Julia Margaret Cameron på V&A

May Day, Julia Margaret Cameron 1865 © Victoria and Albert Museum London

Victoria & Albert Museum i London viser denne vinteren en stor utstilling for å markere 200-årsjubileet for den britiske fotografen Julia Margaret Cameron fødsel. 

Cameron (1815 – 1879) var en av de tidlige trendsettere innen fotografiet, selv om hun først begynte å jobbe med mediet i en alder av 48. Hun fikk da et kamera som en gave fra sine døtre, noe som satte i gang en voldsom kreativ utforskning av mediet.

Hun har blitt kalt «fotografiets Whistler» fordi hun utviklet et sterk malerisk bildespråk, og hun regnes også som en tidlig forløper til fotografer som Cindy Sherman siden hun iscenesatte temaer fra historien og mytologien. Cameron tok gjerne bilder av familie og venner, men etter hvert portretterte hun også ledende skikkelser som Charles Darwin og poeten Alfred Tennyson.

Cameron ble kritisert av det daværende fotoestablisementet fordi bildene hennes ofte var uskarpe, selv om dette var et bevisst valg forhold til å skape stemning i bildene. Og hun lærte raskt. Kun to år etter at hun begynte å fotografere viste hun sin første utstilling i South Kensington Museum, som vi i dag kjenner som The Victoria & Albert Museum.

Utstillingen vises på Victorie & Albert museum frem til 14.  februar 2016.

www.vam.ac.uk

Written By
More from Michael Dee
Jacob Ehrbahn: Headbangers
Copenhell. Metaldown. Wacken Open Air. Det var disse og mange andre heavy...
Read More
0 replies on “Julia Margaret Cameron på V&A”