Kø for å se Arbus i Paris

I helgene er det kø for å komme inn på den retrospektive utstillingen med Diane Arbus i Jeu de Pomme-museet i Paris. (Foto: Morten M. Løberg)

Bildene til den amerikanske fotografen Diane Arbus er like populære 40 år etter hennes død. I helgene er det kø for å komme inn på den retrospektive utstillingen med hennes arbeider ved Jeu de Paume-museet i Paris. Utstillingen vises til 5. februar neste år.

Boy with Toy Hand Grenade, New York Central Park 1962. Et av Diane Arbus mest kjente bilder.

Hennes mest kjente bilde er nok «Boy with Toy Grenade», en grinete guttunge som gjør grimaser for fotografen med en lektøysgranat i hånda i Central Park i New York tidlig på 60-tallet.

Mange fotografer har latt seg inspirere av Diane Arbus, blant dem den finsk-amerikanske fotografen Arno Minkkinen. Minkkinen skulle som ung fotograf delta på en workshop med Diane Arbus i 1971, men tre uker før kurset fikk han melding om at Arbus hadde begått selvmord. De fikk en erstatter til holde workshopen, og det var her Minkkinen for første gang fotograferte bilder med sin egen kropp i sentrum – hvilket senere har vært hans varemerke. Diane Arbus tok en god del selvportretter, men er mest kjent for sine bilder av mennesker, ofte fotografert på gata i New York eller i selskaplige sammenhenger. Hun laget også en serie bilder av barn med Downs syndrom og av nudister. Seriene vakte sterk debatt i sin tid, men når jeg ser helheten i dette arbeidet – de fleste bildene er med på utstillingen i Paris – ligger det også mye kjærlighet og klokskap i Arbus måte å nærme seg disse temaene på. Jeg synes hennes andre bilder av helt vanlige mennesker er mye mer utleverende og ironiske.

Ikonisk bilde

Gutten med leketøysgranaten har en egen historie, og den fikk jeg for noen år siden av Graham Nash da han stilte ut egne arbeider på Stenersenmuseet i Oslo. Nash er best kjent som musiker – han startet bandet The Hollies på 60-tallet sammen med en skolekamerat – og han spilte i mange år sammen med Neil Young, David Crosby og Steven Stills i Crosby, Stills, Nash and Young. Han er mindre kjent som fotograf og samler selv om han – som han sa – kjøpte seg et kamera før han fikk seg gitar. Nash bygde etter hvert opp en stor samling fotografi, som blant annet omfattet Diane Arbus berømte bilde. Da samlingen ble lagt ut for auksjon hos Southeby`s i London kom en mann opp til Nash under visningen og spurte: «Kjenner du igjen meg? Det er jeg som er guttungen i bildet.» Denne dagen Central Park hadde han vært på tur med moren sin. De bodde like i nærheten og gutten var på denne tiden svært opptatt av å leke med tinnsoldater. Nå ville ha gjerne ha med hele arméen ut i parken og rigge til et kjempesalg, men mora sa nei. «Du får nøye deg med én leke», beordret hun. «Jeg var veldig mifornøyd med det, men jeg tok altså med meg leketøysgranaten. Og så kommer denne rara dama opp foran meg med et kamera og spør om hun kan få ta et bilde. Egentlig hadde jeg ikke særlig lyst, så jeg gjør denne grimasen – også fordi jeg var ganske sur den dagen. Og før jeg visste ordet av det hadde hun tatt bildet og forsvant».

Det er jo en artig historie å ha i bakhodet her jeg står foran det berømte bildet i Jeu de Paume-museet. Utstillingen vises til 5. februar.

I helgene er det kø for å komme inn på den retrospektive utstillingen med Diane Arbus i Jeu de Pomme-museet i Paris. (Foto: Morten M. Løberg)

 

Diane Arbus selvportrett med datteren Doon.
More from Morten M. Løberg
Et liv med bilder
Fotografveteran Leif Preus (83) stiller ut bilder fra et langt fotografliv i...
Read More
0 replies on “Kø for å se Arbus i Paris”