Kongens sølv til Stein A. Roald

Stein A. Roald har blitt tildelt Kongens fortjenestemedalje i sølv. (Foto: Tor Henrik Furmyr)

Fotoentusiasten, organisasjonsmannen og amatørfotografen Stein A. Roald er tildelt Kongens Fortjenestemedalje i sølv.

Stein A. Roald har blitt tildelt Kongens fortjenestemedalje i sølv. (Foto: Tor Henrik Furmyr)

Stein A. Roald har mottatt all den heder og ære som det er mulig å få innen amatørfotografiet i Norge og internasjonalt. Hans innsats for amatørfotografiet i Norge er allikevel så eksepsjonell at  Norsk selskap for fotografi søkte om Kongens fortjenestemedalje for den innsats han har gjort, og da spesielt innen organisasjonsarbeidet for norsk amatørfotografi.

Premiert

Hans fotointeresse startet når han fikk sitt første kamera til konfirmasjonen, og han har nå en samling av 700 ulike typer kameraer. I årenes løp har han tatt bortimot 200.000 bilder. Han er en av de mest premierte amatørfotografene i Norge.

Stein A. Roald har ingen formell utdannelse som fotograf og er selvlært, men har gjennom alle disse årene levert fotografi av internasjonal klasse. Han er medlem av Norges fotografforbund, Colour Art Photo og har vært tillitsvalgt i Møre og Romsdals fotograflaug i 18 år.

Æresmedlem

Roald har vært medlem av Ålesund kameraklubb i 60 år og begynte i klubben i 1950, året etter at klubben ble stiftet. Han har hatt ulike tillitsverv i Ålesund kameraklubb i til sammen 45 år, hvorav 10 år som klubbens leder. Han har vært redaktør for klubbens medlemsblad  «Fremkalleren» i 40 år. Stein A. Roald ble valgt til æresmedlem i Ålesund kameraklubb i 1989.

Roald har betydd enormt mye for NSFF som organisasjon, og han har i en lang årrekke sørget for kontinuitet i drift og utvikling både lokalt og nasjonalt. Han har blant annet deltatt på 22 av landsmøtene fra 1962, noe som nok er rekord i så måte. Han blant annet sittet syv år i internasjonalt utvalg, 22 år som distriktsleder, to år visepresident og tre år som president.

Roald er en ildsjel av de sjeldne både lokal og nasjonalt, og har også mange interesser utenom fotografi – som skipsfartshistorikk, filateli og IOGT.

Ålesund kameraklubb og Norsk selskap for fotografi ville neppe vært de organisasjonene de er i dag hvis ikke det var for den betydelige innsats Roald har gjort. Hans positivitet, vilje og engasjement har smittet over på andre som ble med å drive videre. Han har blitt tildelt en rekke utmerkelser for sitt arbeid innen amatørfotografiet og sin fotografi.

Tags from the story
,
More from Morten M. Løberg
Eksklusiv kompakt: Leica D-Lux 5
Leica introduserer D-Lux 5 som etterfølger for D-Lux 4. Kameraet kommer i...
Read More
0 replies on “Kongens sølv til Stein A. Roald”