Kodak dropper svarthvitt mørkerom

Når 2005 ebber ut, stenger Kodak sin fotopapirfabrikk i Brasil. Svarthvitt mørkerom vil ikke lenger være en del av Kodaks virksomhet. Det kom ikke særlig overraskende, ettersom salget av tradisjonelle svarthvittartikler har falt med 25% i året etter århundeskiftet. Kodak skal kutte mellom 10 og 15.000 arbeidsplasser innen 2007.

Da skal det etter planen være 50.000 arbeidsplasser igjen i konsernet, men ingen av disse kommer til å beskjeftige seg med artikler for svarthvitt mørkerom. Det gulorgange lyset slukkes i stadig flere mørkerom – tilbake er entusiastene og fotokunstnerne.

Både Ilford og Agfa har vært og er i ferd med å sanere gjeld for å sikre fremtidig grunnlag for driften. Sannsynligvis er det Ilford som har mest å tjene på at Kodak nå legger ned denne delen av produksjonen. Ilford vil kunne stå tilbake som den viktigste leverandøren av svarthvitt-materiell.

Andre produsenter av svarthvitt fotopapir er bl.a. Oriental (Japan), Bergger (Frankrike), Efke (Ungarn) og Kentmere (England).

Tags from the story
More from Morten M. Løberg
Knallsalg for julebok
=Oslos julebok, som blant annet inneholder et intervju med kong Harald, har...
Read More
0 replies on “Kodak dropper svarthvitt mørkerom”