Julegavetips i siste liten – kameraer

Helt på tampen bringer Fotografi.no julens hotteste gavetips for fotografer. Dette er kameraer som vi har testet, prøvekjørt eller brukt, og som vi trygt kan anbefale.

Etternøler eller bare litt vanskelig å bestemme seg? Fortvil ikke, vi har noen gavetips i siste liten for den aktive fotograf. Til den du unner noe fint, nyttig eller lekkert. Eller til deg selv. Alle produktene vi tipser om er ikke like nye, men vi har valgt blant produkter som bør være å få i butikkene nå rett før jul. NB! prisene varierer mye, og du bør sjekke flere alternativer. Vi har oppgitt ca.-priser med kitobjektiv der ikke annet er angitt.

Pentax 645D.

Til den profesjonelle – eller deg selv.

 • Pentax 645D: Værbeskyttet mellomformatkamera med formidable 40 Mp oppløsning og stort utvalg rimelig optikk, bl.a. den nye D FA 55mm F2.8 SDM AW (også værbeskyttet). Betjeningen er nesten som et K-5 speilreflekskamera. Kåret til årets profesjonelle 2011-2012 kamera av EISA-juryen. Hvis du har 100.000 til overs etter resten av julehandelen.
 • Leica M9: Den ultimate julegaven for alle Leica-fans. Med M9 har Leica laget et suverent profesjonelt digitalkamera som utnytter Leicas suverene utvalg av objektiver, særlig lyssterke vidvinkel- og normalobjektiver. Det er kompakt, lett og vekker bare oppmerksomhet hos den som vet hva den rød Leica-logoen står for. Eller du kan velge Leica M9P, uten logo. Fra ca. 50.000 kroner.
 • Nikon D3x: Det beste profesjonelle fullformatkameraet. Iallfall hvis du skal handle før jul. Ryktene svirrer om nye modeller fra både Nikon og konkurrentene, men akkurat nå er Nikon D3x kongen på haugen. 24 Mp CMOS-brikke, robust, pålitelig og suverene bildefiler. Men du blir rundt 55.000 kroner fattigere. Hvis rå ytelse og ISO-egenskaper er viktigere enn høy oppløsning, sparer du mye på å velge Nikon D3s med 12 Mp i stedet.
Sony Alpha SLT-A77

Til entusiasten

 • Sony Alpha SLT-A77: Kanskje årets viktigste nyhet blant systemkameraer. Sonys nye entusiastkamera frister også proffene, med sine 24 Mp CMOS-brikke, rå ytelse og svært gode videoegenskaper. Dette kameraet har Sonys nye fantastiske elektroniske OLED-søker, halvgjennomskinnelig speil, er solid bygget i magnesium og værbeskyttet, og koster ca. 16.000 kroner. Du kan spare noen kroner på å velge Sony Alpha SLT-A65.
 • Canon EOS 7D: Canons toppmodell blant kameraer med mindre bildebrikke er like populær, mer enn to år etter at den kom. Her er 18 gode Mp, fine videoegenskaper, bra ytelse og eksponering og autofokus som minner mest om Canons profesjonelle kameraer. Du må ut med ca. 10.000 kroner for huset alene, men kan også velge EOS60D med samme bildekvalitet, vridbar skjerm og mange av de samme egenskapene ellers.
 • Pentax K5: Pentax’ toppmodell blant småbildekameraene har fått flere til å flokke seg om Pentax-systemet. Et virkelig solid kamera som ikke minst naturfotografer setter pris på. Glimrende fotografiske egenskaper, godt værbeskyttet, hurtig  og med OK videoegenskaper. Sett av ca. 8.000 kroner.
Canon EOS 600D.

Til hobbyfotografen

 • Canon EOS 600D: Canons mest avanserte amatørkamera kan sammenlignes med sine dyrere slektninger EOS 60D og EOS 7D i bildeegenskaper, med samme 18 Mp bildebrikke, men til en rimeligere pris. Dette er kameraet for deg som ikke ofrer bildekvalitet, men hverken utsetter kameraet eller deg selv for større påkjenninger enn nødvendig, eller trenger ekstremegenskaper til action- og sportfotografering. Prisen er ca. 5.500 kroner, men du får mange av de samme egenskapene med EOS 550D som stadig selges som lokkevare.
 • Nikon D5100: Nikons ambisiøse hobbykamera har med sin 16 Mp CMOS bildekvaliteter tett opp til Nikon D7000, gode videoegenskaper, vridbar skjerm og ypperlige bruksegenskaper, alt i en pakke som de fleste har råd til. Du må regne med å punge ut ca. 5.300 kroner, men du ofrer ikke mye om du sparer litt og velger Nikon D3100 i stedet.
 • Sony Alpha SLT-A55: Du får mye ytelse, bildekvalitet og avanserte egenskaper med Sonys funksjonsrike amatørmodell med gjennomsiktig speil, elektronisk søker og 16 Mp CMOS-brikke. Videoegenskapene er utmerket, skjermen kan vippes ut og hastigheten er best i sin klasse. Kameraet koster ca. 6.700 kroner, men vil du kutte kostnadene i førjulstiden, får du de meste av egenskapene med Sony Alpha SLT-A35.
Olympus Pen E-P3

