Kameratest av iPhone 6

Lenge strittet Apple imot mens konkurrentene introduserte mobiler med stadig større skjerm. Nå er iPhone 6 her i to versjoner – større, hurtigere og mer avanserte enn noensinne.

Da Fotografi tidligere i år testet de fremste smarttelefonene og smartkameraene, kom iPhone meget bra ut – på en delt førsteplass. Da var det iPhone 5S vi undersøkte. Når vi tester smartmobiler, er det de fotografiske egenskapene som er vår interesse, resten finner du mengder av andre tester som behandler. Vi har lagt hendene på iPhone 6 med 4.7″ skjerm, og brukt skjermen. Men det er «storebror» iPhone 6 Plus denne testen handler mest om. Årsaken til det er først og fremst kameraet, og ikke størrelsen. iPhone 6 Plus med sin store 5,5″ skjerm har nemlig innebygd optisk bildestabilisator, det har ikke den «lille». I tillegg bruker kameraet en digital bildestabilisator som tar fire hurtige bilder og så setter de beste delene sammen til et mest mulig skarpt bilde.

Den store skjermen gir noen få nye funksjoner iPhone 6 Plus er alene om, som bedre utnyttelse av skjermen i breddeformat. Batteriet er også fysisk større, og driftstiden på en opplading er vesentlig forbedret fra 5S. Med ganske tung multimediebruk opplever vi at mobilen har strøm nok til en full arbeidsdag, ofte mer.

6 Plus har også fått den nye A8-prosessoren, som øker ytelsen merkbart. Det merker vi både når vi fotograferer, tar opp video og redigerer bilder. Den store skjermen gjør bildevisning og -redigering interessant på en ny måte. Du erstatter ingen PC, heller ikke en iPad. Men siden du på den høyoppløste skjermen ser hva du gjør, så er bilderedigering i hånden nå faktisk brukbart. Når du må.
Skjermen er nå ekte full HD, 1920×1080 piksler, og en ny konstruksjon med variabel vinkling av pikslene gjør skjermen nesten ikke følsom for skrå synsvinkel. Den er også mer lyssterk og har høyere oppløsning enn 5S, som hadde den beste skjermen i vår forrige test.

Bildebrikken er fortsatt på 8 Mp, men den er litt mer følsom. CMOS-brikken har nå fått fokuserende sensorer i tillegg til kontrastfølsom AF. Sammen med den nye prosessoren resulterer dette i en imponerende kjapp og eksakt AF – så lenge det er ganske lyst. Ansiktsfølsomheten er også veldig bra, og kameraet klarer faktisk å fokusere på en del bevegelige motiver.
Videoegenskapene er også oppgradert. Fremdeles er det Full HD som gjelder, men nå med 60 progressive bilder i sekundet (60p), og de forbedrede signalbehandlingsegenskapene, bildestabilisator samt autofokus gir jevn og god video selv når du beveger deg. En tidsforløp-funksjon (time-lapse) og sakte film (240bps ved 720p) øker anvendeligheten, og gir utmerkede snutter. Likeledes panoramafunksjonen, som nå lager bilder opp til 43 Mp.

Den tekniske bildekvaliteten er forbedret fra iPhone 5S, og særlig bildestabilisatoren til 6Plus utvider nytteverdien som kamera. For fotoentuasiaster er det på ingen måte et førstevalg, men absolutt mulig å bruke seriøst ved å ta teknikken i bruk. Inntil ISO 400 er bildene ganske støyfrie, og bildestabilisatoren gjør behovet for høy ISO imponerende liten. Fargegjengivelsen er som vanlig fra Apple svært bra, og detaljer er langt bedre enn 8 Mp skulle tilsi.

Apples nye iPhone 6-modeller er gjennomført forbedret på ytelse, betjening, bildeegenskaper og skjerm. 6 Plus er så stor at noen vil ha vanskeligheter med å holde den komfortabelt, men den fantastiske skjermen og fordelen med bildestabilisator trekker opp for seriøse fotografer. Med den lille modellen sparer du noen kroner, får en litt mer normal størrelse, men du må ha litt mer lys for å få like skarpe bilder.

Valget er ditt. Uansett har iPhone 6 det ypperste av bildeegenskaper blant dagens smartmobiler.

Artikkelen er en kortversjon av testen som ble presentert i Fotografi nummer 7 2014. Digitale kopier kan kjøpes for nettbrett både via Apple og Android.

Tags from the story
,
More from Toralf Sandåker
Billy Currie er EISA MAESTRO 2014-2015
Hvert år arrangerer EISA en europeisk fotokonkurranse hvor én vinner fra hvert medlemsland...
Read More
0 replies on “Kameratest av iPhone 6”