Leica Oskar Barnack Award til Jan Grarup

Foto: Jan Grarup. Fra portfolioen ”Haiti Aftermath”.

Den prestisjefylte fotoprisen, Leica Oskar Barnack Award 2011, går til den danske fotografen Jan Grarup for portfolioen ”Haiti Aftermath”.

Foto: Jan Grarup. Fra portfolioen ”Haiti Aftermath”.

Prisen er et får han et Leica M9-kamera og objektiver til en verdi av 5 000 euro. Jing Huang fra Kina ble vinner av Leica Oskar Barnack Newcomer Award 2011. For hans portfolio, ”Pure Sight”, mottar også han et Leica M9-kamera med objektiver. Vinnerne blir presentert 5. juli under fotofestivalen i Arles

”Haiti Aftermath”

Jan Grarup, født i 1968, har reist over hele verden med kamera de siste 20 årene. Han har fanget utallige historiske begivenheter og mye menneskelig brutalitet. Han arbeider han ofte sammen med hjelpeporganisasjoner som Leger uten Grenser og UNICEF under utviklingen av sine prosjekter. Han har allerede vunnet prestisjefylte priser fra foto- og menneskerettsorganisasjoner som World Press Photo og UNICEF og hans arbeider publiseres jevnlig i aviser og magasiner over hele verden, som The Guardian, The Sunday Times Magazine, Stern, Geo og Paris Match.
Det sentrale temaet i prosjektet ”Haiti Aftermath” er ettervirkningene av det store jordskjelvet på Haiti 12. januar 2010. Han ser sin oppgave som fotograf som noe mer enn bare å dokumentere en situasjon. Målet med sorthvitt bildene var å vise stemningen på Haiti. Jordskjelvet tok alt som innbyggerne hadde: eiendeler, tak over hodet, venner og slektninger. Deres liv ble lagt i ruiner. Frykt og desperasjon står skrevet i ansiktene. Innbyggerne risikerte sitt eget liv for å skaffe mat og drikke. Politi og private sikkerhetsstyrker nølte ikke med å bruke våpen for å beskytte de gjenværende matlagrene, noe Jan Grarups bilder dokumenterer.

Jan Grarup vil være kjent for norske fotografer fra besøk ved Dokument-festivalen i Oslo og Nordic Light i Kristiansund.

More from Morten M. Løberg
Kodak selger unna filmdivisjonen
Kodak kjemper en hard kamp mot endelig konkurs. Forløpig er det tradisjonsrike...
Read More
0 replies on “Leica Oskar Barnack Award til Jan Grarup”