Kodak dropper svarthvitt mørkerom

Når 2005 ebber ut, stenger Kodak sin fotopapirfabrikk i Brasil. Svarthvitt mørkerom vil ikke lenger være en del av Kodaks virksomhet. Det kom ikke særlig overraskende, ettersom salget av tradisjonelle svarthvittartikler har falt med 25% i året etter århundeskiftet. Kodak skal kutte mellom 10 og 15.000 arbeidsplasser innen 2007.

Da skal det etter planen være 50.000 arbeidsplasser igjen i konsernet, men ingen av disse kommer til å beskjeftige seg med artikler for svarthvitt mørkerom. Det gulorgange lyset slukkes i stadig flere mørkerom – tilbake er entusiastene og fotokunstnerne.

Både Ilford og Agfa har vært og er i ferd med å sanere gjeld for å sikre fremtidig grunnlag for driften. Sannsynligvis er det Ilford som har mest å tjene på at Kodak nå legger ned denne delen av produksjonen. Ilford vil kunne stå tilbake som den viktigste leverandøren av svarthvitt-materiell.

Andre produsenter av svarthvitt fotopapir er bl.a. Oriental (Japan), Bergger (Frankrike), Efke (Ungarn) og Kentmere (England).

Tags from the story
More from Morten M. Løberg
Pen Mini og Lite
Olympus Pen Mini er et enda mer kompakt systemkamera med den profesjonelle...
Read More
0 replies on “Kodak dropper svarthvitt mørkerom”