I Julia Hettas univers

Julia Hetta @ Shoot Gallery

Den svenske fotografen Julia Hetta har fått stor oppmerksomhet, både for sine moteserier og sitt kunsneriske arbeid. Hun har blitt publisert i blader som Dazed & Confused, Elle og Numéro, og stillte i 2015 også ut sine arbeider i Shoot gallery i Oslo.

Hetta begynte sin karriere som bilderedaktør hos Mira Bildbyrå i Stockholm, som representerte fotografer som Christer Strömholm og Anders Pettersen. Etter noen år begynte hun å utforske sitt eget fotografi og endte etterhvert opp på kunstakademiet i Amsterdam. Etter studiene gikk veien hjem til Sverige hvor hun jobbet med egne prosjekter. Senere var det gjennom hennes bror at hun begynte å jobbe med motefotografi.

– Min bror Hannes Hetta var stylist og det var han som spurte om vi skulle jobbe sammen. Vårt første oppdrag var for det nystartede Dossier Journal, og jeg ble spurt om å ta ti bilder til magasinet. Jeg var ikke vant til å jobbe komersielt og sa at det kom til å ta to måneder å bli ferdig med serien. Han lo av meg da – serien endte med å bli til i løpet av tre dager. Han tok godt vare på meg og vi jobber fortsatt sammen i dag.

Julia Hetta @ Shoot Gallery
© Julia Hetta / Shoot Gallery

– Ditt kommersielle og kunstneriske arbeide flyter i hverandre. Ser du på det som to forskjellig arenaer?

– Jeg har vær prinsippfast og bare jobbet med magasiner som behandler mitt fotografi med respekt. De bladene jeg jobber med beveger seg mot kunstuttrykket, og jeg har derfor ikke hatt et behov for å separere mitt komersielle og kunstneriske virke. Dette er jo heller ikke nytt, Irving Penn jobbet jo for magasiner og stilles i dag ut på gallerier over hele verden. Det er mitt mål at mine bilder skal være så bra at de kan leve i forskjellige verdener, og kunne si noe til mennesker i forskjellige settinger. Så blir det opp til betrakteren å bedømme om jeg lykkes.

Julia Hetta @ Shoot Gallery
© Julia Hetta / Shoot Gallery

– Jobber du med egne, ikke-kommersielle prosjeter?

– I prinseippet gjør jeg det, men jeg har i lengre tid blitt oppslukt av andre interessante oppdrag. Det er defor en stund siden jeg har konsentrert meg om egne prosjekter. Men det er også bilder jeg tar på oppdrag som jeg ser passer bedre inn i en annen sammenheng. Et par av disse er med i utstillingen.

– Blir du tatt godt imot i kunstverdenen?

– Det har gått veldig bra, og jeg har solgt overraskende mye. Jeg tror det har foregått en modningsprosess og at kunstverdenen har fått øynene opp for fotografi. Det virker også som om markedet har begynt å etterspørre bilder som har en skjønnhet i seg, noe som finnes i mine bilder. Men for meg er det viktig at skjønnheten har en annen side ved seg. Et mørke eller et ubehag, en dualitet.

Julia Hetta @ Shoot Gallery
Julia Hetta @ Shoot Gallery

– Er det en trend at magasiner tør å ha en sterk, kunstnerisk profil? At de tør å gi fotografen fritt spillerom?

– Dette har vi jo hatt en del av tidligere også. Det er et vanskelig spørsmål…

– Vi lever med fotografi rundt oss hele tiden og har kanskje blitt mer visuelt kresne. Derfor tør kanskje flere tidsskrifter å eksperimentere mer, at tidsskriftet i seg selv næmer seg et kunsverk. For deg må det være et privilegium å operere i et slik landskap?

– Det henger sammen med at jeg har vært tydelig helt fra starten på hva jeg vil gjøre. Jeg har egentlig ikke forandret mitt uttrykk for å tekkes noen andre. Når jeg gjør moteserier tar jeg bilder av klær, det er i grunn så enkelt.

Julia Hetta © Shoot Gallery
Julia Hetta © Shoot Gallery

Utstillingen i Shoot Gallery henger frem til 21. juni, og viser primært bilder fra Hettas egne prosjekter. Utstillingen er den fjerde i rekken siden galleriet åpnet og er også den fjerde utstillingen som er kuratert av Greger Ulf Nilson.

www.shootgallery.no

Tags from the story
,
Written By
More from Pål Otnes
Workshop i multimedia storytelling med Bob Sacha
Bob Sacha har jobbet med Mediastorm, National Geographics, og Life Magazine. I...
Read More
0 replies on “I Julia Hettas univers”