Utskiftbare objektiver, men kompakt

 • Olympus Pen E-P3: Blant de virkelige kompakte systemkameraene er Olympus’ toppmodell bygget med svært høy kvalitet, suveren hastighet både i autofokus og betjening, og det eneste kompakte systemet med innebygd bildestabilisator. Sammen med utvalget av faste brennvidder og zoomer fra både Olympus og Panasonic dekkes alle fotografiske behov, og med adaptere er det nesten ikke grenser for hvilke objektiver du kan montere på. Bildekvaliteten er også god, og for 7.600 kroner får du et kompakt systemkamera med finmekanisk følelse. Eller du kan spare litt og gå for Olympus Pen E-PL3 med vippbar skjerm og raskere serieopptak.
 • Panasonic Lumix DMC-G3: Dette kameraet er ikke Panasonics aller minste, men det har utmerket bilde- og videokvalitet med ny CMOS bildebrikke på 16 Mp, og svært kompakte mål. AF-hastigheten er som på et speilreflekskamera, det har en utmerket elektronisk søker, og du kan bruke alle Micro Four Thirds-objektiver (samt mange andre med adapter). Prisen er hyggelige 5.000, og for enda mindre penger kan du velge den enklere Panasonic Lumix DMC-GF3 med litt enklere utførelse uten søker.
 • Sony Alpha NEX 5n: Tilsynelatende er dette en lett forbedring av Sonys første kompakte systemkamera NEX 5, men den lille n’en i navnet skjuler både en ny kraftig forbedret 16 Mp CMOS-brikke og nok forbedringer til at NEX 5n fremstår som et nytt kamera bortsett fra utseendet. Bildekvaliteten er på høyde med de beste speilreflekskameraene, hastigheten er kraftig forbedret og flere betjeningsdetaljer er optimalisert. Du kan også som tilbehør velge Sonys nye elektroniske OLED-søker og en objektivadapter som lar deg bruke alle Alpha-objektiver med  full AF-ytelse. Kameraet koster ca. 6.000, men har du litt enklere behov kommer du godt unna med Sony NEX-C3.
 • Samsung NX 200: Samsungs nye kompakte systemkamera er prisgunstig i forhold til spesifikasjonene, og med den nye 20 Mp CMOS-brikken gis klassens høyeste oppløsning sammen med et lommevennlig kamera der du bl.a. kan velge mellom tre ulike syltynne «pannekakeobjektiver». En utmerket OLED-skjerm tjener også som søker, og den smarte iFn-knappen på objektivet gjør betjeningen superenkel. Du får det for ca. 6.000 kroner.
Fujifilm X10

Til kompaktkameraentusiasten

 • Fujifilm X10: Som lesere av Fotografi vil se av vår test som er ute denne uken, mener vi at Fujifilm X10 akkurat nå er det beste kompaktkamera å få kjøpt. Det har med sin store EXR CMOS-brikke en bildekvalitet som ikke ligger tilbake for noen kompaktkameraer (med unntak av Fujifilms egen X100), det er bygd slik fotografer vil ha det, med mekaniske knapper og ratt til innstillinger. Det har en søker som er fullt brukbar, optikken lyssterk og skarp, råfilene er velegnet til etterbehandling, automatikken er suveren (men du kan selvsagt stille inn kameraet som du vil) og egenskapene ved dårlig lys er bedre enn vi er vant til. Dette solide kompaktkameraet går ned i en vestlomme og koster ca. 4.700 kroner.
 • Canon PowerShot S100: Et av de minste seriøse kompaktkameraene, men også blant de aller beste. Dette lille lommekameraet er en klar forbedring av det vellykkede PowerShot S95, som fremdeles selges til spottpris. Det nye objektivet spenner fra supervidvinkel (24 mm f/2.0) til 120 mm, den nye Canon CMOS HS-brikken er mer lysfølsom til tross for at oppløsningen er økt til 12 Mp, og Canon har dessuten klart å putte inn Full HD video med stereo lyd, raske serieopptak og GPS. Her er selvsagt mulighet for råfiler også. prisen ligger på ca. 3.500 kroner.
 • Samsung WB-2000: Kanskje ikke det kompaktkameraet som har fått mest oppmerksomhet, men det er iallfall ikke vår feil. Da vi testet dette kameraet sist vinter skrev vi at det er et veldig godt kjøp, med klassens beste pris/ytelse. Mange liker de analoge viserne på toppen som umiddelbart forteller deg hvor mye strøm du har på batteriet og hvor mye plass det er på minnekortet. Kameraet er knøttlite, har et utmerket skjerm, er kjapt og har meget god bildekvalitet med råfiler. Prisen er ikke høyere enn ca. 1.700 kroner, men vær rask, det er i ferd med å gå ut av sortimentet.
 • Panasonic Lumix DMC-FZ150: Dette superzoomkameraet har det meste: lyssterk 24x Leica-zoom fra 25 mm til 600 mm, stillbilder med 12 Mp, Full HD video med 50 progressive bilder i sekundet, flott elektronisk søker, vridbar skjerm og mulighet for råfiler. Kameraet har hurtige serieopptak (12 bps, foruten 5,5 bps med full AF – med full oppløsning) og 3D-modus. Prisen ligger på ca. 4.000 kroner.
Sony NEX VG20

