Kommentar: Hvor dårlig kan et videoinnslag bli?

Skjermdump fra VGTV

Gåte: Hva er forskjellen på VGTV og en dårlig hjemmevideo på Facebook? Svaret er at det ikke er noen forskjell.

Skjermdump fra VGTV
Skjermdump fra VGTV

VGTV må i går ha prestert ny norsk rekord i dårlig video. Som mer enn middels flyinteressert gikk jeg inn på vgtv.no for å se verdens største transportfly, et ukrainsk Antonov AN-225, lande på Oslo lufthavn Gardermoen. Klippet, som er uredigert, varer i drøyt to minutter og begynner med noen uskarpe bilder med «pumpende» autofokus og ustødig kamera i det flyet er på vei inn mot rullebanen. Filmfotografen følger så flyet med like hakkete kameraføring når flyet lander til det forsvinner bak ryggen på andre fotografer som var tilstede. Etter å ha sett på denne gjengen i et halvt minutt gjøres et hjelpeløst forsøk på å zoome inn på flyet igjen. I tillegg er lyden tragisk dårlig.

Jeg tror jeg vet hva vi ser. Vi ser resultatet av stadige nedskjæringer i avisene og en «satsning» på nett hvor kvalitet ikke spiller noen rolle. Det skal bare være billigst mulig å lage, med minst mulig arbeidsinnsats. Arbeidskraft koster (med mindre man tyner frilansere) og det eneste målet på kvalitet er hvor mange som besøker siden.

Videoinnslaget på VGTV er symptomatisk og beskrivende for den utviklingen vi ser i pressen. Det kunne vært laget av hvem som helst som hadde fått demonstrert knappen for videoopptak av ekspeditøren i fotoforretningen, før vedkommende begynte sin journalistiske gjerning. Resultatet minner mest av alt om teknisk hjelpeløse videosnutter på Facebook, gjerne filmet med iPhone på høykant. Videoopptak som det VGTV her har publisert har sin berettigelse bare når nyhetsverdien er stor og bildene er de eneste fra en hendelse. Når du vet en dag i forveien hva du skal filme kan du vel i det minste ta med et stativ! Om ikke annet av hensyn til de som skal se på videoen etterpå.

www.vgtv.no

Tags from the story
,
More from Morten M. Løberg
Knytter kontakter i Arles
Hele Fotografis redaksjon og Nordic Light-direktør Anne Lise Flavik er på plass...
Read More
0 replies on “Kommentar: Hvor dårlig kan et videoinnslag bli?”