Klart for Dokfoto 2014

Programet til Dokfoto 2014 begynner å falle på plass og det er sterke navn som presenteres i år. Fem av fotografene har vunnet World Press Photo, og vi finner også en Pulitzervinner i årets program.

© Newsha Tavakolian
© Newsha Tavakolian

Dokfoto2014 arrangeres på Litteraturhuset i Oslo 23.-25.januar med en rekke foredrag av fotografer i verdensklasse. Verd å merke seg er at det denne gang er en overvekt av kvinnelige fotografer, fem av sju, og arrangøren er spesielt stolt av å få besøk av Newsha Tavakolian fra Iran.

Her er høydepunkter fra programmet:

NEWSHA TAVAKOLIAN: 
Newsha Tavakolian er iransk, selvlært fotograf og har dekket Iran for Polaris Images siden 2001, samt jobbet som frilanser for The Times siden 2004. Hun er spesielt kjent for å fokusere på kvinners situasjoner i sine arbeider og har vært medlem i Rawiya womens photography collective. Tavakolian begynte tidlig, allerede seksten år gammel jobbet hun profesjonelt i iransk presse. Hun har arbeidet i flere refomistiske-dagsaviser, alle er siden blitt forbudt. I en alder av tjueen jobbet hun internasjonalt og har dekket kriger, naturkatastrofer og gjort dokumentarprosjekter i store deler av midtøsten. Hennes arbeid er publisert i Time, Newsweek, Stern, New York Times og National Geographic for å nevne noen. Newsha ble nylig engasjert av Qatar Foundation for å reise rundt i verden i tre måneder for å lage en bok om utdanning som skal publiseres i mars 2014 på vegne av WISE.Newsha er innkjøpt av bla The British Museum, The Victoria & Albert Museum og Boston Museum of Fine Art.

https://www.facebook.com/pages/Newsha-Tavakolian-Photography/440265656043589

© Mariella Furrer
© Mariella Furrer

MARIELLA FURRER: Mariella Furrer er sveitsisk-libanesisk, født i Beirut og har bodd i Afrika hele livet. Hun har som frilans fotojournalist med base i Kenya dekket Afrika, samt arbeidet med historier i Europa, Midtøsten og Asia. Hennes arbeider har vært publisert i de fleste store magasiner slik som Time, Newsweek, Life og New York Times, blant flere.
De ti siste årene har Furrer dokumentert seksuelle overgrep mot barn i sør afrika gjennom fotografier, intervjuer, dagbøker og kunst. Dette arbeidet har vært publisert flere steder og ble i november 2013 gitt ut som bok. I boken My piece of sky : Stories of child sexual abuse tar hun for seg alt fra hvordan overgrepene har påvirket de overlevende og familiene, til effektene det har hatt på de lokale hjelpearbeiderne, politiet og samfunnet som helhet. Hun går også langt i tilby innsikt i bakgrunnen til overgriperene og hvordan deres opplevelser i barndommen kan ha ledet dem mot å forgripe seg på barn.

www.mariellafurrer.com 

ILVY NJIOKIKTJIEN OG ELLES VAN GELDER: Ilvy Njiokiktjien er frilans fotograf og multimediajournalist og har sammen med journalist Elles Van Gelder laget multimediaen Afrikaner Blood om gruppen Kommandokorps, der hvite tenåringer i Sør-Afrika lærer å forsvare seg selv mot kriminalitet og at fienden deres er sorte Sør-Afrikanere.
De vant førsteprisen i Pictures of The Year International i 2012 for denne multimediaen og World Press Photo.

Ilvy Njiokiktjien arbeider som nyhet- og dokumentarfotograf og dekker aktuelle hendelser samt samfunnsmessige forhold i flere deler av verden, men med et hovedfokus på Afrika. Elles Van Gelder er utenrikskorrespondent med base i Johannesburg, Sør-Afrika. Hun er både skrivende, radio- og videojournalist.

www.imagesbyilvy.com

PETER DENCH: Peter Dench har i over et tiår dokumentert England på sin egen underfundige måte. Ved å bryte ned historiene tematisk, som i drinkUK og loveUK presenterer han ulike blikk på kulturer i sitt eget hjemland med en god dose humor. Han er er representert av bildebyrået Getty Images og jobber hovedsakelig redaksjonelt, samt reklame og portrett. Dench har jobbet i over femti land, men konsentrerer seg om England. Han har også tilbragt femten måneder med å dokumentere Football´s hidden story om betydningen av sport i ulike omstendigheter, på oppdrag fra FIFA.

www.peterdench.com

© Mary F. Calvert
© Mary F. Calvert

MARY F. CALVERT: Mary F. Calvert er prisvinnende fotograf med base i Washington som arbeidet elleve år i The Washington Times før hun ble frilanser. I tillegg til å dekke politikk og det hvite hus har hun gjort flere store prosjekter verden over. Hun har i stor grad fokusert på å dokumentere kvinners kamp for menneskerettigheter og har motatt flere priser for arbeidene sine. Prosjektet Lost Daughters : sex – selection in India mottok Robert F. Kennedy Journalism Award in International Photography i 2008. I 2010 mottok hun stipend fra The white House News Photographers Association Project for å dokumentere hvordan voldtekt brukes som våpen i krig i den demokratiske republikk Kongo, noe som resulterte i at prosjektet ble finalist i Pulitzer Prize in feature photography samme år.

www.maryfcalvert.com

KADIR VAN LOHUIZEN: Kadir Van Lohuizen er en internasjonalt annerkjent fotojournalist og co-founder og medlem av bildebyrået NOOR.
Han har nylig fullført prosjektet Via PanAm, en visuell undersøkelse av migrasjon i Amerika. Han fulgte i tolv måneder Pan American High Way og har produsert et sosial-dokumentarisk multi-media prosjekt som har resultert i en iApp for iPad.
Van Lohuizen er opprinnelig seiler og drev et hospits for hjemløse og rusmisbrukere i Holland før han i 1988 begynte å jobbe som frilans fotojournalist. Han begynte med å dekke Intifada og i de følgende årene arbeidet han i ulike konfliktområder i Afrika, som Angola, Sierra Leone, Mozambique, Liberia og den demokratiske republikk Kongo. Siden dengang har han dokumentert sosiale tema over hele verden og har mottatt flere priser for sine arbeider.
Blant de mest kjente er prosjektet om de syv verdens-elvene og dagliglivet langs disse, samt prosjektet om diamantindustrien i Kongo.

www.noorimages.com/photographer/lohuizen/

Billettsalget er allerede i gang. Festivalen er sponset av Fritt Ord.

www.dokfoto.no

Tags from the story
Written By
More from Redaksjonen
Bokslipp med Pål Hermansen
Bli bedre kjent med Pål Hermansen, Interfoto inviterer til foredrag og boklansering...
Read More
0 replies on “Klart for Dokfoto 2014”