotografens bibel har ikke fire evangelier, men to. De heter The Negative...
Read More
0 replies on “Julegavetips: Norsk dokumentarfotografi i dag”