Til videofotografen

 • Sony NEX VG20: Dette er kameraet som tar det beste fra to verdener: et semiprofesjonelt Sony videokamera med utskiftbar optikk og CMOS-brikke i APS-C-størrelse (nesten samme som Super 35mm), fullt kompatibel med NEX-standarden og mulighet for å bruke både Alpha-optikk og andre merker via adapter. Det kommer som kit med den videooptimaliserte Sony NEX E-18-200 mm f/3.5-6.3 OSS, har 5-kanals lydopptak som standard med den medfølgende bommen, vippbar søker og et stort utvalg manuelle og automatiske opptaksfunksjoner. Selvsagt får du Full HD (1920×108/50p), og du kan ta stillbilder med 13 Mp. Den som er seriøs med video, kan få kameraet for ca. 18.000 kroner.
 • Canon XA10: Et interessant alternativ: Canons rimeligste profesjonelle videokamera kommer med en lysfølsom 1/3 type HD CMOS Pro bildebrikke og et lyssterkt fast montert 10x zoomobjektiv tilsvarende ca. 30–300 mm f/1.8 med optisk bildestabilisator. Det har samme bildebrikke som de langt dyrere kameraene og leverer broadcast lydkvalitet med bl.a. mulighet for to balanserte XLR-mikrofoninnganger, ved siden av 3,5mm stereo jack og mulighet til å montere på både ekstern mikrofon og lys samtidig. Autofokusen er kjapp og meget effektiv, kameraet har en lang rekke funksjoner for både profesjonelle opptak og hobbybruk og er lett og kompakt, og tar opp til 64 GB internminne og via to SD-kortplasser. Tar du av mikrofonhåndtaket er det bare litt større enn en kompakt camcorder. Du får det for ca. 17.500 kroner, eller du kan spare mye ved å velge Canon Legria HF-G10 som er identisk bortsett fra mikrofonhåndtaket og et halvert internminne.
 • Panasonic Lumix DMC-GH2: Dette kompakte systemkameraet er et ekte hybridkamera, som er konstruert for seriøse videopptak i tillegg til å være et meget bra stillbildekamera med 16 Mp CMOS-brikke. Som del av Micro Four Thirdsstandarden er objektivutvalget stort, og med det videooptimaliserte kitobjektivet Lumix G 14-140 mm f/4-5.8 O.I.S. gir det svært god videokvalitet. Skjermen er vridbar, og kameraet har inngang for ekstern mikrofon, men ikke hodetelefonutgang. Med 14-140 mm må du ut med ca. 10.500 kroner.
 • Canon EOS 5D Mark II: Konstruert som et fullformat stillbildekamera, men elsket og ønsket av mange seriøse videofotografer for sine filmegenskaper. 21 Mp stillbilder med kjent superkvalitet, men også et pålitelig videokamera med sin store CMOS-brikke og dertil følgende begrensede dybdeskarphet. Canon har oppdatert EOS 5D Mk II til å få utmerkede manuelle og automatiske videofunksjoner, og kameraet er med hell brukt i en rekke profesjonelle TV-filmer og -serier. Prisen ligger på ca. 15.000 kroner for huset alene, og ca. 22.300 i kit med Canon EF 24–105 mm f/4L IS USM.
Tags from the story
, ,
More from Toralf Sandåker
Spirituell åpning på bedehuset
Nordic Light er i gang, og åpningen ble behørig markert med paraden...
Read More
0 replies on “Julegavetips i siste liten – kameraer”