Krogvold kopiert?

Tarand Krogvold påstår at kunstneren Tone Dietrichson kopierer hennes fotograf-ektemann. Kunstneren sier det dreier seg om et åpent samarbeid.

Vi har ved flere anledninger i det siste satt søkelys på kunstnere som kopierer fotografier framfor å satse på selvstendige ideer. Blant de mer prominente kunstnerne som har brukt andres fotografier som grunnlag finner vi  Per Kleiva.

Nå tar Tarand Krogvold, gift med Morten Krogvold, et oppgjør med kunstneren Tone Dietrichson som ved flere anledninger har brukt flere av Krogvolds kjente bilder som underlag. På bloggen sin går Tarand Krogvold rett i strupen på malere og tegnere som fritt forsyner seg av både Morten Krogvolds og andre fotografers arbeid.

«Den idé-fattigdommen denne holdningen gjenspeiler, mangelen på noe eget, er kanskje det tristeste ved hele situasjonen», skriver Tarand Krogvold på bloggen sin – og advarer: «Kjære «malerkunstner», regn med følgende: Disse bildene kommer snart til et foredrag nær deg.

Men hun kan ha gjort opp regning uten vert. Kunstner Tone Dietrichson slår kraftig tilbake:

– Dette er helt uhørte påstander! Tarand Krogvold er åpenbart ukjent med at dette er basert på et samarbeid Morten Krogvold og jeg hadde lenge før hennes tid. Krogvold og jeg skulle lage en utstilling sammen der jeg som maler skulle nærme meg fotografiets uttrykk og Krogvold skulle nærme seg maleriet. Morten ga sterkt uttrykk for at han likte resultatet. Han besøkte meg på atelieret og leverte meg noen bilder og oppfordret meg til å se hva jeg kunne gjøre ut av dem. Jeg ville aldri brukt andres bilder om det ikke var klarert med fotografen, sier Tone Dietrichson.

Stilt ut sammen

– I 2006 ble et bilde basert på ett av Krogvolds fotografiet stilt ut sammen med Mortens fotografier i Sølvberget galleri i Stavanger, hvor både Morten og jeg var til stede på åpningen. Jeg har kjent Morten siden 1980-tallet og har også snakket mye med kona hans. Det er jo forunderlig at hun aldri har nevnt dette for meg tidligere, sier en tydelig overrasket Tone Dietrichson til oss.

– Påstandene om at jeg har stjålet bildene hans er helt på jordet. Det føles som Tarand Krogvold forsøker å få meg dømt for noe jeg ikke har gjort. Jeg lurer på om hun i det hele tatt har snakket med mannen sin om dette, sier hun.

Som vi tidligere har vært inne på: Det er ikke forbudt å kopiere andres bilder så lenge det oppstår et «nytt og selvstendig verk». Terskelen for hva som regnes som et nytt og selvstendig verk er lav, i praksis holder det med noen små endringer.

Tarand Krogvold ønsker ikke å kommentere saken ytterligere, annet enn at spørsmålet om hvor mange bilder avtalen gjaldt kan ha blitt oppfattet forskjellig. Utover dette henviser hun til bloggen sin. – Jeg er ikke ute etter Tone Dietrichson, men ønsker å sette søkelys på holdninger, sier hun. Vi har ikke lykkes å komme i kontakt med Morten Krogvold.

Fjernet fra blogg

(Like etter at vi snakket med Tarand Krogvold og denne saken ble publisert oppdaget vi at omtalen av Tone Dietrichson er fjernet fra bloggen hennes. Kommentarene som har kommet som reaksjoner på hennes innlegg ligger der fortsatt. Krogvold la selv ut nyheten og en link til bloggen sin på Frilansjournalistenes mailforum ved halv ni-tiden i morges).

More from Morten M. Løberg
Tim Walker til Bilder Nordic
18. mai kommer den anerkjente motefotografen Tim Walker til Bilder Nordic School...
Read More
0 replies on “Krogvold kopiert?”