Knausgård og Wågstrøm til Preus museum

Thomas Wågström (selvportrett) og Karl Ove Knausgård (Foto: Asbjørn Jensen)

– Du kan kalle essayet den eksistensielle essensen av «Min kamp». Kortversjonen om du vil, har Karl Ove Knausgård sagt om sitt åtte sider lange essay i innledningen til fotoboka «Alt som er i himmelen». Boka er en kunstfotobok med den svenske fotografen Thomas Wågström.
Onsdag 28. november kl 19 møtes Karl Ove Knausgård og Thomas Wågström til samtale på Preus museum, under overskriften «Fotografi vs litteratur». Hvordan kombinerer man litterære tekster med fotografier, hvordan respekterer man den andres verk? Hvordan er arbeidsprosessen? Trenger fotobøker tekst? Moderator er Preus museums direktør Ingrid Nilsson.

Forlaget omtaler boka på følgende måte: Med himmelen som fotografisk objekt, har Wågström fanget det som omgir oss, men som likevel hele tiden haster forbi. Wågström ser og fotograferer skyene som om han leter etter ledetråder i dem, og lar seg fascinere av de uendelige variasjonene  av skyformasjoner på himmelen. Hans fascinasjon deles av Karl Ove Knausgård som har skrevet et personlig og tankevekkende essay til bildene. Her finner vi gjenkjennelige skifter mellom det dypt personlige og det essayistisk filosofiske, i en tekst som dveler ved alle tings evige forandring og bevegelse, ved kunsten som vesen og umuligheten av å fastholde et øyeblikk.

Karl Ove Knausgård (f. 1968) er forfatter og bosatt i Sverige. Han debuterte i 1998 med Ute av verden. Som første debutant noensinne fikk han Kritikerprisen. I 2004 ga han ut En tid for alt som ble nominert til Nordisk Råds litteraturpris. I 2009 og 2010 kom de fem første bindene i Min Kamp-serien. Sjette og siste bind ble utgitt høsten 2011. Knausgård har siden debuten mottatt en rekke priser for sitt forfatterskap. Etter at «Min kamp. Sjette bok» ble utgitt, har han uttalt at han er ferdig som romanforfatter, og at han nå konsentrerer seg om essays.

Thomas Wågström (f. 1955) er fotograf, fotoforfatter og gallerist. Hans fotografier beveger seg mellom mannlige verdener og minnets poesi. Han har gitt ut fem fotobøker og har mottatt en rekke fotografiske priser og stipendier og er representert på bl.a. Moderna Museet og Nationalmuseum i Sverige og i Nan Goldin Collection. Han har i mange år vært en mentor for yngre fotografer og driver også et fotografisk rettet galleri, KG52, i Stockholm. På Preus museum kommer Thomas Wågström til å vise bilder fra sine bokprosjekt samt dele med seg sine erfaringer fra sin debutbok fram til i dag.

Ett av Thomas Wågströms fotografier fra boka.
Thomas Wågström (selvportrett) og Karl Ove Knausgård (Foto: Asbjørn Jensen)
More from Morten M. Løberg
Paul Audestad og Mary Ellen Mark til Dokfoto 2013
Den legendariske fotografen Mary Ellen Mark kommer til Dokfoto 2013 på Litteraturhuset...
Read More
0 replies on “Knausgård og Wågstrøm til Preus museum”