«Latterlig avtale»

Fotograf Bjørn Opsahl, som arbeider med base bade i Los Angeles og Oslo, vil aldri underskrive noen kontrakt som begrenser opphavsretten. Han kaller kontraktforslaget fra Aller Media for latterlig.

Aller Media utgir blant annet motemagasinet Henne.

– Jeg har i mitt arbeid i USA undertegnet kontrakter som regulerer bruken av mine bilder, men aldri noe som på noen måte har innskrenket min opphavsrett, sier fotograf Bjørn Opsahl til Fotografi.no.

– Jeg ble for et par år siden tilbudt en tidlig versjon av en slik kontrakt dere forteller om i Norge. Den gangen fikk jeg omarbeidet kontrakten ved hjelp av en advokat med opphavsrett som spesialfelt. Hvilket endte med at det ikke ble noe av kontrakten til slutt, fortsetter Opsahl, som mener kontraktsforslaget som nå foreligger fra Aller Media er respektløst og ensidig.

– Jeg vil aldri signere noe som begrenser min opphavsrett til eget materiale, ei heller noe som kan ligne på “buyout” uten relativt vederlag.

– Ett problem har vi, mener Opsahl: – Assistenter og uetablerte fotografer vil nå få en gyllen sjanse til å bli husfotografer. Dette er ikke gunstig for bransjen, og en dårlig langsiktig deal for vedkommede. Så spre ordet til assistenter og nyetablerte, og følg med på hvem som føler de står over loven om opphavsrett fremover, oppfordrer Bjørn Opsahl.

«60 prosent har underskrevet»

Norsk journalistlag advarer frilansere mot å undertegne avtalen, som de mener er «ubalansert». Til tross for dette skal seks av ti av frilanserne som er blitt seg forelagt kontrakten ha underskrevet, ifølge administrerende direktør Roger Hansen i Aller. Det er Journalisten.no som melder dette.

Hansen avviser at det er lagt noen form for press på den enkelte frilanser.

– Det er ikke riktig, alle som vil får den tiden de trenger til å vurdere avtalen.

Hansen tror de som har skrevet under synes det er attraktivt å jobbe for Aller og at leveringsavtalen er god.

– Alle endringer skaper frustrasjon og sterke følelser. Vi registrerer at noen uttaler seg friskt – flere uten å ha satt seg inn i leveringsavtalen, sier Hansen til Journalisten.no.

More from Morten M. Løberg
Fotografis julenummer
Se hele innholdet her. Årets siste utgave av Fotografi kommer torsdag 20....
Read More
0 replies on “«Latterlig avtale»”